menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ 2019

ΜΗΝΥΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ κ.κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ,
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ 2019

Αγαπητοί μου αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,
Όποιος πιστεύει με όλη του την καρδιά πως ο Ιησούς Χριστός είναι ο ίδιος ο Θεός που έγινε άνθρωπος προς χάριν όλων μας, έχει ανοίξει την οδό της σωτηρίας του. Μόνο που η πίστη αυτή δεν είναι πλήρης, αν δεν συνοδεύεται και από κάτι ακόμη: την μίμηση του Χριστού και την συμπόρευση μαζί Του στον δρόμο που Εκείνος χάραξε. Και ο δρόμος αυτός είναι η αγάπη.
Όπως η πίστη, έτσι και η αγάπη, είναι απλή: ξεκινά από την αγάπη στο πρόσωπο του Κυρίου μας και απλώνεται στις ζωντανές εικόνες Του, τους ανθρώπους, και ιδιαίτερα προς εκείνους, που στερούνται τα πάντα, θύματα ενός δήθεν πολιτισμού που στηρίζεται στην εκμηδένιση και περιφρόνηση των αδύναμων και των ανυπεράσπιστων.
Πολλές φορές αμφιβάλλουμε για την πίστη μας: είναι άραγε βαθιά; Είναι ειλικρινής; Είναι ανθεκτική; Ούτε σ’ αυτό μας αφήνει αβοήθητους το Ευαγγέλιο. Με τα λόγια του ίδιου του Ευαγγελιστή Ιωάννη, ο ίδιος ο Θεός προσφέρει την μία και ακλόνητη απόδειξη της πίστης: Την αγάπη. Τί μας λέει; «εάν τις είπη ότι αγαπώ τον Θεόν, και τον αδελφόν αυτού μισή, ψεύστης εστίν· ο γαρ μη αγαπών τον αδελφόν ον εώρακε, τον Θεόν ον ουχ εώρακε πως δύναται αγαπάν;»
Πολλοί είναι οι τρόποι που καθιέρωσαν οι άνθρωποι για να επιβεβαιώνουν την πίστη τους και την αγάπη τους προς τον Θεό: Προσευχές,  Ιερές Ακολουθίες, ευλαβείς συνήθειες, μελέτη Ιερών Κειμένων. Όλα αυτά είναι αγαθά και ευλογημένα. Όχι, όμως, αρκετά. Διότι, κατά τον Ευαγγελιστή της αγάπης, η πίστη και η αγάπη προς τον Θεό είναι ψεύτικη, είναι κίβδηλη, είναι πλαστή, αν δεν συνοδεύεται από την αγάπη προς τον ελάχιστο αδελφό μας. Αυτή ζυγίζει την πίστη και για την έλλειψη αυτής της αγάπης θα απολογηθούμε.
Χρόνια τώρα, η Τοπική μας Εκκλησία προσφέρει πολλές ευκαιρίες, ώστε η αγάπη προς τον φτωχό, τον ασθενή, τον άστεγο και τον εγκαταλελειμμένο να επαληθεύει την πίστη και την αγάπη όλων μας προς τον ίδιο τον Θεό.
Αυτή η αγάπη συντηρεί το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητροπόλεώς μας, αλλά και τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία, μέσω των οποίων αντιμετωπίζονται καθημερινά όλες οι ανάγκες των απόρων συνανθρώπων μας.
Αυτή η αγάπη στηρίζει τα 25 Σπίτια Γαλήνης Χριστού, τα Ενοριακά Συσσίτια απόρων, που καθημερινά προσφέρουν 2.500 μερίδες φαγητού σε αδελφούς μας που το στερούνται.
Αυτή η αγάπη συντηρεί το «ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ» που προσφέρει ένα ζεστό πιάτο φαγητό 365 ημέρες το χρόνο σε όποιον το στερείται.
Αυτή η αγάπη στηρίζει το Γηροκομείο μας στα Κανάλια, ένα ζεστό χώρο θαλπωρής και οικογενειακής ατμόσφαιρας για 35 γέροντες.
Αυτή η αγάπη κινητοποιεί τους εθελοντές του Συλλόγου «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ» και ενισχύει οικονομικά, πνευματικά, υλικά, φυλακισμένους, αποφυλακισμένους, οικογένειες, αστέγους, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Αυτή η αγάπη λειτουργεί την Τράπεζα Τροφίμων και Ρουχισμού του Σταθμού Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» και το Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας, που προσφέρει σε άπορες οικογένειες είδη ένδυσης και υπόδησης.
Αυτή η αγάπη συντηρεί τις θερινές Κατασκηνώσεις, που φιλοξενούν κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες παιδιά μας.
Αυτή η αγάπη προσφέρει δεκάδες υποτροφίες σε απόρους φοιτητές.
Αυτή η αγάπη στηρίζει πρωτοποριακά προγράμματα ποιμαντικής των ΡΟΜΑ στο Αλιβέρι.
Αυτή η αγάπη ενισχύει τις Ενοριακές Σχολές Γονέων και τον Ραδιοφωνικό μας Σταθμό. Το Συνεδριακό μας Κέντρο, που καθημερινά προσφέρει 150 μερίδες φαγητό για τους τροφίμους 3 μεγάλων Ιδρυμάτων της πόλης μας.
Είναι ανάγκη, μεγάλη ανάγκη, όλες αυτές οι δραστηριότητες να συνεχιστούν και να αυξηθούν. Κανένα κοινωνικό μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει, αν δεν τροφοδοτείται διαρκώς από την έμπρακτη αγάπη και την ανιδιοτελή προσφορά. Οι καιροί μας είναι δύσκολοι και τους κάνει ακόμη δυσκολότερους ο πειρασμός της σκληροκαρδίας και της αδιαφορίας. Εκείνος, όμως, που αγάπησε τον Χριστό, θέλει καθημερινά να γίνει η δική του καρδιά καταφύγιο για τον άστεγο, ψωμί για τον πεινασμένο, φάρμακο για τον ασθενή και ζεστό σπιτικό για όλους εκείνους που έχουν για μοναδική συντροφιά στη ζωή τους τη μοναξιά και την εγκατάλειψη.
Αδελφοί μου,
Στις φιλανθρωπικές μας δράσεις, στις Ενορίες μας, στα Ιδρύματα που συντηρεί η Τοπική μας Εκκλησία, περιφέρεται ο ίδιος ο Χριστός μας. Μας κοιτά στα μάτια και περιμένει να επιβεβαιώσει την πίστη μας προς Αυτόν με τρόπο απτό και αποτελεσματικό. Αποτελεί δική Του επιλογή να ταυτίζεται με τον φτωχό και τον ανήμπορο. Είναι δική Του επιλογή, ο τρόπος της συνάντησης μαζί Του να είναι το άνοιγμα της καρδιάς μας και η προσφορά προς τους ελαχίστους αδελφούς Του.
Αυτές τις υλικές και πνευματικές ανάγκες εξυπηρετεί κάθε χρόνο ο Έρανος της Αγάπης. Με τη δική σας προθυμία και προσφορά από το υστέρημά σας, η φλόγα της αγάπης στον τόπο μας παραμένει ζωντανή και φωτεινή, σαν φάρος παρηγοριάς σε καιρούς αντίξοους και απρόβλεπτους.  Οι Εθελόντριες Κυρίες που θα διενεργήσουν τον Έρανο της Αγάπης και θα κτυπήσουν την πόρτα του σπιτιού σας, στο όνομα του Χριστού κτυπούν και για τους δικούς Του αδελφούς θα ζητήσουν τον οβολόν σας. Κάθε προσφορά σας, ακόμη και η πιο ελάχιστη, δεν εξυπηρετεί μόνον μία πρακτική ανάγκη σίτισης, περίθαλψης, στέγασης και συμπαράστασης. Συνεχίζει, κυρίως, το  δικό Του έργο πάνω στη γη, το έργο της αγάπης Του και κρατά ζωντανή την ελπίδα πως ο κόσμος θα βρει το δρόμο του, δρόμο αγάπης και δικαιοσύνης, που οδηγεί στην αγκαλιά του επουράνιου Πατέρα μας.   
Εύχομαι ολόψυχα τα φετινά Χριστούγεννα να αναδειχθούν η μεγάλη ευκαιρία να συναντηθούμε μαζί Του.

Μετ  ευχών διαπύρων

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

† Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ  ΙΓΝΑΤΙΟΣ

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου