menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

-Ποιος είναι ο Άι- Βασίλης; (Για τους μικρούς μας φίλους)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Αυτός είναι ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας!!!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

-Να τα πούμε; ακούστηκαν οι χαρούμενες φωνές των παιδιών. Ανάμεσά τους ακούστηκε και η φωνούλα του Ραφαήλ. Από το πρωί γυρίζουν με το τριγωνάκι τους και λένε τα κάλαντα.  

-Να έρθετε και σε μένα! Μη με ξεχάσετε!  Τους φώναξε η κυρα-Μαρία, η γειτόνισσα. 

Τα μαγουλάκια τους είναι κατακόκκινα και τα ματάκια τους λαμπερά.  

Κι αφού τα είπαν και κεράστηκαν, κάθισαν κοντά στο τζάκι να ξεκουραστούν.  

-Γιαγιά, είναι αλήθεια ότι ο Άγιος Βασίλης έρχεται από την Καισαρεία; Ρώτησε ο Ραφαήλ και όλα τα ματάκια στράφηκαν πάνω στη γιαγιούλα.  

-Θα σας πω καλά μου παιδιά, λίγα λόγια για την ζωή του πραγματικού Αϊ-Βασίλη! 

Ο  Άγιος Βασίλης, γεννήθηκε στην Νεοκαισάρεια  του Πόντου στο χωριό Άννησα και μεγάλωσε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το 330 μ.Χ.  

Οι γονείς του Βασίλειος και Εμμέλεια,  ευγενείς και πλούσιοι έδωσαν στα εννέα παιδιά τους χριστιανική ανατροφή.   

Από τα τέσσερα αγόρια τα τρία έγιναν επίσκοποι, ο Άγιος Βασίλειος, ο Άγιος Γρηγόριος ο Νύσσης και ο  Πέτρος Σεβάστειας και το ένα μοναχός, ο Ναυκράτιος. Από τις πέντε αδερφές του η πρώτη η Μακρίνα έγινε μοναχή. 

Ο Μέγας Βασίλειος, είχε τα χαρίσματα της ευστροφίας και της μνήμης, που τον βοήθησαν να κατακτήσει όλες τις επιστήμες της εποχής του. Ακόμη, είχε κατακτήσει και τη θεία θεωρία του Ευαγγελίου που την έκανε πράξη με την ασκητική ζωή του. 

Σπούδασε στην Καισάρεια, στην Κωνσταντινούπολη  είχε δάσκαλο τον Λιβάνιο, στην Αθήνα σπούδασε Φιλοσοφία, Ρητορική, γραμματική, αστρονομία, ιατρική. Γνωρίστηκε με τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό κι αναπτύχθηκε ανάμεσά τους μια μεγάλη φιλία. 

Επιστρέφοντας στην Καισάρεια, διδάσκει την ρητορική τέχνη. Επιθυμεί τη μοναχική ζωή, πηγαίνει στην Αίγυπτο, Παλαιστίνη, Συρία και Μεσοποταμία για να τη διδαχθεί. Για πέντε χρόνια έζησε με αυστηρή άσκηση σε μια Μονή του Πόντου. Είναι τέλεια καταρτισμένος στην Ορθόδοξη Πίστη, χειροτονείται διάκονος και πρεσβύτερος από τον επίσκοπο Καισαρείας Ευσέβιο. Τον διαδέχεται και γίνεται αρχιεπίσκοπος Καισαρείας. 

Με σταθερότητα και γενναίο φρόνημα έκανε πολλούς αγώνες για την Ορθόδοξη Πίστη. Με τους λόγους του κατακεραύνωσε τα φρονήματα των κακοδόξων και ρύθμισε τα ήθη των ανθρώπων. 

-Είχε σοφία, διάκριση και σύνεση! Είναι Μέγας Διδάσκαλος και Πατέρας της Ορθοδοξίας!  

Έζησε στα χρόνια του βασιλιά Ουάλεντα στον οποίο παρουσιάστηκε και τον έλεγξε επειδή πίστεψε στους Αρειανούς και με άγριο και θηριώδη τρόπο πολεμούσε την εκκλησία των ορθοδόξων χριστιανών. Ούτε τις απειλές του Μόδεστου φοβήθηκε για δήμευση περιουσίας, εξορία, βασανιστήρια, θάνατο. Υπερασπίστηκε με θάρρος την Ορθοδοξία. 

Το φιλανθρωπικό του έργο ήταν τεράστιο. Αφού μοίρασε όλη την περιουσία του στους φτωχούς έκτισε την “Βασιλειάδα”  μία μικρή πολιτεία με φτωχοκομείο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο, ξενοδοχείο, νοσοκομείο, σχολείο και καθεδρικό ναό, εργαστήρια για τον κάθε ανήμπορο, ορφανό, ασθενή, φτωχό, ξένο, αδικημένο, ανεξάρτητα από την ηλικία, το γένος και τη φυλή του.  

Ίδρυσε και καθιέρωσε τη διανομή αγαθών τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, χρήματα και κάθε είδους βοήθεια σε φτωχές οικογένειες, άπορους και ηλικιωμένους. 

-Αγκάλιασε  όλους τους ανθρώπους! Ενδιαφέρθηκε για την περίθαλψη και τη φροντίδα των κατατρεγμένων και των ξένων. Υπενθύμιζε  στους πλούσιους, τον χριστιανικό τρόπο για να βοηθούν κάνοντας ελεημοσύνη.  

-Ήταν το καταφύγιο χιλιάδων ανθρώπων! Έγινε σύμβολο αγάπης, προσφοράς και πατέρας όλων! Είπε η Δροσούλα με θαυμασμό. 

Ο Μέγας Βασίλειος έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Έχει γράψει ομιλίες, ασκητικά έργα και επιστολές. Έγραψε και Θεία Λειτουργία που τελείται δέκα φορές το χρόνο. 

Στα πενήντα του χρόνια λόγω της ασθενικής του κράσης και της αυστηρής ασκητικής ζωής του, την 1η Ιανουαρίου, εγκαταλείπει το φθαρτό και μάταιο κόσμο. 

-Με τη διδασκαλία του στόλισε με αρετές τα ήθη και τη ζωή των ανθρώπων. Με τις επιστολές του προσπαθούσε να καθοδηγήσει τον κλήρο και τον λαό. Ενδιαφέρθηκε για την παιδεία και την αγωγή των νέων! 

-Ο Μέγας Βασίλειος μας άφησε μια ιερή κληρονομιά κι ένα τεράστιο πνευματικό έργο! Ήταν επίσκοπος, επιστήμονας, συγγραφέας και υπερασπιστής των ορθόδοξων δογμάτων.  Ήταν Οικουμενικός Διδάσκαλος! 

-Και γιατί γιαγιά η βασιλόπιτα που κόβουμε την Πρωτοχρονιά έχει το όνομά του; Ρώτησε ο Ραφαήλ. 

-Ακούστε καλά μου παιδιά... Στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη, όταν το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία, ο Ιουλιανός πέρασε με τον στρατό του από την Καισάρεια. Τότε διέταξε να πληρώσουν όλοι φόρο, τον οποίο θα έπαιρνε στην επιστροφή του. Οι κάτοικοι έδωσαν ό,τι είχαν νομίσματα, χρυσαφικά και τον περίμεναν. Ο Ιουλιανός όμως σκοτώθηκε και δεν ξαναπέρασε. Ο Μέγας Βασίλειος έδωσε εντολή τα μισά να δοθούν στους φτωχούς, ένα μέρος στην “Βασιλειάδα” και τα υπόλοιπα τα μοίρασε στους κατοίκους. Έδωσε εντολή και ζύμωσαν ψωμιά και σε κάθε ψωμί έβαλε από ένα νόμισμα ή ένα χρυσαφικό μέσα και τα μοίρασε στα σπίτια. Έτσι γεννήθηκε το έθιμο της πίτας που ονομάστηκε βασιλόπιτα. 
 
    -Γιαγιά, είναι ένας από του τρεις Ιεράρχες που γιορτάζουμε στα σχολεία μας! 

-Ναι, Δροσούλα μου, μαζί με τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο και τον Γρηγόριο τον Θεολόγο είναι προστάτες  των γραμμάτων και της παιδείας!  Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος τον χαρακτήρισε “Παιδαγωγό της νεότητας”. 

-Και τι δώρα φέρνει την Πρωτοχρονιά, γιαγιά;  

-Τα δώρα που φέρνει είναι πνευματικά Ραφαήλ! Πρώτα απ’ όλα μας δίνει την ιερατική ευλογία του για να έχει κάθε άνθρωπος και κάθε σπίτι υγεία, αγάπη, ειρήνη κι ελπίδα.  

-Κι εμείς οι μαθητές να έχουμε καλή φώτιση, γιαγιά; 

-Καλά το είπες Ραφαήλ! Μας χαρίζει δώρα που ποτέ δεν φθείρονται και κάνουν τη ζωή μας καλύτερη κι εμάς καλύτερους ανθρώπους!  

-Καλέ μας Άγιε Βασίλη, φέρε αυτά τα δώρα σε όλους μας! Και θα σε περιμένουμε πάντα με χαρά γιατί είσαι μέσα στις καρδιές μας! Ακούστηκε η φωνούλα του μικρού Ραφαήλ..

Σταυρούλα Δημητριάδη, δασκάλα


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου