menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

H Μαντώ Μαυρογένους (Για τους μικρούς μας φίλους)

H Μαντώ Μαυρογένους 

Ο Ραφαήλ με τον μεγάλο του ξάδελφο, τον Σωτήρη και τη μητέρα του, επισκέφτηκαν την έκθεση που διοργάνωσε η Μητρόπολή τους για τα “200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821”.

Βλέπουν πίνακες με όλες τις ηρωικές μορφές του αγώνα και διαβάζουν στα ειδικά πλαίσια που υπάρχουν, πληροφορίες για τη ζωή τους.

Στάθηκαν σ' έναν πίνακα που παρίστανε μια γυναίκα με αριστοκρατική ομορφιά και κομψότητα. Φοράει ωραία ρούχα και στο αυτί της έχει ένα λουλούδι. Έχει ύφος ονειροπόλο.

- Είναι η Μαντώ Μαυρογένους! Είπε ο ξάδελφός του. Τη γνωρίζω από το βιβλίο της ιστορίας μου! Μαζί με την Μπουμπουλίνα είναι οι δυο γυναίκες που ξεχώρισαν στην Επανάσταση του 1821!

- Μαντώ λένε και μια συμμαθήτριά μου! Φώναξε χαρούμενος ο Ραφαήλ, καθώς θαύμαζε το πορτραίτο αυτής της ηρωίδας.

- Το πραγματικό της όνομα είναι Μαγδαληνή, του είπε ο ξάδελφός του.

- Έχεις απόλυτο δίκιο! Ας διαβάσουμε όμως και τις πληροφορίες που υπάρχουν για τη ζωή της! Είπε η μαμά του Ραφαήλ.

Γεννήθηκε στην Τεργέστη το 1796. Η καταγωγή της ήταν από τη Μύκονο. Ο πατέρας της ο Νικόλαος Μαυρογένης ήταν έμπορος και μέλος της Φιλικής Εταιρείας και η μητέρα της ήταν η Ζαχαράτη Χατζή Μπάτη, ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις του συζύγου της.

Η Μαντώ ήταν μια όμορφη γυναίκα , με αριστοκρατική καταγωγή και μόρφωση επηρεασμένη από το Διαφωτισμό. Σπούδασε αρχαία ελληνική φιλοσοφία και ιστορία και μιλούσε Γαλλικά, Ιταλικά και Τουρκικά.

Με το ξεκίνημα της Επανάστασης, πηγαίνει από την Τήνο στη Μύκονο, όπου πρωτοστατεί στην εξέγερση των κατοίκων τού νησιού εναντίον των Τούρκων. Εξοπλίζει δύο πλοία με τα οποία απομακρύνει 200 Αλγερινούς πειρατές από τις Κυκλάδες.

Διέθεσε την περιουσία της στον αγώνα για τον εξοπλισμό και την συντήρηση του στρατού.

Δημιούργησε ένα στόλο έξι πλοίων και πεζικό που αποτελούνταν από δεκαέξι λόχους και 50 άνδρες. Έλαβε μέρος στους αγώνες εναντίον των Τούρκων στο Πήλιο, στη Φθιώτιδα και στη Λιβαδειά.

Με επιστολές ζήτησε τη συμπαράσταση των γυναικών της Γαλλίας στον αγώνα των Ελλήνων. Έγινε γνωστή στην Ευρώπη για την ομορφιά και την ανδρεία της.

Μετά το τέλος του πολέμου, ο Ιωάννης Καποδίστριας της απένειμε το βαθμό του αντιστράτηγου, εκτιμώντας τις υπηρεσίες της και της παραχώρησε κεντρικό σπίτι στο Ναύπλιο.

Αρραβωνιάστηκε με τον Δημήτριο Υψηλάντη ενώ ο Ιωάννης Κωλλέτης δεν έβλεπε με καλό μάτι την ένωση αυτή των δύο ισχυρών οικογενειών.

Ο Δημήτριος Υψηλάντης αθετεί το λόγο του και δεν την νυμφεύεται. Οι πόροι της εξαντλήθηκαν και εκποιεί ακίνητα της οικογένειάς της που είχε στα νησιά των Κυκλάδων. Ο Ιωάννης Κωλέττης την απομακρύνει από το Ναύπλιο και η Μαντώ πηγαίνει στην Μύκονο και ασχολείται με τη συγγραφή των απομνημονευμάτων της.

  Η τελευταία εγκατάστασή της είναι στην Πάρο όπου παθαίνει τυφοειδή πυρετό και χάνει τη ζωή της σε ηλικία 44 ετών ξεχασμένη απ΄ όλους, πικραμένη και πάμφτωχη.

- Όλα αυτά μας τα είπε ο δάσκαλός μας! Είπε ο Σωτήρης , ο ξάδερφος του Ραφαήλ. Είδαμε και την ζωή της σε ταινία! Πραγματική ηρωίδα! Στο τέλος είχαμε συγκινηθεί όλοι!

- Πόσα πράγματα έκανε για την πατρίδα! Φώναξε ο Ραφαήλ και η μανούλα του συμφώνησε μαζί του καθώς το μυαλό της έτρεχε στις δύσκολες τελευταίες ημέρες της ζωής της Μαντώς, της θαυμάσιας αυτής ηρωίδας...

Σ.Δ.Δασκάλα



▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου