menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Γιορτάζει σήμερα ένας μεγάλος βασιλιάς και ισαπόστολος (Για τους μικρούς μας φίλους)

Η Δροσούλα μπαίνει χαρούμενη στο προαύλιο του σχολείου της. Στο ένα χεράκι κρατάει την τσάντα της και στο άλλο έχει ένα μπουκετάκι με μαργαρίτες για την κυρία της που γιορτάζει. 

-Χρόνια Πολλά! Της λέει χαμογελώντας ντροπαλά και της δίνει τα όμορφα λουλούδια... 

-Χρόνια Πολλά! Φώναξαν όλα τα παιδιά. 

-Ευχαριστώ πολύ Δροσούλα! Σας ευχαριστώ αγαπημένα μου παιδιά για τις ευχές σας!  Σήμερα θα ξεκινήσουμε το μάθημά μας λίγο διαφορετικά... θα σας μιλήσω για τον Μέγα Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη. 

-Πατέρας του ήταν ο Κωνστάντιος ένας από τους τέσσερις βασιλείς της  Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και ο μοναδικός που σεβόταν και υποστήριζε τους χριστιανούς ενώ οι άλλοι έκαναν φοβερούς διωγμούς εναντίον τους. Μητέρα του ήταν η Αγία Ελένη. 

 Ο Μέγας Κωνσταντίνος  ζήτησε τη βοήθεια του Χριστού όταν αποφάσισε να συγκρουστεί με τον  στρατό του Μαξέντιου.  Είδε στον ουρανό φωτεινό το σημείο του Τιμίου Σταυρού που έγραφε “Εν τούτω νίκα”.  Ο Κύριος εμφανίστηκε στον ύπνο του και τον προέτρεψε να φτιάξει ένα λάβαρο σαν αυτό που είδε. Οπλίστηκε με θάρρος, έφτιαξε χρυσό σταυρικό λάβαρο και το είχε πάντα μπροστά στο στράτευμα. Έτσι νίκησε τον Μαξέντιο και τον πολυπληθή στρατό του. Έκτισε μία πόλη στο όνομά του την Κωνσταντινούπολη που την αφιέρωσε στον Θεό. 

Υπέγραψε μαζί με τον Λικίνιο στα Μεδιόλανα της Ιταλίας το διάταγμα της ανεξιθρησκείας. Χάρη σ’ αυτόν σταμάτησαν οι διωγμοί των χριστιανών.  

Κάλεσε στη Νίκαια την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο συγκεντρώνοντας τριακόσιους δέκα οκτώ θεοφόρους πατέρες στην οποία ανακηρύχθηκε η ορθόδοξος πίστη και ο Υιός του Θεού γνωρίσθηκε ομοούσιος με τον Πατέρα. Ο Άρειος και όλοι οι αιρετικοί που έκαναν κακό στην ενότητα της εκκλησίας αναθεματίστηκαν.  

Ο Μέγας Κωνσταντίνος έστειλε την μητέρα του Αγία Ελένη στα Ιεροσόλυμα για να αναζητήσει τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου. Η Αγία Ελένη πήγε στα Ιεροσόλυμα τον βρήκε μαζί με τους άλλους δύο σταυρούς των ληστών.  Ο Σταυρός του Κυρίου αναγνωρίστηκε με θαύμα ανασταίνοντας μια νεκρή γυναίκα.  Στο σημείο που βρέθηκε έκτισε τον ναό της Αναστάσεως. Μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη τεμάχια του Τιμίου Ξύλου και τους τέσσερις ήλους δηλαδή τα καρφιά, ενώ ο Μέγας Κωνσταντίνος τους υποδέχτηκε με μεγάλη λαμπρότητα. Η Αγία Ελένη ήταν τότε ογδόντα χρονών. 

Η Δροσούλα μισόκλεισε τα ματάκια της. Μπροστά της έβλεπε τον Μέγα Κωνσταντίνο να υποδέχεται με τιμές την μητέρα του που μετέφερε τον θησαυρό όλων των χριστιανών... Δίκαια η εκκλησία μας τους ονόμασε Ισαποστόλους! 


Σταυρούλα Δημητριάδη, δασκάλα



▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου