menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Επαναστατικά εικαστικά προτάγματα (Στέλιος Κούκος)


Ο ζωγράφος Θεόφιλος (αριστερά) και ο στρατηγός Μακρυγιάννης

Επαναστατικά εικαστικά προτάγματα, του Στέλιου Κούκου 

(από την νέα ιστοσελίδα αλακάτι https://alakati.gr/)

 «Πιάνω και φκειάνω μίαν σημαία και γράφω: “Εθνική συνέλεψη, Σύνταμα”. Λέγω: “Εις το όνομα του Θεού και της βασιλείας του, σηκώνεται η σημαία της πατρίδος”! Και την είχα έτοιμη. Τελειώνοντας αυτό, έφκειασα την διαθήκην μου… Τότε ησύχασε η ψυχή μου και το σώμα μου έλαβε άλλη ψύχωσιν [εμψύχωση]…».

Ο αγράμματος που... έγραψε ιστορία με το σπαθί και το αίμα του στο πεδίο της μάχης, και κατόπιν με το μελάνι τα απομνημονεύματα του ‒και κατά τον Σεφέρη θα μπορούσε να είναι και ο καλύτερος πεζογράφος μας‒ έγραψε και εικόνες! 

Η προσωπικότητα του όπως αναδεικνύεται μέσα από τα γραπτά του ήταν μια ξεχωριστή φανέρωση, μια αποκάλυψη! Ανάλογη ήταν και η αισθητική του! Αποκαλυπτική, του να φαίνονται όλα! Μοιάζει δηλαδή να μην υπαινίσσεται και να μην εικάζει, αλλά να αναπαριστάνει! Έτσι “δούλεψε” και ως μαικήνας των τεχνών! Τι ήταν και μαικήνας; Ορίστε:

« […] κ’ έρχοντας εδώ εις Αθήνα πήρα ένα ζωγράφο Φράγκο και τον είχα να μου φκειάση σε εικονογραφίες αυτούς τους πολέμους. ∆εν γνώριζα την γλώσσα του. Έφκειασε δυο τρεις, δεν ήταν καλές· τον πλέρωσα κ’ έφυγε»...

Η συνέχεια:


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου