menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Μας λείπει η σιωπή, γιατί μας αρέσει ο θόρυβος!!!

Η σιωπή, είναι ο μεγάλος εσωτερικός αγώνας των μοναχών και των ευσεβών πιστών.

Παραδείγματα αντλούμε από τη ζωή των πατέρων και των μητέρων μας. 

Ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ, ο οποίος έκανε άσκηση σιωπής επί τρία ολόκληρα χρόνια, μας τονίζει τα εξής: "Πρέπει να στολίσουμε τον εαυτό μας με τη σιγή...".

Οι κορυφαίες στιγμές που σηματοδοτούν τα μεγάλα έργα του πνεύματος, δεν είναι στιγμές θορύβου και ταραχής, αλλά στιγμές σιωπής και γαλήνης...

Εμείς, δυστυχώς, ζούμε μέσα στους θορύβους της πόλης και των χωριών, αλλά και μέσα σε εσωτερικούς θορύβους.  

Μπορούμε, όμως, να διατηρούμε -στο μέτρο του δυνατού- την εσωτερική γαλήνη και αταραξία, χρησιμοποιώντας ως πνευματικά εργαλεία: την προσευχή και την μελέτη των Γραφών.

Ας μάθουμε -όσοι δεν γνωρίζουμε- πως τρεις είναι οι θορυβώδεις επιθέσεις του εχθρού:

  1. Οι εξωτερικοί θόρυβοι. Αυτοί προκαλούνται από τους πειρασμικούς θορύβους,  που μας οδηγούν και μας σπρώχνουν προς την αμαρτία (κοσμικά τραγούδια, αισχρά λόγια, ανήθικες περιγραφές, βλασφημίες, φθονερές κατηγορίες, συκοφαντίες, οφθαλμοπορνείες, αργολογίες κ.α..)
  2. Οι εσωτερικοί θόρυβοι. Αυτοί προέρχονται από τον "παλαιό άνθρωπο" (τον κακό μας εαυτό). 
  3. Οι πολύμορφοι θόρυβοι του διαβόλου. Πρόκειται, ουσιαστικά, για βρυχηθμούς λιονταριού. Και τι λιονταριού! Του απαίσιου διαβόλου, που σπέρνει τον φόβο παντού. "Είναι αυτός που ταράσσει ολόκληρη τη οικουμένη με κάθε είδους κακία. "Όλα τα έργα της αμαρτίας και της ανομίας, λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, άσεμνα θεατρικά έργα, ιπποδρομίες και συγκεντρώσεις με διάχυτο το στοιχείο της χυδαιότητας και της φαυλότητας, συγκροτούν την συνοδεία του διαβόλου".
(ΗΣΥΧΙΑ. Ασκητική του προσώπου, Μιχ. Μιχηλίδη)

Η πνευματική ζωή, ούτε αγαπά, αλλ' ούτε δημιουργεί θόρυβο. Είναι ζωή μετρημένης ενδοστρέφειας. Είναι ζωή αυτοσυγκέντρωσης και αυτογνωσίας. Είναι ένα υπέροχο έργο. Το πιο ωραίο, μεγάλο και υψηλό.

Ομολογούν όλοι οι θεοφόροι πατέρες μας, πως "μέσα στο θόρυβο δεν μπορείς να γνωρίσεις εύκολα τον εαυτό σου". 
π. Υάκινθος

Υ.Γ. Την φωτογραφία δανειστήκαμε από την πηγή: 


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου