menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

"Σταγόνες χάριτος" (ΒΙΒΛΙΟ): Η νέα έκδοση του "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ"

 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

          Αυτό το μικρό βιβλιαράκι που κρατάς στα χέρια σου, αδελφέ μου, είναι καρπός αγάπης του συγγραφέα για τα πνευματικά του παιδιά, αλλά και για όλους τους χριστιανούς.  Δεν πρόκειται για μια επιστημονική ή θεολογική εργασία, αλλά να το δεχτείς σαν μια απλή και καρδιακή επιστολή -ας την ονομάσουμε κι έτσι- που απευθύνεται στους καλοπροαίρετους ανθρώπους που αγαπούν τον Κύριο Ιησού Χριστό και την Εκκλησία Του, που ποθούν τη σωτηρία και θα ήθελαν να γευτούν πλούσια τη χάρη του Θεού στη ζωή τους.

        Ο πνευματικός πατέρας, κατά την επώδυνη ιερατική του  διακονία, γεύεται πολλές χαρές, αλλά και πολλές ωδίνες μέχρις ότου ενηλικιωθούν τα πνευματικά του παιδιά. Πονά η ψυχή του, όταν καθημερινά διαπιστώνει την παρουσία μιας αδιαφορίας και απαξίωσης της πνευματικής ζωής, που έχει ως αιτία την απουσία της χάριτος του Θεού από τις ψυχές πολλών βαπτισμένων ορθοδόξων χριστιανών.

        Είναι αλήθεια πως πολλοί προτιμούν κάποιες επιλεγμένες και ανώδυνες εξωτερι-κές εκδηλώσεις της… θρησκείας, όπως λένε, και όχι την αγία εσωτερική ζωή που διδάσκει το Ευαγγέλιο και προβάλλουν στα κείμενά τους οι θεοφόροι πατέρες και μητέρες της Εκκλησίας μας. Και αυτό το γεγονός -της θεώρησης της Εκκλησίας ως… θρησκείας- είναι η πραγματική αιτία της απουσίας ενός πνευματικού προγράμματος, έστω μικρού, αλλά σταθερού. 

         Η απρογραμμάτιστη πνευματική μας ζωή, χαρακτηρίζεται από: αμέλεια, ραθυμία, ακηδία, άγνοια, λήθη, έλλειψη πόθου σωτηρίας, ανυπακοή στην Εκκλησία -δηλαδή στο Χριστό- και στον πνευματικό μας πατέρα, αλλά και έλλειψη ενδιαφέροντος να γνωρίσουμε και να εφαρμόσουμε στην πράξη το θέλημα του Θεού. Συνήθως, δεν υπάρχει διάθεση ν’ αγωνιστούμε πνευματικά.

    Πολλοί  επισκέπτονται τον πνευματικό-εξομολόγο, στο μυστήριο της εξομο-λογήσεως, για κάποιον άλλο λόγο και όχι επειδή μετανόησαν για τις αμαρτίες τους. Ο ιερέας, θ’ ακούσει με προσοχή των εξομολογούμενο και  θα προσπαθήσει, όσο του είναι δυνατό, να τον ενημερώσει για το πώς μπορεί να εισέλθει στον πνευματικό στίβο. Στη συνέχεια, με διάκριση και αγάπη θα τον συμβουλεύσει και θα τον ενημερώσει για τα πρώτα του πνευματικά βήματα. Το σημαντικότερο είναι, να αποδεχτεί ο εξομολογούμενος το πνευματικό πρόγραμμα που θα του υποδεχτεί, διότι χωρίς πρόγραμμα δεν μπορεί κανείς να πορευτεί θεάρεστα. Χωρίς άσκηση και αγώνα, δεν υπάρχει έπαθλο…

        Γι’ αυτούς και πολλούς άλλους λόγους, ο συγγραφέας μας προτείνει ένα πνευμα-τικό πρόγραμμα, το οποίο εφήρμοσαν με επιτυχία όλοι οι αγιασμένοι  πατέρες, μητέρες και αδελφοί μας που σήμερα βρίσκονται στον Παράδεισο. Ο καθένας και η καθεμιά, ανάλογα με την ηλικία, την εργασία, την πίστη, τη διάθεση και στις συνθήκες μέσα στις οποίες ζει και κινείται, μπορεί να το προσαρμόσει στον εαυτό του και τη ζωή του. Αυτό βέβαια θα το πετύχει με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του πνευματικού του πατέρα.

          Ό,τι γίνεται με υπακοή είναι ευλογημένο.

Ιερεύς Θεόδωρος Β. Μπατάκας


Υ.Γ. Θα διατίθεται προς πώληση για την ενίσχυση της διακονίας και των κοινωνικών δράσεων του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου ο "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ".

 



▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου