menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

- Πάτερ, πως βλέπετε σήμερα τα πράγματα ;

Καθημερινά, ο κάθε ιερέας καλείται να απαντήσει σε διάφορα επίκαιρα θέματα που απασχολούν το ποίμνιο της Εκκλησίας. Οι περισσότεροι περιμένουν έναν λόγο στήριξης και παρηγοριάς από τον διάκονο του θυσιαστηρίου.

- Πάτερ, πως βλέπετε σήμερα τα πράγματα; 

- Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν.

- Μα, τί λέτε!!!! Ο κόσμος χάνεται κι εσείς λέτε: Δόξα τω Θεώ; 

- Παιδάκι μου, τίποτε δεν γίνεται αν δεν το επιτρέψει ο Κύριος. Αυτή την περίοδο ζούμε άπαντες μια παιδαγωγία. Εκείνος ό,τι παραχωρεί είναι για τη σωτηρία μας...  

- Να με συγχωρέσετε, αλλά δεν σας καταλαβαίνω... Τελικά, ο Θεός είναι ο δημιουργός του COVID-19;

- Όχι... Όλα τα κακά που μας επισκέπτονται είναι αποτέλεσμα των κακών επιλογών και των αμαρτιών μας. Ίσως, κάποτε θα μάθουμε με σιγουριά ποιο είναι το χέρι που δημιούργησε τον ιό...  Είναι βλασφημία να λέμε πως αιτία είναι ο Θεός.

- Θεωρώ, πως δεν βλέπετε τον πανικό που επικρατεί γύρω μας, λόγω της πανδημίας, και δικαιολογείται τα πράγματα τονίζοντας μόνο τα πνευματικά.

- Παιδάκι μου, θα πρέπει όλα τα θέματα που μας απασχολούν να τα περνάμε μέσα από το φίλτρο που λέγεται: ΙΕΡΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ. Εκεί συναντούμε τον Κύριο και μας ομιλεί για όλα όσα μας απασχολούν. Ναι, πιστεύω πως σήμερα έχει εξαπλωθεί ο πανικός, ο φόβος, η ταραχή, η απογοήτευση και όλα τα κακά που σκορπά ο διάβολος. Τι λες, μείναμε τελικά μόνοι; Έφυγες από κοντά μας Εκείνος που μας υποσχέθηκε πως δεν θα μας εγκαταλείψει ποτέ; 

- Όχι, δεν μπορώ να το πω αυτό, αλλά γύρω μας είναι όλα μαύρα.

- Δεν πρέπει να τα βλέπουμε όλα μαύρα γύρω μας. Ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή μας. Για να επιτρέπει κάτι τέτοιο ο Κύριος πρέπει να  είναι για το καλό μας. Να σταματήσουμε να μιλάμε και να σκεπτόμαστε συνεχώς για την πανδημία. Πιο ωφέλιμο είναι να μιλάμε και να σκεπτόμαστε για το Χριστό. Βεβαίως, θα πρέπει να προσέχουμε και να αξιοποιούμε τις οδηγίες των ειδικών ιατρών, αλλά μην χάνουμε την ομορφιά της ζωής. Προσευχή και προσοχή. Από κει και πέρα ας επιλέξει ο Θεός για μας και όλο τον κόσμο.

- Εσύ καλά τα λες πατέρα μου, αλλά πρώτα να τα βρείτε μεταξύ σας εσείς οι ιερείς και μετά να συμβουλεύετε κι εμάς τους αμαρτωλούς.

-΄Εχεις δίκιο, παιδί μου. Κι εμείς οι κληρικοί είμαστε άνθρωποι. Ο καθένας έχει τον χαρακτήρα του, την πνευματική του ηλικία και την συνείδησή του. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια κοινή γραμμή. Γι' αυτό και ο λαός μας έχει διχαστεί. Νοιώθω την ανάγκη να σας ζητήσω συγνώμη ως ποιμένας σας. Σας σκανδαλίσαμε  με την συμπεριφορά μας και τα λόγια μας. 

- Και, τελικά, ποιόν πρέπει ν΄ακούσει ο απλός χριστιανός;

- Ν' ακούσουμε τι λέγει η Εκκλησία μας. Η ποιμένουσα Εκκλησία μας. Αυτή έχει και την συνολική ευθύνη. Δεν έπαψε να λειτουργεί το Πανάγιο Πνεύμα και να καθοδηγεί την Εκκλησία Του. Όλοι οι πατέρες -και των τριών βαθμών ιερωσύνης- είναι καλοπροαίρετοι, ό,τι  κι αν λένε, αλλά τελικά θα πρέπει να υπακούουμε στην Εκκλησία που είναι η ανώτατη αρχή. Μην παρασυρόμαστε από τον ένα και από τον άλλο. Δεν πρέπει να εξιδανικεύουμε πρόσωπα και ομάδες. 

- Πάτερ μου, σας ευχαριστώ για το χρόνο και το λόγο σας, αλλά εγώ δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα. Μακάρι να μας λυπηθεί ο Κύριος.

- Να πας στην ευχή του Χριστού, παιδάκι μου, αλλά μην ξεχνάς πως ο ταπεινός άνθρωπος θα δει πρόσωπο Θεού. Αυτός που στηρίζει τη ελπίδα του στον Τριαδικό Θεό. Προσοχή και προσευχή. 
π. Υάκινθος




▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου