menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Πώς να καταπολεμήσετε την αϋπνία φυσικά







Πολλοί είναι οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία στην εποχή μας. Αποτελεί ένα αρκε- 

τά συχνό φαινόμενο καθώς οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής που ακολουθούμε είναι τόσο έντο-

νοι και γρήγοροι που μας εμποδίζουν να είμαστε ήρεμοι και να ξεκουραζόμαστε αρκετά.


Αιτίες αϋπνίας

Το άγχος, το στρες και η κατάθλιψη είναι από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλουν στο φαινόμενο της αϋπνίας. Συνήθως οι γυναίκες σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι εκτεθειμένες περισσότερο στην αϋπνία και κυρίως άτομα μεηλικία μεγαλύτερη των 60 ετών. Η διάρκειά της μπορεί να είναι παροδική ή να διαρκέσει έναν μήνα ή και παραπάνω.
  • Οι κακές συνήθειες. Λίγο πριν κοιμηθούμε συνηθίζουμε να παρακολουθούμε τηλεόραση.
  • Άγχος και στρες.
  • Συναισθήματα θλίψης, θυμού αλλά και νευρικότητα. Αυτά μας εμποδίζουν από το να χαλαρώσουμε και κοιμηθούμε σωστά.
  • Εξάρτηση από υπνωτικά χάπια.
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως είναι ο έντονος θόρυβος έξω από το σπίτι μας.
  • Ασθένειες και έντονη ανησυχία.
Η χρόνια αϋπνία αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες και σοβαρές περιπτώσεις αϋπνίας. Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που χειροτερεύουν την κατάσταση είναι κυρίως ο τρόπος ζωής. Η καφεΐνη και το αλκοόλ συμβάλλουν στην επιδείνωση της κατάστασης και βέβαια το χειρότερο όλων είναι οι δραστηριότητες που ακολουθούμε όπως η νυχτερινή διασκέδαση όπου επηρεάζουν το βιολογικό μας ρολόι.
Έξυπνοι τρόποι καταπολέμησης
Υπάρχουν απλές συνήθειες στην καθημερινή μας ζωή όπου αν προσπαθήσουμε να τις περιορίσουμε μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε το πρόγραμμα του ύπνουμας ώστε να είμαστε ξεκούραστοι.
  • Το τσάι, ο καφές, το ποτό όπως και το τσιγάρο είναι συνήθειες που πρέπει να σταματήσουμε καθώς όχι μόνο δεν μας χαλαρώνουν αλλά μας κάνουν ακόμη πιο νευρικούς.
  • Το φαγητό πριν κοιμηθούμε καλό θα ήταν να είναι ελαφρύ ώστε να μην επιβαρύνεται το στομάχι μας. Εάν θέλουμε να φάμε κάτι πιο βαρύ καλό θα ήταν να γευματίσουμε τουλάχιστον 3 ώρες πριν.
  • Αποφεύγουμε να παραμένουμε πολλές ώρες στο κρεβάτι χωρίς λόγο και προσπαθούμε να αθλούμαστε ή να βγαίνουμε έξω.
  • Ένα χλιαρό μπάνιο και ένα καλό βιβλίο πάντα βοηθούν στη χαλάρωση του σώματος αλλά και του εγκεφάλου ώστε να νυστάζουμε πιο εύκολα.
  • Τέλος, η μουσική αποτελεί και αυτή μέσο χαλάρωσης για έναν καλό ύπνο.
Βότανα και αϋπνία
Εκτός από τους παραπάνω φυσικούς τρόπους που αναφέραμε στην καταπολέμηση της αϋπνίας υπάρχουν και τα βότανα που μας επιτρέπουν με φυσικό τρόπο να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας για την καταπολέμησή της. Φυσικά τα βότανα δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα αν δεν μπορέσουμε να ακολουθήσουμε έναν πιο σωστό τρόπο ζωής.
Βαλεριάνα
Είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα καθώς χρησιμοποιείται κυρίως ως ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος, αφού μειώνει το άγχος και την υπερένταση. Μικρές δόσεις του φυτού υπό τη μορφή αφεψήματος βοηθούν στην καταπολέμηση των πονοκεφάλων αλλά και της αϋπνίας καθώς ηρεμεί και χαλαρώνει το σώμα.
Βαλσαμόχορτο
Το βαλσαμόχορτο έχει ηρεμιστική δράση καθώς χρησιμοποιείται και για την καταπολέμηση της κατάθλιψης.
Χαμομήλι, λεβάντα, τίλιο
Και τα τρία αυτά βότανα είναι από τα πιο γνωστά για τις ηρεμιστικές τους ιδιότητες. Χαλαρώνουν το νευρικό σύστημα και είναι ιδανικά για την αϋπνία. Το χαμομήλι χρησιμοποιείται τόσο για τις ζαλάδες όσο και για τις κρίσεις άσθματος αλλά και για τις ημικρανίες.
Μαντζουράνα
Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη μαγειρική. Παράλληλα, έχουν αναγνωριστεί οι θεραπευτικές ιδιότητές της καθώς το ρόφημα της μαντζουράνας καταπραΰνει το νευρικό σύστημα. Βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος, τις αϋπνίες και τους πονοκεφάλους. Για την καταπολέμηση των πονοκεφάλων συστήνεται το αφέψημα ή το έγχυμά της.
Ολοκληρώνοντας μπορούμε να συμπεράνουμε ότι μπορούμε να καταπολεμήσουμε την αϋπνία με φυσικούς τρόπους. Αρχικά, δημιουργώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής συμπεριλαμβάνοντας τη σωστή διατροφή και την άσκηση και έπειτα με τη συμβολή των βοτάνων.
ΠΗΓΗ: http://enorion.blogspot.gr/

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου