menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Ένα κάθε μέρα (15) - Προτεινόμενο πνευμ. πρόγραμμα

Στόχος του κάθε ευλαβούς χριστιανού πρέπει να είναι η είσοδός του στη Βασιλεία των Ουρανών. Αυτό έχεις ως προϋπόθεση να είναι ζωντανό μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού, να κάνει υπακοή στις εντολές του Θεού, να συμμετέχει συνειδητά στα μυστήρια της Εκκλησίας μας (θεία Ευχαριστία, εξομολόγηση κ.λ.π.) και να αγωνίζεται να ζει καθημερινά "κατά Θεόν".

Για να κατακτήσουμε, όμως, αυτόν τον στόχο και για να ζήσουμε την εν Χριστώ ζωή,  θα πρέπει να έχουμε καθημερινά ένα μικρό, αλλά σταθερό πνευματικό πρόγραμμα, με την ευλογία του πνευματικού μας πατέρα, ο οποίος θα λάβει υπόψη του όλα εκείνα τα στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν (ηλικία, φύλο, υγεία, εργασία, χαρακτήρας κ.α.). Δεν γίνεται διαφορετικά. Αυτό συστήνουν οι πατέρες μας, οι οποίοι πρώτοι το εφήρμοσαν. Μας άφησαν δε ως παρακαταθήκη τη δική τους ζωή.

Για να εφαρμόσουμε τον πρόγραμμα αυτό, είναι αναγκαίο να έχουμε πόθο σωτηρίας, επιμονή και υπομονή στις πνευματικές ασκήσεις και συνέπεια.  Είναι ανάγκη να ιεραρχήσουμε σωστά τα θέματα της ζωής μας και να καταλάβουμε πως το θέμα της σωτηρίας μας είναι το ύψιστο θέμα που θα πρέπει να μας απασχολεί καθημερινά. Μην αφήσουμε τις βιοτικές μέριμνες να μας παρασύρουν στην περιφρόνηση της πνευματικής ζωής. Κανείς δεν δικαιολογείτε να ζει με αμέλεια και πνευματική οκνηρία Για να εφαρμόσουμε το θέλημα του Θεού, ζώντας χριστιανική ζωή, επιβάλλεται να εφαρμόσουμε με ευλάβεια και συνέπεια το πνευματικό πρόγραμμα επιμένοντας ακόμη κι όταν δεν έχουμε διάθεση. 

Το πρόγραμμα που προτείνουμε είναι ενδεικτικό και μπορεί να περιλαμβάνει: 

1. Προσευχή στο ταμείο μας...
αξιοποιώντας τις δοκιμασμένες και θεάρεστες προσευχές που μας παρέδωσαν οι θεοφόροι πατέρες και είναι σε χρήση στο Τυπικό της Εκκλησίας μας ή και αυτοσχέδιες (το πρωί, το βράδυ, στο τραπέζι, αλλά και ενδιάμεσα, όσο μπορούμε)

2. Γονυκλισίες...
(μικρές ή και μεγάλες-εδαφιαίες) 

3. Ανάγνωση των κειμένων της Αγίας Γραφής και άλλων πνευματικών βιβλίων
έστω και μια σελίδα τη μέρα.

4. Τήρηση της καθιερωμένης νηστείας...
σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας μας (Τετάρτη, Παρασκευή κ.λ.π.)

5. Επανάληψη της ευχής του Ιησού: 
«Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με», όπου κι αν βρεθούμε (διακονώντας, βαδίζοντας, αναμένοντας το λεωφορείο κ.λ.π.)

6. Συμμετοχή στις Ιερές ακολουθίες
και κυρίως στη θεία Λειτουργία και στο μυστήριο της Εξομολογήσεως.

7. Ελεημοσύνη...
Προσευχή για τους άλλους, ένα παρήγορο μήνυμα στον αδύναμο αδελφό, ένα τηλέφωνο σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, μια επίσκεψη σε ασθενή, σε πενθούντα κ.α., επιείκεια, μακροθυμία, συγχωρητικότητα, προσφορά αναγκαίων υλικών σ’ εκείνους που τα στερούνται κ.α.  

8. Απαγγελία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου.. 
("Άγγελος πρωτοστάτης...") Είναι μια ευλογημένη συνήθεια των ευλαβών πιστών που ελκύει τη χάρη του Θεού και τις πρεσβείες της Θεοτόκου. 

Αν προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε -όσο μπορούμε- αυτό το πρόγραμμα και είναι σίγουρο πως θα έχουμε την ευλογία του Θεού στη ζωή μας και προ πάντων  ελπίδα σωτηρίας. 
ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ
π. Υάκινθος

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου