menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

"ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΗΓΗ ΕΛΠΙΔΑΣ"


     Διακονώ δεκαοκτώ (18) ολόκληρα χρόνια στις φυλακές και σε όλους τους χώρους  κράτησης του Ν. Μαγνησίας. Χώροι απαράκλητοι και απάνθρωποι, μέσα στους οποίους ζουν και κινούνται καθημερινά εκατοντάδες συνάνθρωποι μας όλων των ηλικιών, των θρησκειών, των εθνοτήτων και των δύο φύλων. Βίωσα στα πρόσωπα εκατοντάδων κρατουμένων την απογοήτευση, την εγκατάλειψη, την ανέχεια, τον θυμό και προπάντων την έλλειψη ελπίδας. 
     Μέσα σ’ αυτό το γκρίζο σκηνικό, διέκρινα και κάποιες πηγές φωτός και ελπίδας που σιγά – σιγά φώτισαν τις ψυχές και τα πρόσωπα των απελπισμένων εγκλείστων και δημιούργησαν νέες προοπτικές για το παρόν και το μέλλον τους.
       Μια τέτοια φωτεινή πηγή, που άλλαξε εν πολλοίς την βαριά ατμόσφαιρα της φυλακής, είναι και το Γυμνασιακό Παράρτημα του 6ου Γυμνασίου Βόλου, στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου. Μια υπέροχη ομάδα εκπαιδευτικών κατόρθωσε τα τελευταία έντεκα (11) χρόνια ν’ αλλάξει ολόκληρη την εικόνα της φυλακής, να προσφέρει γνώσεις και αξίες, να εμφυτεύσει την ελπίδα, την αγάπη για τον συνάνθρωπο,  τον σεβασμό προς τον Θεό, να «φρενάρει» την εγκληματικότητα και την εκδικητικότητα - σε πολλούς καλοπροαίρετους μαθητές κρατουμένους -και να τους πείσει πως θα πρέπει να αποφεύγουν τον δρόμο που οδηγεί στη φυλακή.
      Όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου αυτού, λειτούργησαν μέσα σε πνεύμα ενότητας και αγάπης. Έβαλαν περισσότερο καρδιά στη δουλειά τους, αντιμετώπισαν με γενναιότητα τα εμπόδια και τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, αγάπησαν τους μαθητές τους, συντόνισαν τις προσπάθειές τους, συνεργάστηκαν με την Τοπική Εκκλησία και άλλους φορείς της περιοχής και κέρδισαν τον σεβασμό και τον δίκαιο έπαινο όλων μας.
      «Ο Εσταυρωμένος», είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί πολλές φορές με τους παράγοντες της Διοίκησης της Φυλακής και του  Σχολείου και να διαπιστώσει από κοντά την ποιότητα της εργασίας τους. Αυτό το κλίμα που δημιούργησε το σχολείο, μας παρακίνησε να προσφέρουμε με το παραπάνω την έμπρακτη αγάπη και την συμπαράστασή μας.
      Ο Σύλλογος, ανταποκρίθηκε σε όλες τις προσκλήσεις και τις παρακλήσεις των υπευθύνων για την ενίσχυση των θεάρεστων και αξιόλογων προσπαθειών των καθηγητών και των μαθητών του Γυμνασιακού Παραρτήματος. Συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις του και κάθε χρόνο βράβευε τους τρείς καλύτερους και επιμελέστερους μαθητές με δώρα και οικονομικά έπαθλα. Ο Σύλλογος, έχει εκδώσει σε βιβλία μία σειρά αξιόλογων κειμένων των μαθητών και των καθηγητών του Σχολείου και έχει μεταφέρει στην «ελεύθερη» κοινωνία, μέσω των ερτζιανών κυμάτων, την αγωνία, τον πόνο και τις ανάγκες των κρατουμένων μαθητών. Έχει αποφυλακίσει, φιλοξενήσει και  ενισχύσει πολλούς κρατουμένους και πάντοτε μεταφέρει το μήνυμα πως «και ο κρατούμενος είναι αδελφός μας».
      Η Τοπική μας Εκκλησία, δια του Σ.Σ.Κ. Βόλου «Ο Εσταυρωμένος», συγχαίρει τους καθηγητές του Γυμνασιακού Παραρτήματος του 6ου Γυμνασίου του Ε.Κ.Κ.Ν. Βόλου  για τους κόπους, τις προσπάθειες και την επιτυχία τους και εύχεται να συνεχιστεί η ευεργετική τους διακονία για πολλά χρόνια. Η Εκκλησία θα είναι πάντοτε κοντά τους και θα συνδράμει  κάθε θεάρεστη προσπάθειά τους.
      Μακάρι να τους μιμηθούν και άλλοι συνάδελφοί τους που εργάζονται κάτω από καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά και οι υπεύθυνοι της Παιδείας να στηρίξουν περισσότερο τα σχολεία της φυλακής.  
Του Πρωτοπρ. Θεοδώρου Μπατάκα, Προέδρου του Δ.Σ.
του Συλ. Συμπαρ/σεως Κρατουμ. Βολου «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ»


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου