menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Ο Χριστός στην Αίγυπτο (Ι. Καραβιδόπουλου)

 ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΑΒΙΔΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά την κατά κόσμον γενεαλογία του Ιησού Χριστού, την προφητεία του Ησαΐα για την εκ Παρθένου γέννησή του και την επίσκεψη των Μάγων, ο Ευαγγελιστής Ματθαίος αφηγείται την επιστροφή των Μάγων στη χώρα τους (που δεν κατονομάζεται), τη μανιώδη προσπάθεια του Ηρώδη να αφανίσει το βρέφος Ιησού και τη μετάβαση του Ιωσήφ με τη Μαρία και το παιδί της στην Αίγυπτο.

Ας προσεχτεί ο τρόπος με τον οποίο ο ευαγγελιστής αναφέρει τη σχέση του παιδιού με την κατά κόσμον οικογένειά του: Πάντοτε πολύ προσεκτικά λέγει τη μητέρα και το παιδί της και ουδέποτε το παιδί τους. Η εκ Θεού προέλευση του παιδίου εξαγγέλλεται ήδη από την αρχή του Ευαγγελίου του, πράγμα που μαρτυρεί τη Χριστολογική ευαισθησία του Ευαγγελιστή. Το κείμενο σε μετάφραση είναι το ακόλουθο:

«’Οταν αναχώρησαν οι μάγοι, ένας άγγελος του Θεού παρουσιάστηκε στον Ιωσήφ στο όνειρό του και του είπε: ‘Σήκω αμέσως, πάρε το παιδί και τη μητέρα του και φύγε στην Αίγυπτο και μείνε εκεί ωσότου σου πω. Γιατί ο Ηρώδης όπου να ‘ναι θα ψάξει να βρει το παιδί, για να το σκοτώσει’.  Ο Ιωσήφ σηκώθηκε αμέσως, πήρε το παιδί και τη μητέρα του και μέσα στη νύχτα έφυγε στην Αίγυπτο· εκεί έμεινε ώσπου πέθανε ο Ηρώδης. Έτσι εκπληρώθηκε ο λόγος του Κυρίου που είχε πει ο προφήτης: Από την Αίγυπτο κάλεσα το γιο μου....

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ολόκληρο το άρθρο στην πηγή: https://orthodoxia.info/news/o-christos-stin-aigypto/


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου