menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Η προσευχή ενός απλού ιερέως...

     Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ και Λόγε του Θεού και Πατρός, αληθινέ Θεέ,  
        Άκουσε τον αναστεναγμό και τον πόνο  μιας ιερατικής καρδιάς και στείλε το Πανάγιο Σου Πνεύμα για να φωτίσει και να ενδυναμώσει όλα τα μέλη της Εκκλησίας Σου και να μας προφυλάξει από την πλάνη του διαβόλου.
Αν και ανάξιος λειτουργός του θυσιαστηρίου Σου, τολμώ να Σου απευθύνω λίγα λόγια υπέρ του λαού Σου και των ποιμένων του.

Ναι, Κύριε, αμαρτήσαμε και απομακρυνθήκαμε από την οδό του θελήματός Σου. Πολλοί από μας τους χριστιανούς, ζούμε χωρίς τη Χάρη Σου και την ευλογία Σου, διότι προβάλλουμε μόνο την εξυπνάδα μας, την άποψή μας, τις ιδέες μας και όχι τις εντολές Σου που διερμηνεύει η Εκκλησία Σου.

Αυτό τον καιρό, κυριαρχεί μέσα μας μια αβεβαιότητα. Άλλοι βιώνουν τον φόβο, τον πανικό, τον τρόμο και τόσα άλλα συναισθήματα που φανερώνουν την απιστία ή την ολιγοπιστία μας στην πρόνοιά Σου. Είναι σαν να πιστεύουμε πως μας εγκατέλειψες, πως πέθανες, πως δεν υπάρχεις.

Είναι φοβερά τα λόγια που τολμούν και ξεστομούν κάποιοι αδελφοί που νομίζουν πως είναι πιο προχωρημένοι πνευματικά από όλους εμάς τους αμαρτωλούς. Θα σου τα αναφέρω εξομολογούμενος με πόνο και ανησυχία για την πορεία των μελών της Εκκλησίας Σου στον κόσμο αυτό.
Έχω ακούσει πολλά και φοβερά να λέγονται:

·       «Η Εκκλησία πρόδωσε το Χριστό».
·       «Απομακρύνομαι  από την Εκκλησία της Ελλάδος, διότι είναι αιρετική!!!».
·       «Οι περισσότεροι Αρχιερείς και ιερείς άγονται και φέρονται από τις εντολές των κοσμικών ανθρώπων».
·       «Οι ιερωμένοι είναι προδότες, δειλοί και επικίνδυνοι. Κρύβουν την δειλία τους κάτω από την υπακοή σε Μητροπολίτες του κράτους. Τους ενδιαφέρει μόνο να πέφτει ο… μισθός…».
·       «Δεν θα εκκλησιάζομαι πια σε ναούς. Δεν θα κοινωνώ από χέρια αναξίων κληρικών».
·       «Θα δημιουργήσω την κατ’ οίκον Εκκλησία μου. Εκεί θα προσεύχομαι και θα τελώ τις ακολουθίες».
·       «Ήλθε καιρός ομολογίας της πίστεως…».
·       «Είναι λίγοι οι ομολογητές κληρικοί που πρέπει ν’ ακολουθήσουμε».
·       «Οι χριστιανοί θα πρέπει να κηρύξουμε ανυπακοή στην… διοικούσα Εκκλησία».
·       «Οι πατέρες λένε πως στους έσχατους καιρούς δεν θα υπάρχει Εκκλησία…»  κ.α.

Χριστέ μου, Εσύ γνωρίζεις τα πάντα: τους λογισμούς, τις επιθυμίες, τους πόθους, τις παραλήψεις, τις πράξεις και τα πάθη όλων μας. Ακούς ακόμη και τους κρυφούς αναστεναγμούς μας, όπως και την ιδιοτέλεια που μπορεί να υπάρχει πίσω από την κάθε ενέργειά μας. Το ποιος είναι πιστός δούλος Σου το γνωρίζεις μόνο Εσύ. Κανείς άλλος.

Συγχώρεσε με  για το θράσος μου να Σου απαριθμήσω φράσεις που ακούω καθημερινά από διαφόρους χριστιανούς, κληρικούς και λαϊκούς. Από αδέλφια μου που κάποτε διέκρινα πάνω τους τη χάρη Σου.

Ναι, οδηγηθήκαμε σε πνευματικές παγίδες που έστησε ο Εωσφόρος και τα τσιράκια του. Ο πειρασμός είναι έντονος, οδυνηρός και επικίνδυνος. Όχι τόσο για τους απλούς χριστιανούς, αλλά για κείνους που γεύτηκαν κάποτε την γλυκιά παρουσία Σου. Για κείνους που νομίζουν πως έφτασαν σε ύψη πνευματικότητας…

Νοιώθω πως πολλοί πλανήθηκαν, αφού δεν δέχονται τις εντολές Σου, όπως τις διασώζει το Ιερό Ευαγγέλιό Σου και κηρύττει η Εκκλησία Σου.  Τις θεωρούν απαρχαιωμένες και μη πραγματοποιήσιμες. Κάποιοι  δε τολμούν να τις αλλοιώνουν και να τις δίνουν μια πιο… σύγχρονη μορφή, τάχα, για να τραβήξουν περισσότερο κόσμο στην Εκκλησία…

Κι εμείς οι διάκονοί Σου, που μας ανέθεσες την διαποίμανση του ποιμνίου Σου, βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Οι αμαρτίες μας είναι πολλές και μεγάλες. Συγχώρεσέ μας, Κύριε. Πρόσθεσέ μας πίστη, ταπείνωση και απλότητα. Μόνοι μας είμαστε ανίκανοι να παλέψουμε με τα πνεύματα της πονηρίας. Όμως, με τη χάρη Σου και τη Δύναμή Σου μπορούμε να νικήσουμε κάθε κακό. Όπλισέ μας με πίστη και καθαρότητα νου και καρδιάς.

Εσύ μας έδωσες εντολή, δια του προφήτου Ησαΐου, να παρηγορούμε τον λαό σου και να του υποδεικνύουμε ως μέσω  σωτηρίας την ειλικρινή μετάνοια:

Ησαία 1,40Παρακαλεῖτε παρακαλεῖτε τὸν λαόν μου, λέγει ὁ Θεός.
·       Παρηγορείτε, παρηγορείτε και ενθαρύνατε τον λαόν μου, λέγει ο Θεός.

Ησ. 40,2 . ἱερεῖς, λαλήσατε εἰς τὴν καρδίαν Ἱερουσαλήμ,
·       Ιερείς, λαλήσατε λόγους, οι οποίοι θα θερμάνουν την καρδίαν της Ιερουσαλήμ (των μελών της Εκκλησίας).

Κύριε, Σε παρακαλώ,

«Σώσον τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου».

Διέλυσε την πλάνη που υπάρχει στη ζωή και τις ψυχές πολλών αδελφών μας χριστιανών.

Άνοιξε τα αισθητήρια της ψυχή μας για να λαμβάνουμε καθαρά τα ουράνια μηνύματά Σου.

Φώτισε το νου για να διακρίνουμε το δικό Σου θέλημα, να αγαπήσουμε την Εκκλησία Σου και να κάνουμε υπακοή στους κανονικούς ποιμένες μας.

Βοήθησε με τη χάρη Σου να διαλυθεί η διχόνοια που άρχισε να απλώνει τα πλοκάμια της, αλλά και η πλάνη που είναι χειρότερη και πιο επικίνδυνη από τον COVID 19.

Εσύ είσαι ο παντοδύναμος Θεός και σε Σένα πρέπει κάθε δόξα, τιμή και προσκύνηση στους αιώνες.  Aμήν.
π. Υάκινθος
    

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου