menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Η γενναία Αγία Παρασκευή (Για τους μικρούς μας φίλους)

-Δροσούλα, γράψε με καλά γράμματα τα ονόματά μας στο χαρτάκι αυτό για την παράκληση! Είπε η γιαγιά και της έδωσε κι ένα στυλό. 

Η Δροσούλα έγραψε πάνω πάνω “Υπέρ Υγείας”  και από κάτω αράδιασε όλα τα ονόματα της οικογένειάς της. Το έχει κάνει πολλές φορές και χαίρεται που προσφέρει κι αυτή μια μικρή βοήθεια.  

-Γράψε και τη θεία σου τη Μαρία που έχει πρόβλημα με τα ματάκια της! Και τον θείο σου τον Γιάννη!  Η Αγία Παρασκευή είναι προστάτιδα των ματιών! Είπε η γιαγιά παίρνοντας το χαρτάκι στα χέρια της.  

-Και γιατί γιαγιούλα μου η Αγία Παρασκευή είναι προστάτιδα των ματιών;  

-Άκουσε, Δροσούλα μου, η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη, στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου. Οι ευσεβείς γονείς της, Αγάθωνας και Πολιτεία, της έδωσαν χριστιανική αγωγή όπως είχαν υποσχεθεί στον Θεό αν τους χάριζε ένα παιδί. Κι επειδή γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή πήρε αυτό το όνομα.   

Όταν πέθαναν οι γονείς της η Αγία Παρασκευή μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς και ξεκίνησε την ιεραποστολική της δράση στην Ρώμη και στα περίχωρα της πόλης, κηρύσσοντας το λόγο του Χριστού. Ο ειδωλολάτρης αυτοκράτορας Αντωνίνος τη συνέλαβε και της υποσχέθηκε πλούτη και δόξα αν θυσίαζε στα είδωλα. 

Επειδή η Αγία παρέμεινε σταθερή στην πίστη της, την υπέβαλε στο βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας που το υπέμεινε με καρτερικότητα.  

-Γιαγιά ήταν πολύ σκληρό αυτό το βασανιστήριο! Είπε η Δροσούλα, ψάχνοντας να βρει την εικόνα της Αγίας Παρασκευής στο άλμπουμ που έχει γεμίσει από το κατηχητικό. 

-Δεν έπαθε το παραμικρό! Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπό του στον λέβητα για να δοκιμάσει αν είναι πράγματι καυτό και αμέσως τυφλώθηκε. Η Αγία Παρασκευή προσευχήθηκε και ο Αντωνίνος ξαναβρήκε το φως του με αποτέλεσμα να πιστέψει στο Χριστό ή σύμφωνα με άλλους να σταματήσει τους διωγμούς εναντίον τους. Ελευθέρωσε την Αγία Παρασκευή η οποία συνέχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο σε άλλα μέρη, μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα.  

Στα Τέμπη ένα ειδωλολάτρης άρχοντας την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία υπέμεινε καρτερικά και στο τέλος αποκεφαλίστηκε. 

-Τώρα καταλαβαίνω γιατί στις εικόνες της Αγίας Παρασκευής υπάρχουν κρεμασμένα χρυσά ή ασημένια μάτια! Είπε η Δροσούλα βγάζοντας την εικονίτσα της Αγίας από το άλμπουμ της. 

-Αθληφόρε Αγία Παρασκευή, πρέσβευε υπέρ ημών! Θεράπευσε τα μάτια της ψυχής μας και του σώματος! Να βλέπουμε και να αναζητούμε τον δρόμο της Αληθείας και του Φωτός! Είπε η γιαγιά και κατευθύνθηκε προς το εικονοστάσι.    

 Σταυρούλα Δημητριάδη, δασκάλα


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου