menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Η Εκκλησία της Αγίας Τριάδος (Ανταρκτική), γιατί ο Θεός είναι παντού!


Η Εκκλησία της Αγίας Τριάδος είναι μια μικρή ρωσική ορθόδοξη εκκλησία στο νησί King George κοντά στο σταθμό Bellingshausen, έναν ρωσικό ερευνητικό σταθμό στην Ανταρκτική. Είναι μία από τις οκτώ εκκλησίες στην Ανταρκτική. Είναι η νοτιότερη Ανατολική Ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο.

Το φιλόδοξο σχέδιο για την ίδρυση μιας μόνιμης εκκλησίας ή μοναστηριού στην Ανταρκτική υλοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη δεκαετία του 1990. Ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα με το όνομα "Temple for Antarctica" (Храм — Антарктиде) εγκρίθηκε από τον Πατριάρχη Αλέξιο Β' και έλαβε δωρεές από όλη τη Ρωσία.

Η εκκλησία είναι μια ξύλινη κατασκευή ύψους 15 μέτρων, χτισμένη σε παραδοσιακό ρωσικό στυλ. Μπορεί να φιλοξενήσει έως και 30 πιστούς. Η κατασκευή χτίστηκε από Σιβηρική Πεύκη από ξυλουργούς, στη συνέχεια αποσυναρμολογήθηκε, μεταφέρθηκε με φορτηγό στο Καλίνινγκραντ και στάλθηκε στο νησί King George από το ρωσικό πλοίο εφοδιασμού Academician Vavilov. 

Συναρμολογήθηκε σε ψηλό έδαφος κοντά στην παραλία από το προσωπικό του σταθμού Bellingshausen, υπό τη γενική επίβλεψη του 30χρονου πατέρα Καλλίστρατο (Ρομανένκο), ο οποίος επρόκειτο να γίνει ο πρώτος ιερέας της εκκλησίας. Ο Καλλίστρατος, ιερομόναχος της Λαύρας Troitse-Sergiyeva, είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στη σκήτη της Λαύρας, Νησί Anzer στο υποαρκτικό αρχιπέλαγος Solovki.

Ο ναός καθαγιάστηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2004 από τον Theognost ( Феогност ), τον Επίσκοπο Sergiyev Posad και τον Namestnik ( ηγούμενο ) της Λαύρας Troitse-Sergiyeva, ο οποίος επισκέφτηκε την Ανταρκτική γι' αυτή την περίσταση, μαζί με πολλούς άλλους κληρικούς, προσκυνητές, και χορηγούς.

Η εκκλησία στελεχώνεται όλο το χρόνο από έναν ή δύο ορθόδοξους ιερείς, οι οποίοι είναι ιερομόναχοι της Λαύρας Troitse-Sergiyeva και προσφέρονται εθελοντικά για την αποστολή της Ανταρκτικής. Ομοίως με το προσωπικό των περισσότερων σταθμών της Ανταρκτικής όλο το χρόνο, οι ιερείς εναλλάσσονται κάθε χρόνο από τη Λαύρα. Ωστόσο, αρκετοί από αυτούς, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα Καλλιστράτου, επέλεξαν να επιστρέψουν στο νησί King George για μια ακόμη περιοδεία ενός έτους μετά από ένα ή δύο χρόνια στην ηπειρωτική χώρα.

Ανάμεσα στα καθήκοντα των ιερέων είναι η προσευχή για τις ψυχές των 64 Ρώσων που πέθαναν σε αποστολές στην Ανταρκτική και η εξυπηρέτηση των πνευματικών αναγκών του προσωπικού του σταθμού Bellingshausen και άλλων κοντινών σταθμών. Εκτός από Ρώσους πολικούς ερευνητές, την εκκλησία επισκέπτονται συχνά συνάδελφοί τους από τους κοντινούς ερευνητικούς σταθμούς της Χιλής, της Πολωνίας, της Κορέας και άλλων ερευνών, καθώς και τουρίστες. Προς όφελος των επισκεπτών της Λατινικής Αμερικής, ορισμένες εκκλησιαστικές λειτουργίες πραγματοποιούνται στα ισπανικά.

Κατά καιρούς, ο ιερέας βαφτίζει νέους οπαδούς του Χριστιανισμού στον Νότιο Ωκεανό. Στις 29 Ιανουαρίου 2007, ο ιερέας της εκκλησίας γιόρτασε τον πρώτο εκκλησιαστικό γάμο στην Ανταρκτική. Ο σύζυγος, Eduardo Aliaga Ilabaca, είναι μέλος του προσωπικού μιας βάσης της Ανταρκτικής της Χιλής, ο οποίος είχε ενταχθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία αμέσως μετά τα εγκαίνια του ναού της Ανταρκτικής. Η σύζυγός του, Angelina Zhuldybina, είναι Ρωσίδα.

Το 2016 ο Πατριάρχης Κύριλλος επισκέφθηκε την εκκλησία.
Οι ιερείς βοηθούν επίσης στη γενική συντήρηση του σταθμού Bellingshausen.

Κείμενο: Από την Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια










Ευχαριστούμε θερμά τον φίλο μας Βασίλη 
για την αποστολή του άρθρου και τις υπέροχες φωτογραφίες

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου