menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

«Χάσαμε την… όσφρησή μας!»

π. Θεόδωρος Μπατάκας :«Χάσαμε την… όσφρησή μας!»

Παρέμβαση – γροθιά από τον επικεφαλής του «Εσταυρωμένου» - Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για το δράμα της 34χρονης άνεργης άγγιξε ευαίσθητες χορδές 

 «Χάσαμε την όσφρησή μας». Με αυτήν τη λακωνική φράση,με ψήγματα αυτοκριτικής αναφορικά με τον ρόλο, που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Εκκλησία νωρίτερα για να αποτρέψει ενδεχόμενη οικογενειακή τραγωδία, ο π. Θεόδωρος Μπατάκας, επικεφαλής του «Εσταυρωμένου», παρεμβαίνει με ανάρτηση- γροθιά,ορμώμενος από το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για την 34χρονη άνεργη μητέρα, που θέλησε να βάλει τέλος στη ζωή της, διότι δεν μπορεί να ζήσει τα παιδιά της.

Ο υπεύθυνος της εκκλησιαστικής δομής, που συστήθηκε για να συνδράμει τους φυλακισμένους, όμως μέσω του Κέντρου Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ι.Μ. Δημητριάδος επιδεικνύει σημαντικό ανθρωπιστικό έργο, καθώς συνδράμει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και συνανθρώπους, που ζουν στα όρια της επιβίωσης, παίρνει αφορμή από το συμβάν και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Αναφέρεται διεξοδικά στο ρεπορτάζ της εφημερίδας και επικαλούμενος το εύλογο ερώτημα της 34χρονης «έπρεπε να φτάσω σε αυτό το σημείο για να με βοηθήσετε…;», θέτει και την Εκκλησία προ των ευθυνών της.

Η γενναία παρέμβαση του π. Θεόδωρου Μπατάκα βάζει ουσιαστικά το ζήτημα «επί τον τύπον των ήλων», αντικρίζοντας κατάματα οικογενειακά δράματα, που δυστυχώς «ξεκλειδώνουν» εκ των υστέρων, συνήθως μετά από τραγικά γεγονότα.

Κι όμως, πρόκειται για ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Συμπολίτες, που ευρισκόμενοι σε απελπισία,καθώς κανείς δεν τους έχει προσεγγίσει για να τους ανοίξει την πόρτα, έμπλεοι απογοήτευσης προβαίνουν σε πράξεις απονενοημένες.

Νιώθουν ξεκρέμαστοι, αισθάνονται ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για την επιβίωσή τους και βυθίζονται στο τέλμα, που μοιραία οδηγεί σε αδιέξοδα.

 

Η ανάρτηση - γροθιά

Η ανάρτηση- γροθιά του π. Θεόδωρου Μπατάκα είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει «φάρο» στους κόλπους της Εκκλησίας, που επιδεικνύει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο και είναι αλήθεια πως όποτε χρειάστηκε συνέδραμε και συνδράμει ανθρώπους, που έχουν ανάγκη.

Ωστόσο, το ζητούμενο την περίοδο που διανύουμε είναι να καταστεί εφικτό να «ξεκλειδώσουν» σπίτια και ψυχές. Εξαιτίας της πανδημίας μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας έχει βυθιστεί στο τέλμα, ενώ η μοναχικότητα σε συνδυασμό με τα οικονομικά αδιέξοδα προκαλούν εκρηκτικό μίγμα.

Ως προς το περιεχόμενο της ανάρτησης, ο π. Θεόδωρος Μπατάκας, με τίτλο: «Κραυγή πόνου: Επρεπε να φθάσω σ’ αυτό το σημείο για να με βοηθήσετε;», τοποθετείται αναλυτικά ως εξής:

Προ ολίγων ημερών (27/1), το πρωτοσέλιδο τοπικής μας εφημερίδας παρουσίασε ένα δραματικό γεγονός, που συγκλόνισε ολόκληρη την τοπική μας κοινωνία.  

Μια νεαρή μητέρα, με τρία μικρά παιδάκια, αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή της πέφτοντας από το ύψος σιδερένιας πεζογέφυρας στο ύψος του περιφερειακού... 

«Κρεμόταν από πεζογέφυρα, πιασμένη με το ένα χέρι», έγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ στο φύλλο της 27ης Ιανουαρίου 2022.  

Την έσωσε μια ομάδα αστυνομικών της ΔΙΑΣ, που έσπευσε στο σημείο εκείνο.  

«Δεν αντέχω άλλο», έλεγε και ξανάλεγε η παραλίγο αυτόχειρας.  

Μετά το γεγονός, επέδειξαν ενδιαφέρον πολλοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι το ανέδειξαν ως πρώτο θέμα στα τοπικά ραδιόφωνα, στις εφημερίδες, στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο και άρχισαν να συγκεντρώνουν στοιχεία για να κάνουν ενδιαφέρον ρεπορτάζ... 

Αμεσα ερωτήθηκε και ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος για τον τρόπο, με τον οποίο θα βοηθήσει η τοπική μας Εκκλησία. 

Για λίγες ημέρες θα «παίξει το θέμα» και μετά θα ξεχαστεί, γιατί κάποιο άλλο γεγονός θα απασχολήσει την επικαιρότητα... 

Ερωτήθηκε και ο πρόεδρος του «Εσταυρωμένου», για το πώς θα ενεργήσει το Δ.Σ. για να βοηθήσει τους δύο άνεργους συζύγους για να ξεφύγουν από την απόγνωση και την ανέχεια...  

Ναι, ο «Ε» κινείται άμεσα γιακάθε περιστατικό, που υποπίπτει στην αντίληψή του.  

Βεβαίως, ενεπλάκη ευεργετικά και στο δραματικό αυτό γεγονός. Επικοινώνησε άμεσα με την οικογένεια, συνομίλησε με τη νεαρή μητέρα, τη στήριξε ψυχολογικά και πνευματικά και την κατέγραψε στην ομάδα των εμπερίστατων οικογενειών, που ενισχύονται οικονομικά (με μηνιαίο επίδομα) και υλικά (με διατακτικές για την αγορά τροφίμων).  

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας της παθούσης με τον π. Θεόδωρο και τους συνεργάτες του (στο Κέντρο Υποδοχής Κρατουμένων),ακούστηκε ένας λόγος, που πρέπει όλοι να τον λάβουμε υπόψη:  

«Επρεπε να φθάσω σ’ αυτό το σημείο για να με βοηθήσετε;». 

Εχει δίκιο η κυρία...  

Αραγε, οι συγγενείς, οι γείτονες, οι φίλοι, η ενορία, οι διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες κ.ά. δεν είχαν «μυριστεί» τον πόνο της οικογένειας, που ζούσε στην ανεργία, τη στέρηση, τη θλίψη και την απόγνωση; 

 Εγκλωβιστήκαμε στα δικά μας προβλήματα κι έτσι χάσαμε την... «όσφρησή» μας!!!».

 ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

 https://www.taxydromos.gr/Topika/437687-p-theodwros-mpatakas-xasame-thn-osfrhsh-mas.html


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου