menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

"... καλό είναι να βολευόμαστε πίσω από την υπακοή στον Επίσκοπο και στην Εκκλησία αλλά πλέον αυτή η υπακοή μοιάζει με υποκρισία"

Απάντηση σε επικριτή του κειμένου μου: "ΑΝΤΕ, ΠΆΛΙ ΤΑ ΊΔΙΑ" 
---

Αν αυτά που σημείωσα, ως ιερέας, σου φαίνονται ως "ΩΡΑΙΟΠΟΊΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ", και "ΒΟΛΕΜΑ πίσω από την υπακοή στον Επίσκοπο και στην Εκκλησία", λυπάμαι πάρα πολύ. Εδώ και 42 χρόνια διδάσκω ΟΛΑ αυτά που διάβασες και τώρα θεωρούμε "ΥΠΟΚΡΙΤΗΣ", γιατί προβάλλω για μια ακόμη φορά τη θέση της Εκκλησίας; Είναι φοβερό ν’ αποκαλείς κάποιον ιερέα υποκριτή, γιατί δεν συμφωνεί με την άποψή σου.

Αν ήμουν "αδιάφορος", αδελφέ μου προβληματισμένε, θα έπρεπε να κλείσω το στόμα μου για να μην μιλάω και να μην γράφω το όνομά μου κάτω από το κείμενό μου, όπως κάνεις εσύ…  Έτσι θα ήμουν καλός και όχι υποκριτής; Αυτό τελικά λέγεται υποκρισία, όταν με θάρρος μιλάς και γράφεις αυτό που προβάλλει η ΕΚΚΛΗΣΙΑ;  Μα, αυτό είναι το έργο του κληρικού.

Η "ταραχή και η στεναχώρια" υπάρχει μέσα στις ψυχές πολλών ανθρώπων. Το γνωρίζω καλύτερα από τον καθένα και το σέβομαι απόλυτα. Μπορείς να καταλάβεις το τι εισπράττει καθημερινά ένας ιερέας στο εξομολογητήριο, στο δρόμο, στο τηλέφωνο, στο διαδίκτυο κ.α.; Τι θα έπρεπε να κάνει; Μήπως να τους ξεσηκώσει όλους σε ανταρσία κατά της Εκκλησίας, που δέχτηκε τα μέτρα της Κυβέρνησης;

Δυστυχώς, αδελφέ μου, έχουμε φθάσει σε σημείο να λένε κάποιοι αδελφοί: με ποιόν είσαι; με την Εκκλησία ή με τον.... Ο προτεσταντισμός ενώπιόν μας. Φοβερό!!!

Τελικά, πιστεύεις πως δε λειτουργεί το Πανάγιο Πνεύμα  μέσα στην Εκκλησία;

Δεν θέλω να συνεχίσω τη συζήτηση. Ο χρόνος μου είναι πολύτιμος και προτιμώ να παρηγορώ και να ενισχύω το ποίμνιο (της Εκκλησίας που εσύ κατηγορείς) και να προσεύχομαι για σένα και όσους αντιδρούν μ' αυτό τον τρόπο.

Σ' ευχαριστώ που διάβασες το σημείωμά μου, αλλά και για το μάθημα που μου έκανες. Σε παρακαλώ, όμως, δέξου κι εσύ μια πατρική συμβουλή: Όταν απευθύνεσαι σε ιερέα να είσαι περισσότερο ευγενής και μην τον μέμφεσαι πως «δεν καταλαβαίνει». Το ποιος είναι υποκριτής ας το κρίνει ο Θεός.

Ο Θεός και η Παναγιά μαζί σου. Θα χαρώ να σε γνωρίσω από κοντά, για να μιλήσουμε προσωπικά. Ίσως, με βοηθήσεις να καταλάβω καλύτερα…

π. Θεόδωρος Μπατάκας


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου