menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Ένα κάθε μέρα (12) - Η μετάνοια προηγείται της εξομολόγησης.

Είναι αλήθεια, πως την περίοδο της Μ. Σαρακοστής -που η Εκκλησία μας καλεί τα παιδιά της να ετοιμαστούν και με την νηστεία-, αλλά και των άλλων περιόδων της πιο έντονης πνευματικής μας ζωής, οι χριστιανοί συνηθίζουν να προσέρχονται στο μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως ζητώντας έλεος  και χάρη. Βεβαίως, η εξομολόγηση -για τον ευλαβή πιστό- δεν είναι ένα μυστήριο στο οποίο ΠΡΕΠΕΙ να προσέλθει μια ή δυο φορές το χρόνο, έτσι για το καλό. Η συμμετοχή μας πρέπει να είναι συχνή -πάντοτε με την ευλογία του Πνευματικού μας πατέρα. 

Βρίσκομαι στο εξομολογητήριο ΟΧΙ για να μετανοήσω, αλλά για να καταθέσω τις αμαρτίες μου με ταπείνωση, με απλότητα, με συναίσθηση της αδυναμίας και των παθών, για να λάβω την επίσημη ΣΦΡΑΓΙΔΑ του Θεού και την απόδειξη πως ο Κύριος με συγχώρεσε και με δέχτηκε. Η μετάνοιά μου προηγήθηκε. Ήδη, ζήτησα συγνώμη από το Θεό -αμέσως μετά την πτώση μου-  έκλαψα, μετάνιωσα και έλαβα την απόφαση να επανέλθω στο δρόμο του Θεού. Στη συνέχεια, επισκέπτομαι τον πνευματικό μου και εξομολογούμε με συντριβή.

Βέβαια, την περίοδο της μόνωσης και του κλεισίματος των ναών, έχουμε ένα μεγάλο εμπόδιο στο να προσεγγίσουμε το ναό για να συναντήσουμε τον πνευματικό μας πατέρα. Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει την μετάνοιά μου και την προσευχή μου. Αν έχω κάτι να εξομολογηθώ, τηλεφωνώ στον εξομολόγο μου και παίρνω καθοδήγηση το πως μπορώ να εξομολογηθώ. Εκείνος θα μου πει τι να κάνω. Η απόσταση δεν εμποδίζει τη χάρη του Θεού, Σήμερα υπάρχουν πολλά μέσα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε ακόμη και για την εξομολόγηση...


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου