menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Γνωριμία με το νέο μας βιβλίο: "ΚΑΘ' ΟΔΟΝ". 105 στιγμιότυπα ιερατικής διακονίας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ 

Μεταξύ των πιο προσφιλών αναγνωσμάτων, για κάθε πιστό, είναι οι βίοι των αγίων, το Γεροντικό, ο Ευεργετινός κ.α. Μέσα σ’ αυτά τα βιβλία, αναδεικνύεται η αλήθεια, πως το Ιερό Ευαγγέλιο μπορεί να γίνει πράξη και ζωή σε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, την κοινωνική θέση, το επάγγελμα και την εποχή που ζει ο άνθρωπος. Και οι πατέρες και οι μητέρες της Εκκλησίας μας ήσαν άνθρωποι, όπως κι εμείς. Εκείνοι, όμως, διέθεταν ακλόνητη πίστη στην πρόνοια του Θεού, ειλικρινή μετάνοια, πραγματική αγάπη προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο και πόθο σωτηρίας. Είχαν ιεραρχήσει τα της ζωής τους σύμφωνα με τις εντολές και το θέλημα του Θεού, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία που τους πρόσφερε η παιδαγωγική αγάπη του Ουρανίου Πατρός.

Βέβαια, το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου, αδελφέ μου, δεν μπορεί να σταθεί πλάι στα συγγράμματα των πατέρων μας, που είναι απαράμιλλου πνευματικού κάλλους και ασκητικού βιώματος. Απλά, πρόκειται για μικρά στιγμιότυπα από την ιερατική διακονία, όπως τα έζησε και τα βίωσε ο συγγραφέας κατά τη σαρανταδιάχρονη διακονία του (1978-2020).

Η απόφασή μας να τα δημοσιεύσουμε είναι αποτέλεσμα παρακλήσεων και προτροπών εκ μέρους: οικείων, συνεργατών του «Εσταυρωμένου» και μελών της Ενοριακής Σχολής Γονέων του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, που είχαν την ευκαιρία, κατά καιρούς, να  τ’ ακούσουν στις ομιλίες και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον συγγραφέα.

Μέσα από τα μικρά κείμενα του βιβλίου, που παρουσιάζουν αληθινά βιώματα και περιστατικά, αποδεικνύεται περίτρανα: η αγάπη του Θεού για κάθε πλάσμα Του, ο σκοπός της κάθε δοκιμασίας, η φιλανθρωπία του Κυρίου Ιησού Χριστού μέσω των μυστηρίων της Εκκλησίας μας, τα αποτελέσματα της υπακοής στον πνευματικό μας πατέρα, η αναγκαιότητα της αλληλεγγύης μεταξύ των χριστιανών, οι έκτακτες επεμβάσεις του Θεού, η αναγκαιότητα της προσευχής, η ελπίδα που φέρνει η μετάνοια, η ποικίλη προσφορά της εκκλησιαστικής κοινότητας, το κολαστήριο της φυλακής, η περιπέτεια των αποφυλακισθέντων και των οικογενειών τους κ.ά. Πρόκειται, λοιπόν, για εύπεπτη πνευματική τροφή, για όλες τις ηλικίες, που οικοδομεί, παρηγορεί, ενισχύει, διδάσκει, τονώνει την πίστη, αλλά και απαντά σε πολλούς πνευματικούς προβληματισμούς και απορίες των πιστών.

Ο αναγνώστης θα διαπιστώσει πως το υλικό του βιβλίου δεν διέπεται από κάποια αυστηρή συστηματικότητα, τόσο ως προς την χρονολογική σειρά των γεγονότων που εκθέτει, όσο και ως προς το περιεχόμενο των αυτοτελών κειμένων. Χωρίσαμε μεν την ύλη  σε πέντε μέρη, αλλά ο χωρισμός είναι αδρομερής και υπάρχουν χρονικά πισωγυρίσματα και άλματα.

Ο τίτλος του βιβλίου, «ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ…», παρουσιάζει ουσιαστικά την ιερατική πορεία προς τη Βασιλεία των ουρανών, αλλά και την ποιμαντική φροντίδα του συγγραφέα προς τον λαό του Θεού, κατά τη διάρκεια της 42χρονης διακονίας του. Διασώζει δε εκατόν πέντε (105) χαρακτηριστικά  στιγμιότυπα από τη συναναστροφή του με το ποίμνιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αντιμετώπισε τα διάφορα περιστατικά που κλήθηκε να διακονήσει. Για τη συγγραφή του νέου πονήματος, αξιοποιήθηκαν μόνο τα προσωπικά βιώματα και οι εμπειρίες του συγγραφέα.

Ευελπιστούμε πως το νέο μας πόνημα θα συμβάλλει, έστω και λίγο, στον προσωπικό αγώνα κάθε αδελφού και αδελφής. Και αν οι αναγνώστες μας διαπιστώσουν κάποια κενά, τους παρακαλούμε να μας συγχωρέσουν. 

Βόλος 15 Αυγούστου 2020 

Ο συγγραφέας

Ιερεύς Θεόδωρος Β. Μπατάκας

 



▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου