menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Η ΣΙΩΠΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Πολλά έχουν γραφτεί για τη σιωπή. Για το θέμα αυτό έχουν πει πολλά τόσο οι φιλόσοφοι όλων των εποχών, όσο και πολλοί πατέρες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Έχουν ασχοληθεί θεωρητικά και πρακτικά με το μεγάλο αυτό θέμα και προβάλλουν την αξία της σιωπής. 

Η σιωπή είναι η μήτρα του λόγου. Αν δε σιωπήσεις δε μπορείς να μιλήσεις σωστά. Ο βαθύς λόγος καλλιεργείται μέσα στο βάθος της σιωπής. Εκεί μέσα συνάζεται ο νους και ζυγίζει το κάθε τι. Χωρίς τη σιωπή δε μπορεί να ωριμάσει η ψυχή. Αυτή είναι η πόρτα του αγίου, η αγρυπνία του σοφού, το σήμα του υπομονετικού. Μέσα σ’ αυτή ετοιμάζονται οι μεγάλες ώρες των μεγάλων αποφάσεων.

Ποια σιωπή όμως: 
Όχι την αρρωστημένη, που προέρχεται από πείσματα και συμπλέγματα, από ιδιοτέλεια και σκοπιμότητα. Την αληθινή σιωπή, που σιωπά κανείς, γιατί σέβεται την ελευθερία του άλλου, σέβεται το μυστήριο, σέβεται την αλήθεια, σέβεται την αγάπη.

Αυτή η σιωπή ωριμάζει. Οδηγεί στην κατάνυξη. Είναι δημιουργία. Αυτή είναι η θεία σιωπή. Αυτή αξίζει πολλά Είναι δε η γλώσσα του μέλλοντος αιώνος. Αυτή την σιωπή πέτυχε η Θεοτόκος Μαρία. Την διακρίνουμε σ’ όλη την επίγεια ζωή της. Πονούσε, κι όμως δεν μιλούσε, δεν γόγγυζε, δεν επαναστατούσε. Μόνο πίστευε και καρτερούσε τον ουρανό να μιλήσει γι’ αυτήν.

Όταν εμείς σιωπούμε, χάρη του Χριστού, τότε αναλαμβάνει ο ουρανός την υπεράσπισή μας παντού. Όταν προτρέχουμε για τα δίκαιά μας συνήθως τα χάνουμε. Όχι πως δε πρέπει να διεκδικούμε το δίκιο μας. Όχι πως δε πρέπει να μιλάμε, όταν πρέπει. Άλλωστε, αυτό είναι ψυχολογική ανάγκη. Αλλά να μη βιαζόμαστε να δικαιωνόμαστε μόνοι μας.

Ο Αδάμ μίλησε στον Θεό μετά την πτώση του, για να δικαιολογηθεί, και αστόχησε. Ο Κάιν,  μίλησε στον Θεό μετά το έγκλημά του και είπε ψέματα, ότι δεν ήξερε που ήταν ο αδελφός του Άβελ, τον οποίο προ ολίγου είχε φονεύσει. Ο Φαρισαίος, ανέβηκε στον Ναό και προσευχήθηκε τόσο ανόητα. Τέτοιες λαλιές είναι σωστές καταστροφές. 

Όλοι μας λέμε πολλά. 
Πόσα όμως αξίζουν απ’ αυτά; 
Τελικά, ο λόγος είναι δίκοπο μαχαίρι. 
Η σιωπή, όταν αξιοποιείται σωστά και διακριτικά,
 είναι πολύτιμη και αναγκαία. 
Ας ζητήσουμε την βοήθεια της Θεού και ας καλλιεργούμε και τη σιωπή.
π. Υάκινθος

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου