menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Ο Βόλος υποδέχθηκε την Παναγία Βηματάρισσα

Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και χαράς, ο ιερός Κλήρος και ο λαός του Βόλου υποδέχθηκαν σήμερα επισήμως στην παραλία της πόλης, το ακριβές αντίγραφο της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Βηματάρισσας, πολύτιμη προσφορά και ευλογία του Ηγουμένου της Ιεράς Μέγιστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, η οποία θα τοποθετηθεί μονίμως στονΜητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, εις διαρκή προστασία και ευλογία της Τοπικής μας Εκκλησίας,
Η Ιερά Εικόνα έφθασε εν πλω, με σκάφος του Λιμενικού, στην παραλία του Βόλου, συνοδευόμενη από τον Γέροντα Εφραίμ, και την υποδέχθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, επικεφαλής του Κλήρου και του Λαού. Στην υποδοχή παρέστησαν η Υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Θάνος Θεοδώρου, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος κ. Σταμάτιος Ράπτης, ο Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος κ. Θεόδωρος Κλιάρης, οι επικεφαλής των Στρατιωτικών, Λιμενικών και Αστυνομικών Αρχών του Νομού και πλήθος ευλαβών Χριστιανών.
Μετά την Δέηση, τον Γέροντα Εφραίμ προσφώνησε ο αιρετός Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος χαρακτήρισε το γεγονός της ελεύσεως της Ιεράς Εικόνος τιμή και ευλογία για τον λαό τους Βόλου, καθώς θα καταστεί σημείο απαντοχής και δύναμης του Βολιώτικου λαού, ενώ θύμισε τις ποικίλες ευεργεσίες του Ηγουμένου Εφραίμ και της Μονής Βατοπαιδίου, στην τοπική μας κοινωνία διαχρονικά.

Αντιφωνώντας ο Γέροντας Εφραίμ επεσήμανε ότι«η Ιερά Εικόνα έρχεται την ημέρα της Αγίας Σκέπης, την ημέρα που ο Ελληνικός λαός γιορτάζει τη νίκη του κατά των δυνάμεων που ήθελαν να αφανίσουν το Έθνος μας. Είμαστε μάρτυρες ότι η Παναγία μας ήταν προστάτης των στρατιωτών μας, που πολεμούσαν το ΄40. Γι’ αυτό και η Παναγία μας έρχεται από το Άγιον Όρος εδώ για να αποδείξει και πάλι ότι είναι μαζί με το λαό μας, με την Ελλάδα μας».
Ακολούθως, η Ιερά Εικόνα τοποθετήθηκε επί στρατιωτικού οχήματος και λιτανεύτηκε προς τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, συνοδεία τιμητικού αγήματος της Αεροπορίας Στρατού, και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου.

Άμα τη αφίξει της Εικόνος στο Ναό, εψάλη Δοξολογία, στο τέλος της οποίας ο Προϊστάμενος του Ναού Πρωτ. Χαρίλαος Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στο ιστορικό της Ιεράς Εικόνος και με συγκίνηση απευθύνθηκε στον Γέροντα Εφραίμ:«Σήμερα γίνεσθε πρόξενος μεγάλης πνευματικής χαράς για τη Δημητριάδα, το Βόλο και την ενορία του Πολιούχου μας. Με την ιστορική σας απόφαση να δωρηθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό ένα βαρύτιμο αντίγραφο της Βηματάρισσας, στολίζετε την εκκλ/κή μας παροικία και από αγιοφύλακτη την καθιστάτε και Θεοτοκοφρούρητη. Σας είμαστε ευγνώμονες, γιατί πάντοτε, με θυσιαστική αγάπη, ανταποκρίνεστε και με την πατρική σας καρδιά μας αγκαλιάζετε, μας διδάσκετε την ευσέβεια και μας καθοδηγείτε σε πόθο και ζήτησιν Θεού… Σε καιρούς θλίψης, στέρησης, ξεριζωμού και ανεστιότητας, η Βηματάρισσα στη Μητρόπολη του Βόλου θα χαρίζει σταθερό βηματισμό στην ελπίδα, τη χαρά, τη σταθερότητα και πάντοτε μια νέα αρχή…».
Ακολούθησε η προσφώνηση του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και την ευγνωμοσύνη του Κλήρου, των αρχόντων και του λαού για το σπουδαίο γεγονός,«που σφραγίζει τη ζωή της πόλης και της Τοπικής μας Εκκλησίας… Είναι μεγάλη η σημερινή ημέρα και γιατί γιορτάζει ο λαός μας τον αγώνα της ελευθερίας του. Τί αξία, όμως, έχει μια ελευθερία απλώς με εξασφαλισμένα σύνορα, αν δεν έχει πολίτες και πιστούς που να παραμένουν ελεύθεροι στην ψυχή και στο φρόνημα. Η Παναγία μας δίδαξε ποια είναι η αληθινή ελευθερία, η ταύτιση του θελήματός μας με το θέλημα του Θεού. Κι εσείς κάνατε πράξη ζωής αυτή την αλήθεια, γιατί για εσάς δεν υπάρχουν δεσμά, εφόσον βιώνετε την ουσιαστική ελευθερία εν Πνεύματι Αγίω, την ελευθερία της υπακοής στο θέλημα του Θεού. Πολλές φορές αυτή η μαρτυρία παίρνει την μορφή μαρτυρίου, αλλά είναι αυτή που παρέχει πρόγευση Παραδείσου…».

Σε άλλο σημείο ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «τούτη η στιγμή είναι στιγμή κοινωνίας και ενότητας, γεγονός που αποδεικνύεται από την μαζική παρουσία κλήρου, αρχόντων και λαού στο ιστορικό αυτό γεγονός… Σας καλούμε να κρατήσετε αυτή την ζωντανή κοινωνία της αγάπης…». Προσφέροντας στον Γέροντα Εφραίμ επιστήθιο Σταυρό, εις ένδειξιν αγάπης και ευγνωμοσύνης, ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Σε τούτη την Τοπική Εκκλησία Κλήρος και λαός είναι κοντά σας και στις πιο δύσκολες στιγμές»! Από τη μεριά του ο Ηγούμενος Εφραίμ μίλησε για τους δεσμούς του Βόλου με το Άγιον Όρος και την Μονή Βατοπαιδίου ειδικώς, ενώ αναφέρθηκε και στην βεβαιότητά του ότι η Παναγία σκέπει και προστατεύει την Ελλάδα. «Εύχομαι η Εικόνα να σκεπάσει το λαό μας κι Εσάς, όλους τους πονεμένους και απογοητευμένους ανθρώπους…».
Ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου Γέροντος Εφραίμ.

 Εκ του Γραφείου Τύπου της Ι.Μ.Δ▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου