menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Επέτειος της ΜΗ άλωσης της Πόλης: Οι συνεχείς κατά φαντασίαν αλώσεις της και η συνεχιζόμενη τουρκική ανασφάλεια! (Στέλιος Κούκος)

Γράφει ο Στέλιος Κούκος

Λίγο προτού ολοκληρώσω το κείμενο που έγραφα για την σημερινή αποφράδα ημέρα, αίφνης διάβασα την είδηση με τίτλο ότι «Ο Ερντογάν εγκαινίασε το τέμενος Ταξίμ – ‘Δώρο για την επέτειο κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης’», και με πήραν τα γέλια! 

Δεν είναι δυνατόν σκέφτηκα! 

Και έτσι εγκατέλειψα το κείμενο αυτό που το έγραφα τρεις μέρες!

Οι αναγνώστες της ιστοσελίδας μας θα θυμούνται το κείμενό μας «Η Αγία Σοφία, ο Άγιος Παΐσιος και η τουρκική ανασφάλεια»! (http://www.pemptousia.gr/?p=129440) στο οποίο αναφερόμασταν στην ανασφάλεια των Τούρκων για τις από αιώνων ελληνικές «κτήσεις τους», και πως ακόμη και σήμερα δεν πιστεύουν πως είναι δικά τους! 

Και το χειρότερο γι’ αυτούς είναι ότι πιστεύουν πως μια μέρα θα πάνε οι Έλληνες και θα τα πάρουν...

Η ψυχολογική αυτή ατμόσφαιρα της μη βέβαιης τουρκικής πεποίθησης ως προς την ιδιοκτησία των τίτλων των ελληνικών εδαφών περιγράφεται, τόσο μέσα από μαρτυρία του οσίου Παϊσίου -την οποία στην αρχή την θεωρήσαμε υπερβολική-, όσο και μέσα από απτές μαρτυρίες που προέρχονται από κείμενα Τούρκων συγγραφέων. Ακόμη και σε πολύ πρόσφατα!

Την ίδια παραπαίουσα ψυχολογική ταραχή μάς μετέφεραν και στην συνέχεια επισκέπτες της Τουρκίας μέσα από συνομιλίες που είχαν με Τούρκους πολίτες! Το ίδιο με διαβεβαίωσε και ένας ανώτατος στρατιωτικός ο οποίος είχε συνεργασία με Τούρκους συναδέλφους του! (Φαντάζεστε λοιπόν την αντίστοιχη στρατιωτική ψυχολογία σε περίπτωση πολέμου Ελλάδας – Τουρκίας)!

Και πριν ασχοληθούμε με την νέα… κατάκτηση της Πόλης από τον Ερντογάν να αναφέρουμε την αμέσως προηγούμενη που όταν «εγκαινίασε» ή «επανεγκαινίασε» το καθολικό της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωμιοσύνης, δηλαδή την Αγία Σοφία, το χαρακτήρισε ως ισοδύναμο με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης! Βεβαίως!

Και συνέχισε να καταλαμβάνει την Πόλη, απελευθερώνοντας και την Μονή της Χώρας -μάλλον από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού! Αφού, την ίδια ώρα τα περίφημα και μοναδικού κάλλους ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες του ναού σε κάθε έκδοση στην οποία τυπώνονται, από καρτ ποστάλ μέχρι τουριστικούς οδηγούς και λευκώματα, αναφέρονται ως ψηφιδωτά του Καχριέ Τζαμί!

Και να που η δεινή τουρκική δύναμη πυρός επανακατάλαβε το «δικό της» μνημείο! Αυτήν την φορά με γυψοσανίδες και λοιπές πιο σύγχρονες τεχνικές για να κρύβονται τα πανέμορφα μωσαϊκά και οι τοιχογραφίες!

                    «Η Ανάστασις», (τοιχογραφία), Μονή της Χώρας, Κωνσταντινούπολη.

Η μοναδική «Ανάστασις του Χριστού», ένα εικαστικό και θεολογικό αριστούργημα! Μια διαρκής ανοιχτή αγκαλιά για όλη την οικουμένη! Και όλος ο ναός ένα εξαιρετικό παγκόσμιο πολιτισμικό μπουκέτο-μνημείο με εύοσμα ψηφιδωτά! Ναι, εύοσμα και από μύρα ποτισμένα και αναδύοντα!

Και να η μνήμη που ενίοτε κόβει τα πόδια, αναστατώνει τα σωθικά και καίει τον νου! Και δεν πρόκειται για κάποια στρατιωτική δύναμη πυρός, ή κάποιο ελληνικό-ρωμαίικο επιθετικό ή αμυντικό στρατιωτικό μνημείο, κάστρο ή οχυρό! Πρόκειται απλά για ευκτήριο οίκο, εκκλησία, ναό!

Αλλά φαίνεται πως οι Τούρκοι ξέρουν καλύτερα και από μας, πως αυτές οι μνήμες και τα μνημεία -ακόμη και ως τζαμιά- κράτησαν τους χριστιανούς Έλληνες και την Κωνσταντίνου Πόλη για πάντα ρωμαίικη και ελληνική! Οι εκκλησίες μας σαν τζαμιά ήταν οι πρώτοι κρυπτοχριστιανοί μας! Το ίδιο και η Αγία Σοφία μας! Παρέμεινε και παραμένει μαρτυρική Κρυπτοχριστιανή και Μεγαλομάρτυρας! Μαρτυρεί και ομολογεί! Εν ησυχία και εκκωφαντική σιωπή!

Αυτή, λοιπόν, είναι και η επικινδυνότητα του πολιτισμού όταν συντηρεί μνήμες, ανάσες, ζωή!

(Αλλά γιατί πάει συνέχεια το μυαλό μου στο ποίημα «Εις τα περίχωρα της Αντιοχείας» του Κωνσταντινουπολίτη και Αλεξανδρινού ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη για τον μάρτυρα άγιο Βαβύλα);

Ας έλθουμε λοιπόν στην νέα επακατάκτηση της Πόλης!

Η 29η Μαΐου του 1453 μπουρίνι ήταν και πέρασε!▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου