menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (Λεπτομερές πρόγραμμα)


Προσκύνημα 
στην «Νήσων των Αγίων» Κύπρο 

Αναχώρηση: 11 Φεβρ. 2020  AEGEAN AIR  
Αθήνα – Λάρνακα  ΟΑ 912   10.40 – 12.25


Επιστροφή:   14 Φεβρ. 2020  AEGEAN AIR  
Λάρνακα – Αθήνα  ΟΑ 907   19.05 – 20.50






1η Ημέρα:   Αθήνα, Λάρνακα, Λευκωσία.
1.   Συγκέντρωση στo Δημαρχείο Βόλου και αναχώρηση για την Αθήνα και στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». (Διάρκεια ταξιδιού 3 ώρες 20 λεπτά). Θα πάρουμε την πτήση για την Λάρνακα (Πτήση 1 ½ ώρα). Άφιξη στο Νέο Αεροδρόμιο Λάρνακας και παραλαβή από έμπειρο συνοδό του Κυπριακού Τουριστικού γραφείου που θα είναι και ο ξεναγός μας, τιμής ένεκεν για την εκκλησία μας.
2.   Επιβίβαση σε πολυτελές λεωφορείο και αναχώρηση για μια πρώτη ξενάγηση στη πόλη του Ζήνωνα. Αρχίζουμε με την Αλυκή Λάρνακας, σημαντικό υδροβιότοπο καταφύγιο χιλιάδων φλαμίνγκο και αγριόπαπιων. Θα δούμε από το λεωφορείο το  Χαλά Σουλτάν Τεκκέ, μουσουλμανικό τέμενος που χτίστηκε το 1787 προς τιμή της Ουμ Χαράμ, που ήταν συγγενής του προφήτη Μωάμεθ. Το τέμενος είναι από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας της μουσουλμανικής θρησκείας, αναφέρεται τέταρτο μετά τα τεμένη της Μέκκας, της Μεδίνας και του Αλ Ακσιά στην Ιερουσαλήμ. Θα θαυμάσουμε τις καμάρες παλαιό υδραγωγείο του 18ου αιώνα, τη παραλιακή λεωφόρο με τις φοινικούδες και τα δεκάδες εστιατόρια, θα περάσουμε οδικώς από το μεσαιωνικό φρούριο Λάρνακας και προσκύνημα στην Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, κτισμένη από τον αυτοκράτορα Λέοντα τον Σοφό που είναι και ο τάφος του Αγίου. Στην συνέχεια, θα πάρουμε τον αυτοκινητόδρομο για την πρωτεύουσα του νησιού, την μοιρασμένη Λευκωσία (35 λεπτά).
3.   Άφιξη στην Λευκωσία και η πρώτη επαφή με την πρωτεύουσα. Ψηλά κτίρια, μεγάλοι λεωφόροι, πεζόδρομοι με καταστήματα, πλατείες και κτίρια από τον καιρό της Βρετανικής αποικιοκρατίας. Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας, κέντρο της πρωτεύουσας και τακτοποίηση στα δωμάτια. Ξεκούραση και στην συνέχεια βόλτα στους πεζοδρόμους της παλαιάς Λευκωσίας, με τα πολλά καταστήματα, εστιατόρια και μπαράκια. Θα δούμε την πράσινη γραμμή και το οδόφραγμα της Λήδρας που μοιράζει την Λευκωσία. Θα Προσκυνήσουμε στην Εκκλησία Φανερωμένης του 1872. Μέσα σε μαρμάρινο Μαυσωλείο, υπάρχουν λείψανα Επισκόπων και Κληρικών, που εκτελέστηκαν από τους Τούρκους το 1821. Θα απολαύσουμε το δείπνο μας στο ξενοδοχείο και θα απολαύσουμε προαιρετικά το καφεδάκι μας σε παραδοσιακό καφενείο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο.

2η Ημέρα:   Ι.Μ.Αγ. Νικολάου Ορούντα, Μητρόπολη Μόρφου,  Παναγία Κύκκου,  Πρόδρομος,  Μονή Τροοδίτισσας, Τρόοδος, Λευκωσία.
1.   Πρόγευμα. Σήμερα θα επισκεφθούμε τα αξιοθέατα του Τροόδους, από τα ομορφότερα της Κύπρου.  Αρχίζουμε με την Μονή Αγίου Νικολάου στο χωριό Ορούντα επαρχίας Μόρφου. Η Ορούντα είναι η γενέτειρα του Αγίου Φιλουμένου που μαρτύρησε στο Φρέαρ του Ιακώβ στην Σαμάρεια της Παλαιστίνης.
2.   Συνεχίζουμε για τα όμορφα χωριά της Σολέας και πρώτος σταθμός η Ευρύχου. Ορεινό χωριό με παραδοσιακή μορφή, παλαιά αρχοντικά, πετρόκτιστα σπίτια, πλακόστρωτοι δρόμοι. Εδώ βρίσκεται προσωρινά η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου, κατεχόμενη κωμόπολη. Θα συναντήσουμε τον Πανιερώτατο Μόρφου κ.κ.Νεόφυτο.
3.   Στην συνέχεια θα πάρουμε τον δρόμο για τα βουνά του Κύκκου. Θα περάσουμε από το χωριό Οίκος, Γερακιές και θα φθάσουμε στην Ιερά Μονή Κύκκου. Ιδρύθηκε τον 1100 και είναι αφιερωμένο στην Παναγία. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, είναι από τις τρεις πρώτες εικόνες που ζωγράφισε ο Απόστολος Λουκάς. Από το Μοναστήρι, θα βγούμε  στο Θρονί της Παναγίας όπου στην μια μεριά υπάρχει παρεκκλήσιο και είναι ο θρόνος της Παναγίας. Από την άλλη μεριά, βρίσκεται ο τάφος και το πελώριο άγαλμα του Εθνάρχη Μακαρίου, πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Μακάριος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, υπηρέτησε στην Μονή Κύκκου σαν Δόκιμος. Και από το θρονί της Παναγίας θα αγναντέψουμε από την μια μεριά τον κάμπο της Μόρφου και από την άλλη την Λεμεσό. Συνεχίζουμε να οδεύουμε στα βουνά του Τροόδους και φθάνουμε στο ψηλότερο χωριό της Κύπρου, τον Πρόδρομο. Προαιρετικό γεύμα σε παραδοσιακό εστιατόριο για να απολαύσετε Κυπριακές νοστιμιές.
4.   Στην συνέχεια θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή Τροοδίτισσας. Βρίσκεται στα διοικητικά όρια του χωριού Φοινί. Είναι κτισμένη ψηλότερα από όλες τις άλλες Μονές του Νησιού σε υψόμετρο 1370 μέτρων, στις ψηλές βουνοκορφές του Τροόδους, γι αυτό και έχει ονομαστεί "Τροοδίτισσα". Η Μονή ιδρύθηκε από αρχαιοτάτων χρόνων, αρχικά ως ένα ασκητικό σπήλαιο στο οποίο βρέθηκε θαυματουργικά η εικόνα της Παναγίας της Τροοδιτίσσης από ένα βοσκό. Ακολούθως, θα βγούμε στο Τρόοδος, 1950 μέτρα, Μαγευτικό θέρετρο. Προσφέρεται το καλοκαίρι σαν δροσερό καταφύγιο και το Χειμώνα ντυμένο στο χιόνι. Συνεχίζουμε για την Λευκωσία, μέσω ωραίων ορεινών χωριών της Σολέας. Το βράδυ, δείπνο στο ξενοδοχείο.

3η Ημέρα:  Λευκωσία, Μονή Μαχαιρά, Λευκωσία.
1.   Πρόγευμα. Σήμερα θα απολαύσουμε την πρωτεύουσα. Αρχίζουμε με το Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στρατιωτικό κοιμητήριο. Εδώ βρίσκονται θαμμένοι, Ήρωες Έλληνες και Κύπριοι που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την Κύπρο, στην εισβολή των Τούρκων το 1974. Στη συνέχεια, θα μεταφερθούμε στις Κεντρικές φυλακές όπου θα δούμε τα φυλακισμένα Μνήματα. Χώρος όπου βρίσκεται η αγχόνη, τα κελιά και οι τάφοι, των εννιά απαγχονισμένων ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59. Ακολούθως,  κατά μήκος των Ενετικών τοίχων θα δούμε την πρωτεύουσα χωρισμένη από τα τείχη, σε παλιά και νέα Λευκωσία.
2.   Η πύλη της Αμμοχώστου, η Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Επίσκεψη στο καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, αφιερωμένο στον Άγιο Ευαγγελιστή Ιωάννη, κτισμένο το 1662 από τον Αρχιεπίσκοπο Νικηφόρο. Εάν είναι διαθέσιμο ο Αρχιεπίσκοπος θα πάρουμε την ευχή του. 
3.   Στη συνέχεια, κατά μήκος των παλαιών τειχών θα δούμε το Άγαλμα Ελευθερίας, το Τέμενος Ομεριέ, Τέμενος Μπαϊρακτάρη και περνούμε από το Προεδρικό Μέγαρο, προάστεια της Λευκωσίας και καθοδόν για την ιερά μονή Μαχαιρά. Προαιρετικό γεύμα σε παραδοσιακό εστιατόριο.
4.   Μετά από διαδρομή στα πράσινα τοπία του Τροόδους φθάνουμε στην Ιερά, Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά, ανατολικά της οροσειράς του Τροόδους κοντά στην κορυφή Κιόνια σε υψόμετρο 870 μέτρων. Ονομάζεται βασιλική γιατί κτίσθηκε με βασιλική βοήθεια και σταυροπηγιακή γιατί κατέστη εκκλησιαστικά αυτοδιοίκητη, πράγμα το όποιο συμβολίζεται με την τοποθέτηση σταυρού στα θεμέλια της. Η Μονή πανηγυρίζει στα εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου. Η Μονή επίσης, συνδέθηκε με τον απελευθερωτικό αγώνα εξ αιτίας του υπαρχηγού της «ΕΟΚΑ» Γρηγορίου Αυξεντίου ο οποίος συχνά έβρισκε καταφύγιο στους χώρους της. Όμως, κατόπιν προδοσίας εντοπίσθηκε στο κρησφύγετο του, το οποίο βρίσκεται κοντά στο μοναστήρι. Μετά από πολύωρη μάχη, αφού έχασαν οι Άγγλοι κάθε ελπίδα να τον συλλάβουν ζωντανό, από ελικόπτερο περιέλουσαν το κρησφύγετο με βενζίνη και τον έκαψαν ζωντανό στις 3 Μαρτίου 1957. Επιστροφή στην Λευκωσία και στο ξενοδοχείο, όπου θα πάρουμε το δείπνο μας.

4η Ημέρα: Κερύνεια, Αμμόχωστος, Μονή Αποστόλου Βαρνάβα, Λάρνακα, Αθήνα.
1.   Πρόγευμα, ετοιμασία αποσκευών και πηγαίνουμε στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου και μετά από έλεγχο ταυτοτήτων από τους Τούρκους - δυστυχώς θα είναι μαζί μας και ένας Τούρκος λεγόμενος ψευτοξεναγός για να ελέγχει τις διαδρομές μας, κατευθυνόμαστε για την όμορφη Κερύνεια. Θα θαυμάσουμε το φρούριο, τα στενά του λιμανιού, το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα, το Αββαείον του Πέλλαπαης και συνεχίζουμε για την πόλη φάντασμα, την Αμμόχωστο. Μια περιδιάβαση στην κατεχόμενη πόλη και στην συνέχεια θα επισκεφθούμε την ιερά μονή Αποστόλου Βαρνάβα, προστάτη και ιδρυτή της εκκλησίας της Κύπρου. Το αρχαίο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα βρίσκεται 3 χλμ περίπου δυτικά της αρχαίας πόλης της Σαλαμίνας. Κτίστηκε στα τέλη του 5ου αιώνα από τον αρχιεπίσκοπο Ανθέμιο με χορηγίες του αυτοκράτορα Ζήνωνα. Η αφορμή για το κτίσιμο του μοναστηριού αποτέλεσε η εύρεση ,σε κοντινή απόσταση από τη μονή, του τάφου του Αποστόλου Βαρνάβα. Σύμφωνα μάλιστα με την παράδοση ο Απόστολος Βαρνάβας είχε παρουσιαστεί τρεις φορές στον ύπνο του αρχιεπισκόπου Ανθέμιου υποδεικνύοντας τον τόπο ταφής του. Ο Απόστολος Βαρνάβας τάφηκε έχοντας στο στήθος του ένα ευαγγέλιο. Το ιερό αυτό κειμήλιο ο Αρχιεπίσκοπος Ανθέμιος το δώρισε στον αυτοκράτορα Ζήνωνα, ο οποίος με τη σειρά του χρηματοδότησε το κτίσιμο του μοναστηριού του Αποστόλου Βαρνάβα, ενώ προχώρησε και στην παραχώρηση κάποιων προνομίων προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, όπως ήταν το δικαίωμα να κρατεί βασιλικό σκήπτρο, να φορεί πορφυρένιο μανδύα και να υπογράφει με κόκκινο μελάνι. Τα συγκεκριμένα προνόμια, τα οποία διατηρούνται μέχρι και σήμερα, επικύρωναν ουσιαστικά το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου. Προαιρετικό γεύμα σε εστιατόριο Ελληνοκύπριου Εγκλωβισμένου.
2.   Ακολούθως, ολοταχώς για την Λάρνακα μέσω οδοφράγματος κοντά στην Λάρνακα και μεταφορά στο Αεροδρόμιο όπου θα πάρουμε την πτήση για την Αθήνα, με όμορφες αναμνήσεις.

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.
1. Η μετάβασή μας στην Κύπρο θα γίνει αεροπορικώς. Οι ενδιαφερόμενοι (φίλοι του "Ε") θα πρέπει να δηλώσουν άμεσα την επιθυμία τους για συμμετοχή στην εκδρομή με σκοπό να διατηρήσουμε τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων χαμηλές.
2. Λεπτομερείς πληροφορίες. δηλώσεις συμμετοχής και προκαταβολή για εισιτήρια και ξενοδοχεία γίνονται ΜΟΝΟ στον π. Θεόδωρο, ο οποίος θα ηγηθεί της εκδρομής. 
3.  Τα εισιτήρια  εκδίδονται ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ στους συμμετέχοντες και ως εκ τούτου δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής για άλλο πρόσωπο.
4.  Το ξενοδοχείο που θα διανυκτερεύσουμε λέγεται  EUROPA PLAZA 3* και βρίσκεται στο κέντρο της Λευκωσίας 

Τα φυλακισμένα μνήματα που φιλοξενούν τους ήρωες της Κύπρου

 Η Ιερά Μονή Κύκκου

Η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας του Κύκκου

Το λιμανάκι της κατεχόμενης Κερύνειας

Η πόλις φάντασμα, η Αμμόχωστος

ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΎΝΗΜΑ ΘΑ ΜΑΣ ΜΕΙΝΕΙ ΑΞΕΧΑΣΤΟ!!!




▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου