Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Δ΄ Εκπαιδευτική Ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος», με τίτλο «Μάθε να ακούς», για την ενίσχυση των εθελοντών και συνεργατών του, στις 14 Νοεμβρίου, 17.00-20.00 , στη φιλόξενη και καλαίσθητη αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Βόλου, Δημητριάδος 176. Την εκδήλωση άνοιξε ο π. Θεόδωρος Μπατάκας, ως πρόεδρος του Δ.Σ και εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Αφού ευχαρίστησε το κοινό για την ανταπόκριση στην πρόσκληση του, ανέπτυξε τους λόγους πραγματοποίησης της Ημερίδας αυτής. Όπως είναι γνωστό, οι εθελοντές μας αναπτύσσουν μία πολυεπίπεδη διακονία εντός και εκτός των φυλακών, και συγχρωτίζονται με ετερόκλητες κοινωνικές κατηγορίες. Συχνά, λοιπόν, έρχονται αντιμέτωποι με την αγένεια και την απαίτηση ατόμων, που, λόγω των ειδικών συνθηκών της ζωής τους, αναζητούν «ευήκοα ώτα», για να εκφράσουν το παράπονο, τον πόνο , την απελπισία, ακόμη και την αγανάκτηση για την κοινωνία που τους απαρνήθηκε. Έτσι, και οι δικοί μας άνθρωποι περιέρχονται σε δύσκολη θέση και σε διαρκή απορία για τον τρόπο προσέγγισής τους.
Ο π. Θεόδωρος τοποθέτησε το θέμα στη θεολογική και πνευματική του βάση και, στη συνέχεια, ακολούθησε η προσφώνηση της κ. Χριστίνας Τιμπλαλέξη, Κοινωνικής λειτουργού στο ειδικό αγροτικό κατάστημα κράτησης νέων Κασσαβετείας, που ευχαρίστησε τον «Ε» για την αμέριστη υλική, ηθική και πνευματική στήριξή του. Οι βασικές εισηγήτριες της Ημερίδας, κ. Χατζηευθυμίου Αποστολία, Νευρολόγος, με διδακτορική διατριβή στη Νευροφυσιολογία, και κ. Παπαλιάγκα Μαρία, Ψυχίατρος, Διδάκτωρ και Κλινική Ερευνήτρια στις διαταραχές ύπνου, καθηγήτριες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λάρισας, μίλησαν μέσα από την επιστημονική τους γνώση, το καταστάλαγμα της σοφίας και τον πλούτο της πολύχρονης πείρας τους για το ιδιαιτέρως ακανθώδες ζήτημα του χειρισμού δύσκολων ανθρώπων. Οι σκέψεις όλων των ομιλητών ήταν μία κατάθεση ψυχής, εξόχως διαφωτιστική, και έδωσε λαβές για την αληθινά γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε. Στην Δ΄ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ του "Ε" συμμετείχαν: μια μεγάλη ομάδα εκ των εθελοντών του συλλόγου , οι ιερείς που διακονούν στους χώρους κράτησης, οι διευθυντές των φυλακών, κοινωνικοί λειτουργοί, επιμελητές ανηλίκων που εργάζονται στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου, εκπαιδευτικοί από τα σχολεία των φυλακών, η υπεύθυνη του Κέντρου Συμπαραστάσεως Οικογενείας της Ι. Μ. Δημητριάδος, υπηρεσιακοί παράγοντες άλλων κρατικών υπηρεσιών, ψυχολόγοι και άλλοι αδελφοί, που επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη δράση αυτή. Στο τέλος έλαβαν βεβαιώσεις που μπορούν, όσοι επιθυμούν, να τις χρησιμοποιήσουν στις υπηρεσίες τους. Πήραν δε φακέλλους, που είχαν για τον καθένα : στυλό, δύο κόλλες Α4, το έγχρωμο πρόγραμμα της ΗΜΕΡΙΔΑΣ, το τελευταίο τεύχος του περιοδικού μας «ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΖΩΗΣ» και ένα βιβλίο ΔΩΡΟ.
Στις πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις-τοποθετήσεις του κοινού και τα σχόλια των ομιλητριών αποκαλύφθηκαν ασθενή σημεία και διευκρινίστηκαν θολές περιοχές. Οι εθελοντές ενθαρρύνθηκαν στη συνέχιση της εργώδους αυτής προσπάθειας, ξεκλείδωσαν αγωνίες και ενδοιασμούς και εμψυχώθηκαν ως προς τη βεβαιότητα ότι αξίζει να επιμείνουν, παρά τις παραλείψεις, την απειρία και την ανωριμότητα που ακόμη επιδεικνύεται. Ο «Ε» ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες για το ενδιαφέρον τους και υπόσχεται την πραγματοποίηση και άλλων αξιόλογων δράσεων στο μέλλον.
Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α Τ Α
Ο π. Θεόδωρος επισήμανε
· Την ευλογία και τα συγχαρητήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου, καθώς και το αμείωτο ενδιαφέρον του για τον «Ε» και όλες τις κοινωνικές του παρεμβάσεις.
· Την πολύμορφη κρίση που βιώνει η πατρίδα μας, που οδήγησε τον «Ε» ν’ ανοίξει την αγκαλιά του περισσότερο για να συμπεριλάβει στην μέριμνά του και πολλές άλλες ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, εκτός των κρατουμένων και αποφυλακισθέντων, για τους οποίους μεριμνά από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του στην περιοχή μας.
· Την πανελλήνια ακτίνα δράσης. Μερικές φορές δε εξήλθε και των ορίων της πατρίδας μας. Όλη αυτή δραστηριότητα και επικοινωνία με τόσους ανθρώπους απαιτεί να έχουμε διάκριση, αγάπη, σεβασμό, υπομονή, κατανόηση και τόσα άλλα για να φέρουμε εις αίσιον πέρας την διακονία μας. Ταυτόχρονα, όμως, οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
· Αυτή η επικοινωνία είναι δύσκολη και προβληματική για πολλούς και διαφόρους λόγους. Βασικός λόγος είναι η έλλειψη υπομονής και παιδείας. Συχνά μας δημιουργούνται αισθήματα αθυμίας, θυμού ακόμη και τάσεις φυγής από το χώρο που διακονούμε.
· Όλ’ αυτά και πολλά άλλα μάς οδήγησαν στην απόφαση να οργανώσουμε και με τη χάρη του Θεού να πραγματοποιήσουμε αυτή την Δ΄ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ, για να μαθητεύσουμε κοντά σε ειδικούς επιστήμονες που έχουν κάτι να μας πουν
· Η Εκκλησία μάς διδάσκει πως ο άνθρωπος είναι μια ανεπανάληπτη προσωπικότητα και οφείλουμε να στεκόμαστε απέναντί του με σεβασμό, διάκριση και αγάπη. Να τον αφουγκραζόμαστε, λοιπόν, με προσοχή και διάθεση για γενναιόδωρη αρωγή, στο μέτρο του δυνατού.
Η κ. Τιμπλαλέξη Χριστίνα, Κοινωνική λειτουργός στο Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Κασσαβετείας, ευχαρίστησε τον «Ε» για την αμέριστη υλική, ηθική και πνευματική στήριξή του.
Η κ. Χατζηευθυμίου Αποστολία επισήμανε
· Η ενσυναίσθηση είναι το συναίσθημα που μας επιτρέπει να επικοινωνήσουμε με τους άλλους, καθώς βάζουμε τον εαυτό μας πραγματικά στη θέση του άλλου.
· Ο εγκέφαλός μας διαθέτει την απαραίτητη δομή και οργάνωση, που διαμεσολαβεί την ενσυναίσθηση ως λειτουργία του εγκεφάλου
Η κ. Παπαλιάγκα Μαρία επισήμανε
· Η ηρεμία, η ειλικρίνεια και το αληθές ενδιαφέρον για τον άλλον είναι τα κλειδιά της κατανόησης και της οικοδόμησης μίας σχέσης εμπιστοσύνης.
· Πολύ σημαντικό να τηρούνται τα όρια. Επιβάλλεται η διαρκής υπενθύμισή τους με ευγένεια, ίσως και με μεγαλύτερη αυστηρότητα, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Αυτό θα το κατορθώσουμε, εάν είμαστε αποφασοσμένοι να βοηθήσουμε και έτοιμοι να αντέξουμε τη δυσκολία του εγχειρήματος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου