menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΕ.Δ.Α.Β.: "Η αυτοπαράδοση ξεκινά από την καρδιά του ΕΘΕΛΟΝΤΗ..."

Ομιλία του π. Θεοδώρου Μπατάκα στα εγκαίνια του ΚΕ.Δ.Α.Β.
Εκ μέρους του Δ.Σ. και όλων των συνεργατών του Σ.Σ.Κ. Βόλου «Ο Εσταυρωμένος», σας καλωσορίζουμε στο ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙ-ΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, το οποίο εγκαινίασε προ ολίγων λεπτών ο Σεβ/τος Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος. 
Καλώς ήλθατε στο νέο μας χώρο, όπου εργάζονται ανιδιοτελώς δεκάδες συνεργάτες της τοπικής μας Εκκλησίας, διακονώντας τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, κάτω από την ευλογία και την σκέπη της Τοπικής μας Εκκλησίας.
Το ΚΕ.Δ.Α.Β. – το νέο παράρτημα του «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ» - είναι η προέκταση του Σταθμού Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» (Γ. Καρτάλη 9, στο Βόλο), όπου για μια ολόκληρη πενταετία εργαστήκαμε με αγάπη και ζήλο, εξυπηρετώντας εκατοντάδες συνανθρώπους  και κοινωνικούς φορείς. Βέβαια,  η οικονομική κρίση που μαστίζει ολόκληρη την Ελλάδα - και ιδιαιτέρως την περιοχή μας - η αύξηση του αριθμού των αναξιοπαθούντων και η επέκταση των δραστηριοτήτων του «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ», μας οδήγησαν στην απόφαση να αναζητήσουμε νέο και μεγαλύτερο χώρο.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά μας και μας παρεχώρησε τη χρήση του κτηρίου αυτού. Με πολλούς κόπους, ανακαινίσαμε μερικώς τον χώρο που μας φιλοξενεί σήμερα, με τη βοήθεια της Ι.Μ.Δημητριάδος, του Δ.Σ. του «Ε» και την ανιδιοτελή εργασία πολλών συνεργατών και φίλων μας.
 Τον χώρο αυτό και τη νέα κοινωνική υπηρεσία της Τοπικής μας Εκκλησίας, την ονομάσαμε ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ. Ουσιαστικά, λειτουργεί σαν μια μεγάλη δεξαμενή πολλών αναγκαίων υλικών αγαθών – ελαφρώς μεταχειρισμένων - η οποία γεμίζει από τις προσφορές των συμπολιτών μας και μετά από καλή και διακριτική διαχείριση γεμίζει τα χέρια.    
Το οίκημα που εγκαινιάσαμε σήμερα διαθέτει στο ισόγειο δυο μεγάλες αίθουσες. Στην πρώτη, λειτουργεί η έκθεση των ειδών ένδυσης και υπόδησης. Στη δεύτερη, γίνεται η παραλαβή των προσφορών, η διαλογή, η ταξινόμηση και η συσκευασία τους. Στον πρώτο όροφο υπάρχουν δύο μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι, όπου αποθηκεύονται όλα τα υλικά που διαθέτουμε. Με τον τρόπο αυτό, έχουμε τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να πραγματοποιούμε μεγάλες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, όπου μας ζητηθεί.
Αξιοποιήσαμε, επίσης, και την αυλή του κτιρίου που μας φιλοξενεί. Τοποθετήσαμε ένα προσκυνητάρι του προστάτη μας Αγίου Λουκά, όπου θα τελείται  τακτικά η Ιερά Παράκληση για να ενισχύονται όλοι εκείνοι που διακονούν, αλλά κι εκείνοι που  διακονούνται.
Το ΚΕ.Δ.Α.Β. εξυπηρετεί και ενισχύει: άνεργους, άστεγους, αποφυλακισμένους, κρατούμενους, πρόσφυγες, μετανάστες, φυγόποινους, τσιγγάνους, κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, άπορους μαθητές και φοιτητές, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και δεκάδες κοινωνικές υπηρεσίες, όπως: των χώρων κράτησης – των φυλακών και κρατητηρίων - των χώρων φιλοξενίας προσφύγων, των κοινωνικών ξενώνων, των σχολείων, των ιδρυμάτων, του Νοσοκομείου Βόλου, των Κέντρων Υγείας, των ιερών μονών, των ενοριακών φιλοπτώχων ταμείων, των ενοριακών εστιατορίων και πολλών άλλων που ζητούν τη συνδρομή της Εκκλησίας.
Η νέα αυτή υπηρεσία, απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια σε πολλές φυλακές της πατρίδος μας, σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων, σε ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδος και των Βαλκανίων, που κλήθηκαν να βοηθήσουν μεγάλες ομάδες ανθρώπων λόγω θεομηνιών ή προσφυγιάς, μέχρι και τη μακρινή Μαδαγασκάρη, όπου η εξωτερική ιεραποστολή καλείται να βοηθήσει και υλικά μεγάλα πλήθη εμπερίστατων συνανθρώπων μας.
      Σε όλες αυτές τις δράσεις ένα πράγμα απαιτείται, η γνησιότητα  και η αγρύπνια της συνείδησης. Έτσι,  κατορθώνει ο άνθρωπος να σταθεί με σοβαρότητα και αίσθηση ευθύνης στους πόνους και τις θλίψεις, κατατροπώνοντας τις παντοειδείς εναντιώσεις. Και, αλήθεια, οι καιροί είναι απαιτητικοί, τα κακώς κείμενα διαρκώς επιδεινούμενα και το χρέος για δράση επιτακτικό. Η δραματική διόγκωση της δυστυχίας, η συνειδητοποίηση πως η πραγματική ζωή είναι «αλλού» και όχι στην πεζότητα και ρηχότητα του ηδονιστικού βίου, οι ενδεχόμενες προσωπικές τραυματικές εμπειρίες που αυξάνουν την ευαισθησία μπροστά στον πόνο του πλησίον, η υποχώρηση της αντίληψης πως η επίλυση όλων των προβλημάτων είναι ευθύνη του κράτους και μόνον, ωθούν τον εθελοντή  από το «εγώ» στο «εμείς», από την παθητικότητα  στην ενεργητικότητα. Η αυτοπαράδοση  ξεκινά από την καρδιά του και διαχέεται στο περιβάλλον  χωρίς φραγμούς και περιορισμούς.

Κατά την προηγούμενη χρονιά (2016) με τη βοήθεια του Θεού, την ευλογία του προστάτη των εθελοντών μας Αγίου Λουκά, του Ιατρού και  τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου,  πραγματοποιήσαμε 79 μεγάλες ανθρωπιστικές αποστολές.
Η τοπική μας Εκκλησία και δια του «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ», έχει αποδείξει πολλές φορές πως ευρίσκεται σε ετοιμότητα και έχει τη δυνατότητα και τη διάθεση να ανταποκριθεί σε κάθε πρόσκληση ή παράκληση για συμπαράσταση.

Ευχηθείτε, να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας αυτή με ενότητα και ζήλο, διότι τούτη τη δύσκολη περίοδο δεν περισσεύει κανείς....

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες από τα εγκαίνια θα αναρτηθούν αύριο.

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου