menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΙ.


Κυριακή της μεγάλης εορτής της ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (2017). Η πανηγυρική θεία λειτουγία τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου με λαμπρότητα και κατάνυξη, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. κ. Ιγνατίου. 

Η φωτογραφία αυτή - του επισκόπου με τους πρεσβυτέρους του Ναού - έχει κι ένα διδακτικό χαρακτήρα. Οι συλλειτουργοί πρεσβύτεροι, αμέσως μετά την ψαλμωδία του τρισαγίου ύμνου, ευρίσκονται πέριξ του επισκόπου, καθήμενοι στο σύνθρονο που βρίσκεται όπισθεν της Αγίας Τραπέζης. Εδώ διακρίνεται αυτό που η Εκκλησία μας διδάσκει: ο επίσκοπος είναι η κεφαλή της Τοπικής Εκκλησίας - εις τύπον και τόπον Χριστού - και οι πρεσβύτεροι εις τύπον των αγίων Αποστόλων, που αποτελούν το σενέδριο των πρεσβυτέρων, στο οποίο προεδρεύει ο Επίσκοπος. 

Η Ιεροσύνη και οι πνευματικοί μας πατέρες, είναι για όλους τους πιστούς χριστιανούς ένας μεγάλος θησαυρός. Αυτοί είναι οι φέροντες και λειτανεύοντες το σταυρό του Κυρίου Ιησού φορώντας το μαύρο ράσο - σύμβολο διακονίας - στους δρόμους, στα σπίτια, στους χώρους εργασίας, στα νοσοκομεία και τις κλινικές, στις φυλακές, τα ιδρύματα, στα κοιμητήρια και όπου αλλού τους καλεί η διακονία τους. 

Ο κάθε κληρικός, ο ορθόδοξος παπάς, είναι ένας μικρός Χριστός που φανερώνει με την παρουσία του  Εκείνον, τον Κύριο Ιησού. Ναι, ο κάθε παπάς -  ανεξάρτητα από την ηθική και πνευματική του κατάσταση - είναι μια λαμπάδα που καλείται να φωτίζει, αλλά ταυτόχρονα κατακαίεται, λυώνει στη διακονία της κάθε ανθρώπινης ψυχής, για την οποία απέθανε πάνω στο σταυρό Εκείνος. 

Να, γιατί ο ευσεβής πιστός ασπάζεται το χέρι του ιερέα που αγγίζει και τεμαχίζει τον ΑΓΙΟ ΑΡΤΟ. Σήμερα, αυτή η αλήθεια έχει ξεχαστεί. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι πολλοί  δεν αξιοποιούν στη ζωή τους αυτό το ιερό πρόσωπο, τον ποιμένα  τους, μέσω του οποίου ο Χριστός, ο Πλάστης και Δημοιουργός όλου του κόσμου, μεταδίδει πλούσια τη χάρη Του. Δια του ιερέως συγχωρούνται οι αμαρτίες μας, αγιάζονται τα τίμια Δώρα, ευλογούνται τα έργα μας, οι οικογένειές μας, θεραπεύονται οι αρρώστιες μας - ψυχής και σώματος - γεμίζει ο Παράδεισος, διώκεται ο διάβολος, στερεώνονται οι νέες οικογένειες, παρηγορούνται οι πονεμένοι κ.λ.π. 

Ο πιστός που έχει γνώση του ευεργετικού ρόλου του ορθόδοξου ιερέα, όταν τον συναντήσει στο δρόμο δεν τον προσπερνά, αλλά ζητά την ευχή του: "την ευχή σας, πάτερ" και του ασπάζεται το χέρι, το χέρι που δανίζεται ο Χριστός για να αγγίξει ευεργετικά τα παιδιά Του...
π. Υάκινθος


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου