menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Βοήθεια ζητά ο «Εσταυρωμένος» (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΜΑΓΝΗΣΙΑ", 20/11)

Πολυδιάστατο είναι το έργο του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων “Ο Εσταυρωμένος”, που εκτός από την μέριμνα για τους κρατούμενους, έχει σημαντική δράση στη βοήθεια άστεγων και άπορων συμπολιτών στους οποίους προσφέρει ένα πιάτο φαγητό και μια στέγη.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου π. Θεόδωρος Μπατάκας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Γ. Καρεκλίδη, και αναφέρθηκε στη δράση του φιλανθρωπικού σωματείου που λειτουργεί 26 χρόνια περίπου με ακτίνα πανελλήνια πια και εκτός από τους κρατούμενους φυλακισμένους, άνοιξε την αγκαλιά του σε όλες τις ευπαθείς ομάδες της περιοχής μας.
“Είμαστε από τα μη χρηματοδοτούμενα φιλανθρωπικά σωματεία, δική μας επιλογή ήταν και βασιζόμαστε στον κόπο μας, στον αγώνα μας, την αγάπη των συμπολιτών μας, των μελών μας των συνδρομητών μας, πουλούσαμε βιβλία κάναμε εκδηλώσεις και σιγά-σιγά αυτά τα οποία συγκεντρώναμε τα μοιράζαμε, αξιοποιώντας την αγάπη των συνανθρώπων”, τόνισε ο π. Θεόδωρος.

«Τα προβλήματα έχουν αυξηθεί δραματικά»

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα έχουν αυξηθεί δραματικά, την περίοδο αυτή, ο “Εσταυρωμένος” έχει διπλασιάσει πια την ένταση και την ένταση των αποστολών του σ’ όλη την Ελλάδα. Προέχει βέβαια η περιοχή μας, οι δύο φυλακές του Βόλου και της Κασσαβέτειας, τα κρατητήρια της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, οι δομές ανηλίκων και άλλα ιδρύματα της περιοχής μας, μέχρι στην ιατρική κοινότητα έχουμε ανοίξει τα χέρια μας εδώ και πολλά χρόνια, ακόμη και πάρα πολλές οικογένειες που έχουν σχέση με την κακοποίηση, την εγκατάλειψη, τη χηρεία, οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, με αρρώστους που είναι ακραία περιστατικά και κάνουμε ότι μπορούμε, όχι για να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων, αλλά για να τους δώσουμε ένα χέρι βοηθείας, επισήμανε.

«Καυσόξυλα, κουβέρτες, ρούχα και τρόφιμα»

Ο πρόεδρος του “Εσταυρωμένου” τόνισε ότι αυτό τον καιρό που έρχεται ο χειμώνας, σε 21 οικογένειες, ο Σύλλογος προσέφερε καυσόξυλα για να ζεσταθούν, ενώ δίνει επίσης κουβέρτες, ρούχα και τρόφιμα. Ο π. Θ. Μπατάκας ανέφερε ότι αυτή η βοήθεια δεν είναι για όλη την περιοχή μας, αλλά για μια ομάδα ανθρώπων που έχουν καταγραφεί με τη βοήθεια κοινωνικών λειτουργούν, γιατί αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη εξαπάτηση. “Επίσης εκείνο το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε είναι να φιλοξενούμε κάποιους ανθρώπους, στο μέτρο του δυνατού, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους”, υπογράμμισε.
«Υπάρχουν άνθρωποι που το “παίζουν άστεγοι”»
Όπως ανέφερε, κάποιοι άνθρωποι το παίζουν άστεγοι κάποιοι έχουν ψυχιατρικά ή ψυχολογικά προβλήματα. “Όταν ένας άνθρωπος 10, 15 και 20 χρόνια δεν κάνει τίποτα στη ζωή του, κάθεται σε ένα παγκάκι και περιμένει ν’ ανοίξει το “Δος ημίν Σήμερον” για να φάει και δεν κάνει τίποτα άλλο, πίσω υπάρχει κάποιο μεγάλο πρόβλημα. Για μας, τον “Εσταυρωμένο” δηλαδή και το Φιλόπτωχο του Αγίου Νικολάου προέχει έχει η επικοινωνία μας μ’ αυτούς τους ανθρώπους. Το να καθίσω εγώ σαν ιερέας στο παγκάκι μαζί του, να τον ρωτήσει τι κάνει, πως είναι, τι ανάγκες έχει, είναι μια ψυχολογική στήριξη πολύ μεγάλη, γιατί τους ανθρώπους αυτούς, τους έχουν κάνει πέρα συγγενείς, φίλοι και γνωστοί. Και σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν άδικο οι δικοί τους άνθρωποι”, επισήμανε.
Ο π. Θεόδωρος τόνισε ότι εδώ και πολλά χρόνια “έκαιγε” την “Εσταυρωμένο” αυτή η κατάσταση. Με τη βοήθεια του Θεού, πάντα και με την αγάπη κάποιων ανθρώπων, είχαν αποκτηθεί πέντε χώροι φιλοξενίας. Οι δυο έκλεισαν και έμειναν πλέον τρεις χώροι, όπου φιλοξενούνταν μέχρι την Τετάρτη τρεις γυναίκες και έναν άνδρα.
“Ο άνδρας που είναι 55 χρονών, όταν τον έβαλα στο μικρό διαμέρισμα που μας παραχώρησε ένας εκκλησιαστικός φορέας, τη χαρά που έκανε όταν είδε κρεβάτι, δε λέγεται. Όπως είπε κοιμόταν έξω στις καφετέριες και ήταν πολυτέλεια γι΄αυτόν να κοιμηθεί σε κρεβάτι”…
Ο πρόεδρος του “Εσταυρωμένου” τόνισε ότι ο Σύλλογος μπορεί να κάνει αυτό και αν ένας Σύλλογος που δεν χρηματοδοτείται μπορεί να φιλοξενήσει κάθε μέρα πέντε ανθρώπους, θα μπορούσαν κι άλλοι να το κάνουν αυτό, αλλά έχει κόπο και ρίσκο.

Το ΙΚΑ “φρέναρε” προσπάθεια απασχόλησης

Ο ιερέας εξήγησε ότι τα μικρά διαμερίσματα και το σπιτάκι που φιλοξενούνται άνθρωποι πληρώνονται από τον Σύλλογο, αλλά δεν υπάρχει σκέψη για το οικονομικό, όταν ο ίδιος βλέπει ανθρώπους να χαμογελούν και προσπαθεί να κάνει κάτι για να τους κάνει να δουλέψουν. Όπως είπε παλιά υπήρχε πρόγραμμα αυτοί οι άνθρωποι να βάφουν δημόσιες υπηρεσίες όπως Δικαστήρια, Πυροσβεστική, κρατητήρια και εκκλησίες, αλλά το ΙΚΑ θεωρούσε τον Σύλλογο εργοδότη και το πρόγραμμα σταμάτησε, γιατί δεν μπορεί να βγει άκρη με το ΙΚΑ. Και έτσι βλέπουμε ανθρώπους να κάθονται στον Άγιο Νικόλαο και να μην έχουν απασχόληση.

«Να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια»

Ο ίδιος είπε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια για να γίνουν αυτά που έγιναν, αλλά το θέμα δεν λύνεται. “Εδώ και πάρα πολλά χρόνια κάνω εκκλήσεις να μην υπάρχουν κλειστά σπίτια και διαμερίσματα, υπάρχουν φορείς και ιδρύματα που έχουν κλειστά σπίτια. Κάτι θα μπορούσε να γίνει, να μπουν άνθρωποι να έχουν μια σκεπή πάνω από το κεφάλι τους”, τόνισε.
Ο π. Θεόδωρος είπε ότι κατανοεί τους ανθρώπους αυτούς που δυσκολεύονται να δώσουν τα σπίτια τους, γιατί υπάρχουν άλλα προβλήματα, πρώην φυλακισμένοι έκαναν τα σπίτια … τεκέδες και η Αστυνομία αναγκαζόταν να τους βγάλει έξω. Όπως είπε “αν μπορούσαν να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια και κάποιος φορέας να μπορούσε να επιβλέπει την κατάσταση, θα ήταν ευχής έργο”.
Αναφορικά με το αν το Σωματείο ενισχυόταν υλικά και οικονομικά από τους Βολιώτες θα μπορούσε να επεκταθεί για να βοηθήσει περισσότερο κόσμο, ο πρόεδρος του Συλλόγου είπε ότι εμείς είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ανθρώπινη διάθεση, αλλά πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν πηγαίνουν στον Σύλλογο λόγω περιέργειας, στη συνέχεια “ξεφουσκώνει” η περιέργεια και εγκαταλείπουν.
Μέχρι την πανδημία, στον “Εσταυρωμένο” υπήρχαν 150 εθελοντές, που ήταν υπέρ αρκετοί για να βγει πέρα η λειτουργία πέντε δομών. Μετά την πανδημία, υπάρχει δυσκολία, γιατί άλλος δεν θέλει να κάνει εμβόλιο, rapid test ή φοβάται, αλλά τα βγάζει πέρα ο Σύλλογος.
Όποιος επιθυμεί να προσφέρει μπορεί να απευθυνθεί στον π. Θεόδωρο Μπατάκα στον Άγιο Νικόλαο, στο κέντρο υποδοχής και στο κέντρο διαχείρισης, για να δουν τι μπορεί να κάνει ο καθένας ανάλογα με το χάρισμα, την τέχνη και την επιστήμη του.

ΦΩΤΟ: Αυτοσχέδιος παιδικός κουμπαράς.

Βοηθούν και Έλληνες του εξωτερικού

Ο ιερέας τόνισε ότι σημαντική είναι η βοήθεια Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και δεν έχει συναντήσει ποτέ του, που έχουν πληροφορηθεί για το έργο του Συλλόγου.
Όπως είπε τον Σύλλογο βοηθούν Έλληνες από το Λονδίνο, τον Καναδά, αλλά και ηλικιωμένοι που νοικιάζουν μαγαζάκια και δίνουν το ενοίκιο για να βοηθηθούν συμπολίτες μας. Επίσης στον Σύλλογο πηγαίνουν μικρά παιδιά και δίνουν το χαρτζιλίκι τους με αυτοσχέδιους κουμπαράδες για τα φτωχά παιδιά.
«Εμείς δεν κυνηγάμε το χρήμα. Μας ενδιαφέρει το ανθρώπινο δυναμικό και οι ανιδιοτελείς άνθρωποι», επισήμανε.

ΠΗΓΗ: https://magnesianews.gr/slider/voitheia-zita-o-quot-estayromenos-quot.html


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου