menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Μαζική ψηφιακή επιτήρηση στην Κίνα λόγω κορωνοϊού


Οι Κινέζοι εδώ και καιρό γνωρίζουν ότι τους παρακολουθεί το πιο προηγμένο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης στον κόσμο.
Όταν ο άνδρας από τη Χανγκτζόου επέστρεψε σπίτι του από ένα επιχειρηματικό ταξίδι, η τοπική αστυνομία ήρθε σε επαφή μαζί του. Είχαν εντοπίσει το αυτοκίνητό του από τον αριθμό κυκλοφορίας στη γειτονική Γουεντζόου, όπου έχουν καταγραφεί σωρεία κρουσμάτων του νέου ιού παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε απόσταση από το επίκεντρο της επιδημίας. Μείνετε σπίτι για δύο εβδομάδες, του ζήτησαν.
Ύστερα από περίπου 12 ημέρες, βαρέθηκε και βγήκε έξω νωρίτερα απ’ ό,τι έπρεπε. Αυτή τη φορά, δεν ήταν μόνο η αστυνομία που επικοινώνησε μαζί του, ήταν και το αφεντικό του. Εντοπίστηκε κοντά στο Γουέστ Λέικ της Χανγκτζόου από κάμερα με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και οι αρχές ενημέρωσαν την εταιρία του ως προειδοποίηση.
«Σοκαρίστηκα κάπως από την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα του δικτύου μαζικής παρακολούθησης. Βασικά μπορούν να παρακολουθήσουν τις κινήσεις μας με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και μεγάλων δεδομένων οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος», δήλωσε ο άνδρας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί καθώς φοβάται ότι θα έχει κυρώσεις.
Οι Κινέζοι εδώ και καιρό γνωρίζουν ότι τους παρακολουθεί το πιο προηγμένο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης στον κόσμο. Η έκτακτη κατάσταση με τον κορωνοϊό έφερε στο προσκήνιο κάποια από την τεχνολογία αυτή, δίνοντας στις αρχές την ευκαιρία να δικαιολογήσουν τις σαρωτικές μεθόδους του κοινωνικού ελέγχου υψηλής τεχνολογίας.
Οι εταιρίες τεχνητής νοημοσύνης και καμερών ασφαλείας υποστηρίζουν ότι τα συστήματά τους μπορούν να σκανάρουν τους δρόμους αναζητώντας ανθρώπους που έχουν ακόμα και λίγο πυρετό, να αναγνωρίσουν τα πρόσωπά τους ακόμα κι αν φορούν μάσκες και να τους αναφέρουν στις αρχές.
Εάν ένας ασθενής με κορωνοϊό μπει σε ένα τρένο, το σύστημα «πραγματικό όνομα» του σιδηροδρόμου μπορεί να δώσει μια λίστα των ανθρώπων που κάθονται κοντά του. Εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα μπορούν να πουν στους χρήστες εάν έχουν βρεθεί σε πτήση ή σε ένα τρένο με κάποιον γνωστό φορέα του κορωνοϊού, και χάρτες τούς δείχνουν τις τοποθεσίες των κτιρίων όπου ζουν ασθενείς του ιού. Αν και έχουν υπάρξει κάποια ανώνυμα παράπονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προς το παρόν οι Κινέζοι πολίτες φαίνεται να αποδέχονται την επιπλέον εισβολή, ή ακόμα και να την ‘αγκαλιάζουν’, καθώς αποτελεί έναν τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης.
«Σε αυτές τις συνθήκες, ο κόσμος πιθανόν να το θεωρήσει λογικό ακόμα κι αν δεν έχει ιδιαίτερη ενημέρωση για αυτό», δήλωσε η Κάρολιν Μπιγκ, εταίρος στη νομική εταιρία DLA Piper στο Χονγκ Κονγκ.
Νέες τεχνολογίες
Οι εταιρίες τεχνολογίας εδώ και καιρό παρακολουθούν σιωπηρά τις κινήσεις των χρηστών τους. Η China Mobile το προώθησε αυτό ως υπηρεσία αυτή την εβδομάδα, στέλνοντας γραπτά μηνύματα στους κατοίκους του Πεκίνου και λέγοντάς τους ότι μπορούν να τσεκάρουν πού βρέθηκαν τις τελευταίες 30 ημέρες. Δεν εξήγησε για ποιο λόγο μπορεί να το χρειαστούν οι χρήστες, αλλά θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο εάν ερωτηθούν από τις αρχές ή τον εργοδότη τους για τις μετακινήσεις τους.
«Στην εποχή των μεγάλων δεδομένων και του ίντερνετ, οι μετακινήσεις κάθε ανθρώπου φαίνονται εύκολα. Άρα τώρα είμαστε διαφορετικοί από την εποχή του SARS», η επιδημιολόγος Λι Λαντζουάν σε συνέντευξή της στο κινεζικό κρατικό δίκτυο CCTV την περασμένη εβδομάδα, συγκρίνοντας τον σημερινό ιό με αυτόν που στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους το 2003. «Με τέτοιου είδους τεχνολογίες, θα πρέπει να τις εκμεταλλευόμαστε πλήρως για να βρίσκουμε την πηγή της μόλυνσης και να την περιορίζουμε».
Το υπουργείο Βιομηχανίας απέστειλε ανακοίνωση στις κινεζικές εταιρίες τεχνητής νοημοσύνης και τα ερευνητικά ινστιτούτα αυτή την εβδομάδα, ζητώντας τους να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Οι εταιρίες απάντησαν με μια σειρά ανακοινώσεων αναφέροντας τις δυνατότητες που προσφέρει η δική τους τεχνολογία.
Η εταιρία αναγνώρισης προσώπου Megvii ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέπτυξε έναν νέο τρόπο να εντοπίζει και να ταυτοποιεί ανθρώπους με πυρετό, με τη στήριξη των υπουργείων Βιομηχανίας και Επιστημών. Το νέο της «σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τη μέτρηση της θερμοκρασίας», που εντοπίζει ανθρώπους με υψηλότερη από το κανονικό θερμοκρασία με τη βοήθεια θερμικών καμερών και χρησιμοποιεί στοιχεία για τον σωματότυπο και το πρόσωπο των ανθρώπων για να τους ταυτοποιήσει, δοκιμάζεται ήδη σε περιοχή του Πεκίνου.
Η SenseTime, μια ακόμα κορυφαία εταιρία τεχνητής νοημοσύνης, ανακοίνωσε ότι έχει δημιουργήσει ένα παρόμοιο σύστημα για τις εισόδους των κτιρίων, που μπορεί να ταυτοποιήσει ανθρώπους με μάσκα, ξεπερνώντας την αδυναμία της προηγούμενης τεχνολογίας. Η εταιρία καμερών παρακολούθησης Zhejiang Dahua ανέφερε ότι μπορεί να εντοπίσει με κάμερες υπερύθρων ανθρώπους με πυρετό, με ακρίβεια 0,3 βαθμών Κελσίου.
Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Τζου Τζιανσένγκ από την Κινεζική Ακαδημία Σιδηροδρομικών Επιστημών εξήγησε πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τις αρχές να βρουν ανθρώπους που ίσως έχουν εκτεθεί σε επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα κοροναϊού σε τρένο.
«Θα συλλέξουμε τις σχετικές πληροφορίες για τον επιβάτη, μεταξύ των οποίων τον αριθμό του τρένου, τον αριθμό του βαγονιού καθώς και στοιχεία για τους επιβάτες που βρέθηκαν κοντά του, όπως εκείνοι που κάθονται τρεις σειρές πριν και τρεις σειρές μετά τον άνθρωπο αυτόν», δήλωσε. «Θα συλλέξουμε τις πληροφορίες και στη συνέχεια θα τις δώσουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες πρόληψης της επιδημίας».
ΠΗΓΗ  TANEA Team7 Φεβρουαρίου 2020

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου