menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Τίποτε δεν εμπόδισε τον ιερέα...

Την παραμονή των φώτων, μετά την πρωινή Θεία λειτουργία και την τέλεση του Μεγάλου αγιασμού, οι ιερείς κάθε ενορίας περιέρχονταν τα σπίτια των χριστιανών για ν'  αγιάσουν τους οικείους, αλλά και τους χώρους τους. 

Σήμερα, όμως, οι πατέρες εμποδίστηκαν να κάνουν και αυτό το διακόνημά τους, λόγω των αυστηρότατων κυβερνητικών μέτρων. 

Το φώτισμα, που η παράδοσή μας το έχει διασώσει, δεν είναι μια απλή φολκλορική εκδήλωση, αλλά μια ουσιαστική αγιαστική και ποιμαντική κίνηση εκ μέρους της Εκκλησίας μας.

Η παρουσία του ιερέα με το πετραχήλι, τον τίμιο Σταυρό και τον Μ. Αγιασμό φέρνει την ευλογία και τη χάρη του Θεού μόνο σε όσους πιστεύουν αληθινά και όχι σ' εκείνους που θεωρούν την κίνηση αυτή ως μια μαγική πράξη.

Κι όμως, υπήρξαν ιερείς που τόλμησαν και βγήκαν στους δρόμους και αγίασαν ολόκληρη τη περιοχή της ενορίας τους. Βάδιζαν με ιεροπρέπεια και ράντιζαν με αγιασμό.

Οι διερχόμενοι, βλέποντας τον κληρικό με το πετραχήλι του να ραντίζει με Μ. Αγιασμό τα πάντα (δρόμους, σπίτια, πολυκατοικίες, καταστήματα, οχήματα κ.α.), συγκινήθηκαν βαθιά, έκαναν το σταυρό τους, κάποιοι δάκρυσαν και μερικοί ζήτησαν να ασπαστούν τον Τίμιο Σταυρό.

Μερικοί δε εφημέριοι, είχαν στην τσέπη τους μικρά πλαστικά φυαλίδια με Μ. Αγιασμό και τα διένειμαν σε όσους το ζητούσαν.

Βεβαίως, έφτασαν και στην παραλία της πόλης μας, όπου αγίασαν τη θάλασσα και τα σκάφη που ήσαν αγκυροβολημένα.

Άρα, λοιπόν, κανένα εμπόδιο δεν μπόρεσε να σταματήσει τη χάρη του Θεού και την αγάπη του ορθοδόξου παπά προς το ποίμνιό του. 

ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ

π. Υάκινθος



▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου