menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Καλέ μου άνθρωπε... (Ανοικτή επιστολή)

Αγαπητέ μου, 

Νοιώθω την ανάγκη  να σου γράψω δυο αδελφικά ή -αν το θέλεις καλύτερα- δυο πατρικά λόγια, για ένα θέμα που διχάζει (για μια ακόμη φορά) τους χριστιανούς που εκκλησιάζονται πιο συχνά και έχουν... περισσότερη γνώση και επίγνωση το τι σημαίνει Ναός και τέλεση Ιερών Μυστηρίων. Η πανδημία έφερε  -εκτός των άλλων- και κάποιες πνευματικές-εκκλησιαστικές παρενέργειες, που καταλήγουν σε πνευματικό σκάνδαλο. 

"Μας έχετε διχάσει", μας είπαν έντονα κάποιοι πιστοί, που φοβούνται για την μετάδοση του COVID 19, παρατηρώντας τη συμπεριφορά κάποιων ανυπάκουων πιστών, οι οποίοι δεν συμφωνούν με τα μέτρα, και, ειδικότερα με τη μάσκα που επεβλήθη και εντός των, κατά τις συναθροίσεις των χριστιανών. 

 

Απευθύνομαι σε σένα που δεν θέλεις να υπακούσεις. 

Σε σένα,  που πιστεύεις πως είναι άρνηση της πίστεως και ομολογίας το να φοράς μάσκα εντός του Ιερού Ναού. 

Σε σένα, που αγνοείς πως κάποιοι άλλοι άνθρωποι, ασθενείς, ηλικιωμένοι, ολιγόπιστοι, φοβισμένοι, άλλοι που πιστεύουν πως και η επιστημονική γνώση είναι δωρεά του Πνεύματος του Αγίου, σκανδαλίζονται με σένα, που επιμένεις να μην φοράς μάσκα κάνοντας ανυπακοή και στην Εκκλησία. 

Σε σένα, που θέλεις να διακρίνεσαι από τους άλλους αδελφούς σου, τους... "δειλούς και  ολιγόπιστους, τους φοβισμένους, τον όχλο που υπακούει στους κοσμικούς άρχοντες, χωρίς να υποψιάζονται τι κρύβεται πίσω από τα μέτρα... ". 

Όλοι αυτοί, είναι αδελφοί σου και πρέπει να τους λάβεις υπόψη σου, όπως το κάνουν τόσοι και τόσοι άλλοι χριστιανοί.

Και ο γράφων δεν αρέσκεται να φορά τη μάσκα. Δεν συμφωνεί να την φέρουμε μέσα στο Ναό και, μάλιστα, κατά την ώρα της Θ. Λειτουργίας. 

Ναι, μ' εμποδίζει και μ' ενοχλεί να τη φορώ και να την βλέπω στους αδελφούς μου μέσα στον άγιο και Ιερό Οίκο του Θεού και Πατέρα μας...

Θα ήθελα να βλέπω το πρόσωπό σου, όταν βγαίνω στην Ωραία Πύλη να εκφωνήσω το "Ειρήνη πάσι" και να σ' ευλογήσω με τον Τίμιο Σταυρό. 

Αλλά, ευλογημένη ψυχή, καλέ μου άνθρωπε, ας μάθουμε στην  υπακοή στις εντολές της αγίας μας Εκκλησίας. Τι σημασία έχει ποιοι κοσμικοί άρχοντες το επιβάλλουν... Σημασία έχει πως η Εκκλησία μας, η οικογένειά μας το δέχτηκε, θέλοντας να μην κατηγορηθούμε ως χριστιανοί πως γίναμε αιτία να αρρωστήσουν ή να πεθάνουν κάποιοι άλλοι.

Δεν μας μιλά ένας άνθρωπος, αλλά η  Εκκλησία, η μητέρα όλων μας, που έχει και την πνευματική ευθύνη. Η υπακοή δεν γίνεται μόνο σε όσα συμφωνούμε. 

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος τονίζει τα εξής: "Η υπακοή στην Εκκλησία είναι ανωτέρα και του μαρτυρίου"!!!

 

Σε παρακαλώ, μην "το πάρεις στραβά", όπως λέει ο λαός μας. Αυτά που σου γράφω  να τα δεχτείς με απλότητα. Δεν είσαι πελάτης μου. Είσαι αδελφός και πνευματικό μου παιδί. Άλλωστε, εσύ με αποκαλείς «πάτερ». Μ' αυτή την ιδιότητα σου γράφω... Μπορείς και να τα απορρίψεις όλα όσα σου παρέθεσα.. Ναι, έχεις το δικαίωμα να το κάνεις. Είσαι ελεύθερος άνθρωπος. Αλλά πριν το κάνεις αυτό να λάβεις υπόψη σου τα εξής: 

1. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος δέχτηκε, υπήκουσε και εφήρμοσε όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, ως προτροπή των ειδικών ιατρών και  λοιμοξιολόγων. 

2. Ο Επίσκοπός μας, υπακούοντας στην Ι.Σ, εφαρμόζει τα μέτρα και έχει δώσει εντολή στους ιερείς του να κάνουν το ίδιο.

3. Οι εφημέριοι των Ιερών Ναών, κάνοντας υπακοή στον Μητροπολίτη και στην Εκκλησία, καθοδηγούν τους πιστούς να κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους -εντός των ναών- αφού έχουν δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή προς διευκόλυνση όλων. 

4. Ναι, κυκλοφορούν πολλές γνώμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σε αποπροσανατολίζουν. Λόγια, πολλά λόγια από ιατρούς, επιστήμονες, αρχιερείς, κληρικούς, μοναχούς, λαϊκούς... Ο καθένας από τη δική του σκοπιά έχει δίκιο. Έχει επιχειρήματα, Έχει άποψη και παρρησία, αλλά...

5. Ναι, και κάποιοι εξ ημών των ιερέων προβάλλουμε διάφορες προσωπικές γνώμες, απόψεις και ιδέες που σε κάνουν διστακτικό. Να μας συγχωρέσεις για την αδυναμία μας. Δυστυχώς, κι εμείς μαζί σας ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Όλοι πονάμε. Κανείς δεν είναι κακοπροαίρετος. 

Από κει πέρα, ο καθένας έχει την προσωπική του ευθύνη για τα λόγια και τις επιλογές του. 

Εύχου, καλέ μου αδελφέ, και για μένα που τόλμησα να σου απευθύνω λίγα λόγια μέσα από την ιερατική μου καρδιά. Μακάρι να είμαι εγώ ο ανόητος κι εσύ να έχεις δίκιο. Οψόμεθα...

 Πρωτοπρ. Θεόδωρος Β. Μπατάκας



▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου