menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

"ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ": ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΌ ΣΤΗΝ ΑΓΙΝΑ

Ο Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων  «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ» και η Ενοριακή Σχολή Γονέων του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, πραγματοποίησαν διήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Αίγινα κατά την 30η  και 31η  Οκτωβρίου 2017.
Η αναχώρηση έγινε το πρωί της Δευτέρας 30/10 και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας με φερυ μπότ φτάσαμε στο νησί.
‘Υστερα από σύντομη ξεκούραση και γεύμα, αναχωρήσαμε για την Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου, βασικός προορισμός κάθε επισκέπτη στο νησί της Αίγινας.
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης, προσκυνήσαμε  την αγία κάρα του Αγίου Νεκταρίου, την εικόνα του και τον επιβλητικό τάφο του, που βρίσκεται σε ιδιαίτερο χώρο, δίπλα στο δέντρο, κάτω από το οποίο συνήθιζε να ξεκουράζεται. Η συγκίνηση και η ψυχική ευφορία ήταν φανερή όχι μόνο σε προσκυνητές που για πρώτη φορά επισκέπτονταν το μοναστήρι, αλλά και γι αυτούς που ο χώρος τούς ήταν ιδιαίτερα οικείος, λόγω των πολλών επισκέψεών τους.
Αμέσως μετά συμμετείχαμε τον εσπερινό και την ιερή παράκληση της Παναγίας, που τέλεσε ο ιερέας του μοναστηριού με τη συμμετοχή του δικού μας ιερέα, του πατρός Θεοδώρου Μπατάκα και των  ιερέων άλλων προσκυνητών που παραβρέθηκαν εκεί.  
Μετά το κλείσιμο του Μοναστηριού, αναχωρήσαμε για το Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Αγίου Διονυσίου της Αίγινας. Εκεί ο Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Γιαννούλης, με θερμά λόγια αναφέρθηκε στον Άγιο Νεκτάριο, μας μίλησε για τη ζωή του, την ίδρυση του μοναστηριού, την πνευματική του σχέση με τον Άγιο Διονύσιο και παρουσίασε αυθεντικές μαρτυρίες ανθρώπων που γνώρισαν  τον Άγιο και έζησαν τα θαύματα του. Μας παρουσίασε επίσης και το βιβλίο του με τίτλο «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΟΣΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΖΕΡΒΑΚΟΣ (αυθεντικές μαρτυρίες)», ένα αξιόλογο βιβλίο με πολλές μαρτυρίες για τη ζωή των Αγίων αυτών.
Μετά το φιλόξενο κέρασμα του Ιερέα και της Πρεσβυτέρας του, αναχωρήσαμε για το ξενοδοχείο μας.
Εκεί ζήσαμε πολύ όμορφες βραδινές εμπειρίες, καθώς πήραμε μέρος σε μία ζεστή συγκέντρωση σε ειδικό χώρο του ξενοδοχείου, όπου με τον πατέρα Θεόδωρο κάναμε το Απόδειπνο, την ακολουθία της Θείας Μετάληψης και πήραμε μέρος σε μια όμορφη πνευματική συζήτηση, με θέματα πνευματικά.
Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 31 Οκτωβρίου και νωρίς το πρωί, επισκεφτήκαμε και πάλι το μοναστήρι του Αγ. Νεκταρίου για τον εκκλησιασμό. Συμμετείχαμε στη Θεία Λειτουργία σε ατμόσφαιρα απόλυτης ησυχίας και ηρεμίας, έχοντας την αίσθηση ότι ο Αγιος ήταν εκεί μαζί μας. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, οι φιλόξενες μοναχές μάς πρόσφεραν το κέρασμα τους και εμείς έχοντας αρκετό ελεύθερο χρόνο, εξερευνήσαμε κάθε σημείο του αγιασμένου αυτού τόπου, θέλοντας να πάρουμε μαζί μας όσο το δυνατόν περισσότερη ευλογία και χάρη. Συγκινητική ήταν η επίσκεψή μας στο χώρο και το ιδιαίτερο κελί του Αγίου Νεκταρίου, όπου διατηρούνται προσωπικά του αντικείμενα και έπιπλα.
Κατόπιν κατηφορίσαμε προς το νέο και ιδιαίτερα επιβλητικό ναό του Αγίου Νεκταρίου, που βρίσκεται στο χώρο του Μοναστηριού σε χαμηλότερο όμως σημείο. Εκεί φτάνει κανείς βαδίζοντας σε πλακόστρωτους διαδρόμους, μέσα από ευωδιαστά  λουλούδια, που με μεράκι φροντίζουν οι μοναχές. Στο ναό αυτό φυλάσσεται σε ιδιαίτερο χώρο μία μεγάλη λειψανοθήκη του Αγίου. Στο χώρο αυτό τελέσαμε την παράκληση του Αγίου Νεκταρίου.
Στη συνέχεια, μετά την αναχώρησή μας από τον Άγιο Νεκτάριο, επισκεφθήκαμε και ένα ακόμη μοναστήρι από τα πολλά του νησιού. Ήταν το μοναστήρι του Αγίου Μηνά, στο οποίο υπάρχει και παρεκκλήσι του Αγίου Ονουφρίου. Εκεί οι φιλόξενες μοναχές μετά το κέρασμα τους, μας μίλησαν για την ιστορία του μοναστηριού και το βίο των Αγίων.
Κατόπιν επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο και κάναμε μία μεγάλη βόλτα στο νησί, για να γνωρίσουμε και άλλα μέρη του. Φτάνοντας στο λιμάνι, είχαμε αρκετό ελεύθερο χρόνο και τον αξιοποιήσαμε περπατώντας στα στενά δρομάκια του νησιού και δοκιμάζοντας τα ντόπια προϊόντα, με κυρίαρχο φυσικά το γνωστό αιγινήτικο φιστίκι.
Το μεσημέρι αναχωρήσαμε από το λιμάνι της Αίγινας για τον Πειραιά.
Επόμενος προορισμός μας η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Μήλεσι του Ωρωπού, στο μοναστήρι του Οσίου Πορφυρίου. Πρώτα εισήλθαμε στο νεόκτιστο και επιβλητικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου ο πατήρ Θεόδωρος τέλεσε μία δέηση και κατόπιν ανεβήκαμε στα κελιά του μοναστηριού, με κύριο σκοπό μας να προσκυνήσουμε το κελάκι του Οσίου Πορφυρίου. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να βλέπει και να αγγίζει κανείς πράγματα καθημερινά και αγιασμένα ενός Αγίου. Προσκυνήσαμε το χώρο, το πέτρινο κρεβατάκι με την εικόνα του Αγίου, πήραμε λαδάκι από το καντηλάκι του και γεμάτοι από ευλογίες αναχωρήσαμε για την πόλη μας.

Ευχαριστούμε θερμά τον πατέρα Θεόδωρο γι’ αυτό το αγιασμένο διήμερο και τις ιδιαίτερες ευλογίες που μας χάρισε!
Κ.Γ.
Φωτογραφίες θα αναρτήσουμε προσεχώς

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου