menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2020

"... καλό είναι να βολευόμαστε πίσω από την υπακοή στον Επίσκοπο και στην Εκκλησία αλλά πλέον αυτή η υπακοή μοιάζει με υποκρισία"

Απάντηση σε επικριτή του κειμένου μου: "ΑΝΤΕ, ΠΆΛΙ ΤΑ ΊΔΙΑ" 
---

Αν αυτά που σημείωσα, ως ιερέας, σου φαίνονται ως "ΩΡΑΙΟΠΟΊΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ", και "ΒΟΛΕΜΑ πίσω από την υπακοή στον Επίσκοπο και στην Εκκλησία", λυπάμαι πάρα πολύ. Εδώ και 42 χρόνια διδάσκω ΟΛΑ αυτά που διάβασες και τώρα θεωρούμε "ΥΠΟΚΡΙΤΗΣ", γιατί προβάλλω για μια ακόμη φορά τη θέση της Εκκλησίας; Είναι φοβερό ν’ αποκαλείς κάποιον ιερέα υποκριτή, γιατί δεν συμφωνεί με την άποψή σου.

Αν ήμουν "αδιάφορος", αδελφέ μου προβληματισμένε, θα έπρεπε να κλείσω το στόμα μου για να μην μιλάω και να μην γράφω το όνομά μου κάτω από το κείμενό μου, όπως κάνεις εσύ…  Έτσι θα ήμουν καλός και όχι υποκριτής; Αυτό τελικά λέγεται υποκρισία, όταν με θάρρος μιλάς και γράφεις αυτό που προβάλλει η ΕΚΚΛΗΣΙΑ;  Μα, αυτό είναι το έργο του κληρικού.

Η "ταραχή και η στεναχώρια" υπάρχει μέσα στις ψυχές πολλών ανθρώπων. Το γνωρίζω καλύτερα από τον καθένα και το σέβομαι απόλυτα. Μπορείς να καταλάβεις το τι εισπράττει καθημερινά ένας ιερέας στο εξομολογητήριο, στο δρόμο, στο τηλέφωνο, στο διαδίκτυο κ.α.; Τι θα έπρεπε να κάνει; Μήπως να τους ξεσηκώσει όλους σε ανταρσία κατά της Εκκλησίας, που δέχτηκε τα μέτρα της Κυβέρνησης;

Δυστυχώς, αδελφέ μου, έχουμε φθάσει σε σημείο να λένε κάποιοι αδελφοί: με ποιόν είσαι; με την Εκκλησία ή με τον.... Ο προτεσταντισμός ενώπιόν μας. Φοβερό!!!

Τελικά, πιστεύεις πως δε λειτουργεί το Πανάγιο Πνεύμα  μέσα στην Εκκλησία;

Δεν θέλω να συνεχίσω τη συζήτηση. Ο χρόνος μου είναι πολύτιμος και προτιμώ να παρηγορώ και να ενισχύω το ποίμνιο (της Εκκλησίας που εσύ κατηγορείς) και να προσεύχομαι για σένα και όσους αντιδρούν μ' αυτό τον τρόπο.

Σ' ευχαριστώ που διάβασες το σημείωμά μου, αλλά και για το μάθημα που μου έκανες. Σε παρακαλώ, όμως, δέξου κι εσύ μια πατρική συμβουλή: Όταν απευθύνεσαι σε ιερέα να είσαι περισσότερο ευγενής και μην τον μέμφεσαι πως «δεν καταλαβαίνει». Το ποιος είναι υποκριτής ας το κρίνει ο Θεός.

Ο Θεός και η Παναγιά μαζί σου. Θα χαρώ να σε γνωρίσω από κοντά, για να μιλήσουμε προσωπικά. Ίσως, με βοηθήσεις να καταλάβω καλύτερα…

π. Θεόδωρος Μπατάκας


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

2 σχόλια:

 1. Αγαπητέ μου παπούλη οι απόψεις μέσα στην Εκκλησία είναι απαραίτητες. Στην πρώτη καραντίνα η Εκκλησία ``πιάστηκε `` απροετοίμαστη και συμφώνησε με το κράτος. Τώρα που θα έπρεπε να διδαχθεί από την ολιγωρία της εξακολουθεί να ταυτίζεται με το κράτος, την στιγμή μάλιστα που πολλοί πατέρες γνωστοί στην Ελλάδα διαμαρτύρονται ευθαρσώς για τον τρόπο αντιμετώπισης της καραντίνας από την πλευρά της Εκκλησίας. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι Εκκλησία δεν είναι οι Δεσποτάδες αλλά όλοι μας. Και θα έπρεπε να αφουγκράζεται η Εκκλησία και την φωνή των Ιερέων και πολλών λαϊκών που φαίνεται πως έχουν δίκιο. Αλλά αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι, ότι θέλουν κάνουν οι δεσποτάδες. Και καλά κάνουν. Αλλά τώρα το πρόβλημα δεν είναι ενδοεκκλησιαστικό (δηλαδή μεταξύ των Ιερέων ή των εκκλησιαστικών συμβουλίων) όπου ο κάθε δεσπότης μπορεί να περνάει ``την γραμμή του``( χρόνια ήμουν σε εκκλησιαστικά συμβούλια και γνωρίζω τον τρόπο τους) . Τώρα το ζήτημα αφορά όλη την Εκκλησία και το κλείσιμο των ναών - με αυτό τον τρόπο- δείχνει ότι πολεμούμεθα σαν Εκκλησία. Εδώ περίμενα μια σθεναρή αντίσταση από τους Μητροπολίτες αλλά δυστυχώς απολύτως τίποτα. Σχετικά με το Άγιο Πνεύμα που μου γράφετε, σαφέστατα και ενεργεί μέσα στην Εκκλησία, γι'αυτό και πολλοί πατέρες που στην αρχή διώχτηκαν από την Εκκλησιαστική τους αρχή ύστερα δικαιώθηκαν και από τον θεό και από τον λαό του Θεού. Η Εκκλησιαστική ιστορία είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα. Όποιος έχει διαφορετική άποψη δεν σημαίνει ότι δεν έχει και Άγιο Πνεύμα.
  Τώρα όσον αφορά τον διάλογό μας χαίρομαι που τα λέμε, και μην ξεχνάτε ότι οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος ``σκοτώθηκαν`` μεταξύ τους σε διαφορές πάνω σε εκκλησιαστικά θέματα. Βέβαια προς Δόξαν Θεού και της Εκκλησίας του όλα αποκαταστάθηκαν. Αν νομίζετε ότι σας προσέβαλλα σας ζητώ συγνώμη, αλλά δεν είναι κακό που έγραψα ότι <>. Ίσως σας ενόχλησε ο ενικός αριθμός. Τέλος, δεν σας έκανα μάθημα και δεν είχα τέτοια πρόθεση, αλλά ο καθένας έχει τις απόψεις του. Και εγώ τελείωσα την Θεολογική σχολη - όπως και εσείς θέλω να πιστεύω - και μελετώ συνεχώς τα κείμενα των πατέρων. Τελειώνω εδώ για να μην σας καθυστερώ από τον πολύτιμο χρόνο σας και το πολυσχιδές έργο σας εκεί στο Βόλο. Δέν ξέρω τι γίνεται εκεί, αλλά εδώ που είμαι εγώ πολλοί πατέρες διαμαρτύρονται και ενοχλούνται από την πνευματική αδράνεια της Εκκλησίας μας στο συγκεκριμμένο θέμα. Και πάλι διαθέσιμος για οποιαδήποτε διευκρίνηση, θεολογική ή μή. Ευλογείτε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προβληματισμένε αδελφέ μου. Χωρίς να σε γνωρίζω και από αυτά που γράφεις μου γεννήθηκε μία απορία. Ποιός έθεσε στους ώμους σου το δυσβάσταχτο βάρος να σώσεις την εκκλησία; Αν είναι άνθρωπος πρέπει να είναι απάνθρωπος. Άν είναι λογισμός πρέπει να είναι δαιμονικός. Μεγάλο το φορτίο αδελφέ μου! Έχω την ευθύνη να σώσω τον εαυτό μου και πολλές φορές γίνεται δυσβάσταχτο και ψάχνω κάποιον να μοιραστώ το βάρος. Σε αυτό με βοηθάει πολύ ο πατέρας μου Θεόδωρος που μάλλον δεν γνωρίζεις…

   Κωνσταντίνος Καϊσλής

   Διαγραφή