menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Ολοκληρωτισμοί και ... «Ολοκληρωτισμοί»

Του Μητροπολίτου Αργολίδος Νεκταρίου


Είναι η τέταρτη φορά που ο παιδικός φίλος π. Ιωάννης Φωτόπουλος μου κάνει την τιμή και ασχολείται μαζί μου και προσπαθεί να αναιρέσει τις θέσεις μου που κατά καιρούς γράφτηκαν με οξύτητα ίσως, αλλά με πολύ πόνο και ποιμαντική ευθύνη. Όπως και στις άλλες επιθέσεις του, σκέφτηκα να μην απαντήσω. Είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται ούτε στο ελάχιστο ν αλλάξει κάτι. Και από την άλλη πλευρά αρχίζει μια διελκυστίνδα απαντήσεων, ανταπαντήσεων, αναιρέσεων κ.λπ που δεν έχουν τέλος. Αποφάσισα όμως αυτή την φορά να απαντήσω σε κάποια σημεία της επιστολής του, για τους ανθρώπους με καλή πρόθεση που προβληματίζονται και σκανδαλίζονται.

Ζούμε όλοι μας μια τραγική κατάσταση όλους αυτούς τους μήνες, από την εμφάνιση του COVID 19, με φοβερές επιπτώσεις οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές και το κυριότερο υγειονομικές. Άνθρωποι νοσούν, άλλοι ελαφρά, άλλοι σοβαρότερα, άλλοι κινδυνεύουν και άλλοι καταλήγουν μ' έναν τρόπο που δεν τον εύχεσαι ούτε για τους εχθρούς σου. Δυστυχώς πολλοί συνάνθρωποι μας δεν παίρνουν σοβαρά την κατάσταση. Θα περίμενε κανείς από τους «πνευματικούς» ανθρώπους και ιδιαίτερα τους κληρικούς, να κρατήσουν μια πιο υπεύθυνη στάση.

Δυστυχώς η γνωστή μειοψηφία των γνωστών κατευθύνσεων, εγκυστωμένη στην συνομωσιολογία, στις θεωρίες περί της νέας εποχής, στην αντιχριστολογία, στην προφητολαγνεία, κ.τλπ. βλέπουν παντού ύποπτες κινήσεις άλωσης της ορθοδοξίας (κυρίως αυτής), και επιβολής της παγκόσμιας δικτατορίας. Η επέλευση του COVID 19 ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξαναζωντανέψει αυτή η κινδυνολογία.(υπ όψιν του αναγνώστη ότι στο αρχείο μου έχω κείμενα και δημοσιεύματα παλαιότερων επιδημιών όπως πχ για την Η1Ν1. Είναι απίστευτο, αλλά και τότε έγραφαν ακριβώς τα ίδια. Ας υπήρχε τουλάχιστον μία πρωτοτυπία...).

Επιμένουν λοιπόν ότι όλη αυτή η τραγωδία που ζούμε είναι ένα μεγάλο ψέμα. Ότι ο COVID 19 είναι μια απλή γριπούλα. Όταν τους αντιτείνεις τα νούμερα των κρουσμάτων και των νεκρών, απαντάνε ότι όλα αυτά είναι μια καλοστημένη απάτη. Αυτά γράφει και ο πατήρ Ιωάννης. Είναι όμως απλό. Γιατί δεν πάνε σε ένα νοσοκομείο να δουν ιδίοις όμμασι τους διασωληνωμένους; Όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, που δίνουν μάχη για να σώσουν ζωές, είναι απατεώνες; Είναι νεοεποχίτες; Είναι όργανα του Bill Gates; Και αν δεν φοβούνται, γιατί δεν πάνε στις ΜΕΘ να υπηρετήσουν χωρίς προφυλάξεις τους ασθενείς;

Αγαπητέ πάτερ Ιωάννη, θυμάστε τα ωραία εκείνα χρόνια που επισκεπτόμασταν τους Σέρβους πατέρες στο σπιτάκι τους στην Αγία Παρασκευή και τις ατέρμονες συζητήσεις μαζί τους; Τους οφείλουμε τόσα πολλά. Και όμως οι αγαπητοί μας π. Αμφιλόχιος και π. Αρτέμιος έφυγαν από κορωνοϊό.

Ας έρθουμε και στα δικά μας. Μοναστήρια του Αγίου Όρους, αλλά και σε όλη την Ελλάδα δοκιμάζονται σκληρά. Μοναχοί, μοναχές, ιερείς, επίσκοποι πέρασαν και περνούν μεγάλες δοκιμασίες, ενώ κάποιοι έχασαν την ζωή τους. ; Ή δεν είναι έτσι; Αμφιβάλετε ότι οι τόσο αγαπητοί πατέρες γνωστής σας μονής της Πελοποννήσου χτυπήθηκαν από τον κορονοιό και ένας έχασε την ζωή του;

Γιατί κλείνετε τα μάτια; Φωνάζετε για την μάσκα, αλλά μήπως πρέπει καλύτερα να βγάλετε την μάσκα- τυφλοπάνι που φοράτε στα μάτια σας για να βλέπετε επιτέλους τι γίνεται γύρω σας;

Ιερομόναχος της Βόρειας Ελλάδος ήταν και αυτός πολέμιος των μέτρων και της μάσκας. Όταν όμως νόσησε και κινδύνεψε αυτός και οι συν αυτώ, προς τιμήν του βγήκε δημόσια και ζήτησε συγγνώμη. Φίλος κληρικός που γλίτωσε από σίγουρο θάνατο, μου εξομολογήθηκε πόσο μετάνιωσε για όσα έλεγε πριν και μου είπε μάλιστα :

- Όσοι έχουν αμφιβολίες, πες τους να μου τηλεφωνήσουν να τους πω εγώ τι πέρασα.

Στο τέλος του κειμένου σας γράφετε: « Εμείς οι κληρικοί δεν χρειάζεται να μιλάμε για μάσκες, αυτοπροστασία και κοινωνική ευθύνη, να γινόμαστε νεροκουβαλητές της εξουσίας. Έχουμε άλλη εντολή του προφήτου: Παρακαλείτε, παρακαλείτε τον λαόν μου λέει ο Θεός κλπ.»

Αυτό πάτερ Ιωάννη να πάτε να το πείτε στον ιερέα στην Θεσσαλονίκη που νόσησε, πέθανε και άφησε τέσσερα παιδιά ορφανά. Να το πείτε στους γονείς του 25 χρονου από τις Σέρρες, στον ιερέα που έχασε νεότατη την πρεσβυτέρα του, αφήνοντας και αυτή ορφανά παιδιά. Ξέρω έχετε έτοιμες τις απαντήσεις- τσιτάτα: «Τους πήρε ο Θεός, αυτό ήταν το θέλημα του Θεού» και παρόμοια που υπονοούν ως αίτιο του θανάτου το Θεό....


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ: 

https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/41072-argolidos-nektarios-oloklirotismoi-kai-oloklirotismoi



▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου