Σε 1.800 ανέρχονται οι άποροι, που εξυπηρετούνται ετησίως από το Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας «Διακονία»
Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις αναξιοπαθούντων και νεόπτωχων Βολιωτών, που ζουν με πενιχρά οικονομικά μέσα, με το αθέατο πρόσωπο της φτώχειας να αποτυπώνεται στο ποσό των 125 ευρώ, που αποτελεί το μηνιαίο εισόδημα μονογονεϊκής οικογένειας. Συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας καταγράφονται καθημερινά στους χώρους του Κέντρου Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας «Διακονία», 365 μέρες τον χρόνο, με αιχμή του δόρατος την περίοδο των εορτών.
Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επισκέφτηκε τη «Διακονία», καταγράφοντας βλέμματα ευγνωμοσύνης από όσους εξασφαλίζουν τα αναγκαία για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών, τη διαρκή προσπάθεια των εθελοντών να προσφέρουν χέρι βοήθειας όπου υπάρχει ανάγκη, αλλά και το πνεύμα αλληλεγγύης που εκδηλώνεται από κάθε γωνιά της πόλης και της περιοχής, γενικότερα.
Κινητικότητα παρατηρείται ενόψει εορτών στη «Διακονία», που λειτουργεί ως παράρτημα του «Εσταυρωμένου» και αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» στο φιλανθρωπικό έργο της τοπικής Εκκλησίας.
Οι 150 εθελοντές του «Εσταυρωμένου» εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να ετοιμάσουν τα 400 δέματα που θα διανεμηθούν στους κρατούμενους της περιοχής, και παράλληλα, τον αντίστοιχο αριθμό δεμάτων που θα διανεμηθούν σε οικογένειες κρατουμένων, αποφυλακισθέντων, αλλά και δεκάδες απόρους.
Πληθώρα συγκλονιστικών περιστατικών καταγράφεται καθημερινά στο κτίριο της οδού Θουκυδίδου 10, που αποτελεί, πλέον, πυξίδα ελπίδας για πολλές οικογένειες της διπλανής πόρτας, που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ούτε τα αναγκαία για τα παιδιά τους. «Προχθές αγοράσαμε πολλά κιλά χοιρινό, προκειμένου να τα διανείμουμε σε οικογένειες που έχουν ανάγκη» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο π. Θεόδωρος Μπατάκας, πρόεδρος του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου «Εσταυρωμένος», αναφερόμενος στη διαδικασία της προετοιμασίας των δεμάτων που θα διανεμηθούν, ενόψει εορτών.
Ελπίδα εκεί που περισσεύει η απελπισία
Απειρες οι συγκινητικές ιστορίες που εκτυλίσσονται στους χώρους της «Διακονίας», με πρωταγωνιστές ανέργους οικογενειάρχες, φτωχούς βιοπαλαιστές, μονογονεϊκές οικογένειες, νέους, αλλά και ηλικιωμένους, με μηδενικά εκκαθαριστικά εφορίας.
Κάθε περίπτωση και μια συγκινητική ιστορία, με τον π. Θεόδωρο να περιγράφει με ευαισθησία το δράμα νεαρής μητέρας, η οποία ζει με το μονάκριβο παιδί της σε παλιό, φτωχικό σπίτι, με πενιχρό εισόδημα της τάξης των 125 ευρώ μηνιαίως, που δεν της επιτρέπει να εξασφαλίσει ούτε λίγο πετρέλαιο για τη μοναδική σόμπα που διαθέτει. Ο «Εσταυρωμένος», στήριγμα για δεκάδες άπορες οικογένειες, έτεινε και σε αυτή την περίπτωση χέρι βοήθειας, αγοράζοντας την ανάλογη ποσότητα πετρελαίου, για να ζεσταθεί το φτωχικό σπίτι και να μη λείψει η θαλπωρή τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ο πρόεδρος του «Εσταυρωμένου» ανακαλεί με συγκίνηση, την αρχική έκπληξη και, στην συνέχεια, τον ενθουσιασμό μητέρας και παιδιού, που δέχτηκαν με ευγνωμοσύνη το αναπάντεχο δώρο.
Πληθαίνουν, στο μεταξύ, τα αιτήματα για θέρμανση τον χειμώνα, με τον «Εσταυρωμένο» να αφουγκράζεται τα προβλήματα και να προστρέχει για βοήθεια, όπου υπάρχει ανάγκη.
«Δεν ασχολούμαστε μόνο με κρατουμένους και αποφυλακισμένους, αλλά και με μονογονεϊκές οικογένειες, λόγω εγκατάλειψης του ή της συζύγου ή λόγω χηρείας. Είναι αρκετές αυτές οι οικογένειες, οι οποίες παίρνουν κάθε μήνα διατακτικές για τρόφιμα, προμηθεύονται κρέας από μας, λάδι, παιδικές τροφές, ρούχα κι ό,τι άλλο χρειάζεται. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν βλέπουμε μόνο ανθρώπους που χρειάζονται οικονομική βοήθεια. Πάνω απ’ όλα χρειάζονται ηθική στήριξη» είπε.
Εθελοντική προσφορά
Το Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας, της τοπικής Εκκλησίας, είναι ο χώρος όπου συναντάει κανείς δεκάδες εθελοντές, που βοηθούν αποφυλακισμένους, χήρες με μικρά παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και μοναχικά άτομα που επιλέγουν την οδό της συμμετοχής στην ενεργή κοινωνική δράση, αντί της απελπισίας και των αδιεξόδων που προκαλεί.
«Κατ’ αρχάς έρχονται εδώ άποροι με την ταυτότητά τους, για να πάρουν ρούχα. Αν επιθυμούν να παίρνουν ρούχα κάθε μήνα, προσκομίζουν την κάρτα ανεργίας είτε εκκαθαριστικό της εφορίας, που είναι τις περισσότερες φορές μηδενικό, ή χαρτί απορίας, είτε από την ενορία τους, είτε από κάποια κοινωνική υπηρεσία, που πιστοποιεί ότι έχουν άμεση ανάγκη» αναφέρει ο π. Θεόδωρος και προσθέτει: «Κάθε φυσικό πρόσωπο που έρχεται στον συγκεκριμένο χώρο, έχει πίσω του τέσσερα, πέντε, ακόμη και έξι άτομα, για τα οποία προμηθεύεται ρούχα».
Μέλη της οικογένειας του «Εσταυρωμένου» δεν είναι μόνο οι άποροι, αλλά και δεκάδες νεόπτωχοι που έχουν βρεθεί σε δυσχερή οικονομική θέση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα άλλοτε κραταιό επιχειρηματία, ο οποίος βιώνει, πλέον, την απόλυτη φτώχεια.
«Είναι άτομα που έχασαν τα υπάρχοντά τους, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν εργασία και ζουν με το βοήθημα που δίνει η Πρόνοια και το κράτος και είναι πολλές αυτές οι περιπτώσεις. Οι περισσότεροι δεν χτυπούν την πόρτα μας, γιατί ντρέπονται. Εμείς τους αναζητούμε, για να τους βοηθήσουμε» υπογράμμισε.
Κάθε περιστατικό και μια συγκλονιστική ανθρώπινη ιστορία, με τον π. Θεόδωρο να επισημαίνει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η απελπισία του κόσμου».
Φροντίδα για αναξιοπαθούντες
Η προσέλευση απόρων αθρόα, σε όλη την διάρκεια του χρόνου, για να εξασφαλίζουν ένα ζεστό ρούχο, κλινοσκεπάσματα, τα αναγκαία για την καθημερινότητά τους, που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τα πενιχρά εισοδήματά τους.
«Ενόψει εορτών κάνουμε ότι κάθε μήνα, αλλά αυξημένο. Δεν δραστηριοποιούμαστε μόνο στις γιορτές. Δύο φορές το χρόνο διανέμουμε μεγάλες ποσότητες ενδυμάτων, είδη καθαριότητας, σχολικά είδη και άλλα στις κοινωνικές υπηρεσίες» υπογράμμισε ο π. Θεόδωρος.
Οι εθελοντές που προσφέρουν έργο, χρόνο και καρδιά, γίνονται αυτόπτες μάρτυρες της αθέατης όψης της φτώχειας, που, δυστυχώς, είναι η καθημερινή πραγματικότητα για πολλούς.
Εθελοντής της «Διακονίας», που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «σε αυτό τον χώρο βλέπουμε την δυστυχία του κόσμου. Βλέπουμε πολλούς, που δεν έχουν ρεύμα, φαγητό, ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που δεν φανταζόμαστε ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Είναι μεγάλος ο βαθμός δυσκολίας στον κόσμο. Βλέπεις νέους, χωρισμένους, που δεν έχουν τα απαραίτητα για να θρέψουν τα παιδιά τους. Η αξιοπρέπεια κρατάει τον κόσμο», είπε.
Η εικόνα της δυστυχίας και της απελπισίας είναι καθημερινή στον χώρο, με τον αντιπρόεδρο του «Εσταυρωμένου», Λάμπρο Γιωτόπουλο, να περιγράφει με αδρές πινελιές το δράμα που βιώνουν πολλές οικογένειες.
«Καθημερινά, όσο περνάει ο καιρός, κάθε χρόνος είναι χειρότερος από τον προηγούμενο. Βλέπουμε πέρα πολλές περιπτώσεις, οικογένειες που δεν φαίνονται στο φως της ημέρας. Ερχονται κρυφά με πολλή προσοχή, για να μην μαθευτεί, από τον κοινωνικό τους περίγυρο, το πρόβλημά τους. Είναι άνθρωποι που έχουν περηφάνια, έπεσαν σε ανάγκη ξαφνικά, οπότε προσπαθούν να ζητήσουν βοήθεια αθόρυβα, και φυσικά κι από την πλευρά μας, γίνεται κάτι αντίστοιχο», αναφέρει.
«Εκτός αυτού», συνεχίζει ο κ. Γιωτόπουλος, «παρατηρώ ότι έχουμε πάρα πολλές μονογονεϊκές οικογένειες, πάρα πολλά διαζύγια, πάρα πολλές μητέρες χωρίς κανένα στήριγμα, με φοβερές ανάγκες για τα παιδιά τους. Κάθε περίπτωση κρύβει πόνο. Υπάρχουν πάρα πολλές συγκλονιστικές στιγμές, κι εκείνο που με συγκινεί πάρα πολύ, είναι όταν υπάρχουν παιδιά, που βιώνουν το μεγάλο δράμα της οικογένειας».
Διαρκής ανάγκη βοήθειας
Οι εθελοντές του «Εσταυρωμένου» και της «Διακονίας», που αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία, στηρίζουν το φιλανθρωπικό οικοδόμημα της τοπικής Εκκλησίας, αφιερώνοντας τον ελεύθερο χρόνο τους στην κοινωνική προσφορά.
Εργάζονται πυρετωδώς για να ετοιμαστούν τα δέματα αγάπης που θα προσφερθούν από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και αντιπροσωπεία του «Εσταυρωμένου» στους φυλακισμένους, την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου.
Παράλληλα, προετοιμάζεται η μεγάλη, ετήσια εκδήλωση του «Εσταυρωμένου», που διοργανώνεται την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 18:00, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος, με στόχο να υποστηριχθεί, αλλά και να γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο του συλλόγου.
Κλείνοντας, ο π. Θεόδωρος εκφράζει τον προβληματισμό του, για τα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά αναξιοπαθούντων, επισημαίνοντας ότι: «Ο κόσμος να μην κοιμάται ήσυχος, όχι μόνο για τα δικά του προβλήματα, αλλά και για τα προβλήματα του διπλανού τους. Ζητάμε από τον κόσμο να «κεράσει» τον «Εσταυρωμένο» έναν καφέ, δίνοντας το αντίτιμο των 3 ευρώ, για να αγοράσει μια πρόσκληση για την εκδήλωση της 15ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να στηρίξει το έργο του συλλόγου και όσους έχουν ανάγκη», είπε.
Πηγη: file:///C:/Users/%CF%80%20%CE%98%CE%B5%CF%8C%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%82/Desktop/%CE%96%CE%BF%CF%85%CE%BD%20%CE%BC%CE%B5%20125%20%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%20%CF%84%CE%BF%CE%BD%20%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CE%B1!.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου