menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Ο Κύριος μακαρίζει κι εκείνους που διώκονται εξ αιτίας Του!!!

Οι Μακαρισμοί του Κυρίου βρίσκονται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (5,3-12) και αποτελούν τη διδασκαλία προς τους μαθητές του στην επί του όρους ομιλία.

Ο Χριστός απευθύνεται στους μαθητές του, ωστόσο οι μακαρισμοί αφορούν όλους τους ανθρώπους, τους συγχρόνους του αλλά και τους μεταγενέστερους. 

9ος Μακαρισμός: "Μακάριοι έστε, όταν ονειδίσωσιν υμάς και διώξωσιν και είπωσι παν πονηρόν ρήμα καθ’ υμών ψευδόμενοι, ένεκεν εμού. Χαίρετε και αγαλλιάσθε, ότι ο μισθός υμών πολύς εν τοις ουρανοίς".

Όσοι κακολογούν βλάπτονται οι ίδιοι, συνεχίζει ο άγιος Χρυσόστομος, γιατί το κάνουν από δική τους κακία και δεν ευθύνονται αυτοί που το υπομένουν. Δίνει το παράδειγμα των προφητών, που υπέμειναν και εκείνοι το ίδιο. Ο Χριστός υποδηλώνει την ισοτιμία του με τον Πατέρα του λέγοντας πως όπως οι προφήτες εκδιώχθηκαν για τον Πατέρα, έτσι θα διωχθούν όλοι οι άνθρωποι για το Χριστό.

Το πρόβλημα γίνεται πιο μεγάλο όταν οι ίδιοι οι οικιακοί γίνονται ΔΙΩΚΤΕΣ!!!


Τι σημαίνει εκείνη η "περίεργη" ρήση του Χριστού "εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί αυτού" (Ματθ.10.36); 

Γιατί να’ναι εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί του; Η οικογένειά του; Οι συγγενείς του; Οι κοντινοί του άνθρωποι; Οι ομοεθνείς του;

Είναι εχθροί επειδή σε θέλουν "δικό τους". Έχουν δεν έχουν δίκιο σε θέλουν υποστηρικτή τους. Έτσι και επισημάνεις ότι έχουν άδικο -σε οτιδήποτε- και αρνηθείς να τους υποστηρίξεις, σε θεωρούν "εχθρό" και "προδότη". 

Και η ψυχική βία που ασκούν επάνω σου με τον εκβιασμό αυτό είναι εκτάκτως σοβαρή. Γι’αυτό και είναι εχθροί σου. Από τους μεγαλύτερους μάλιστα. Διότι αποτελούν τον κατ’εξοχήν κύκλο ανθρώπων που ρέπουν στο να σε εμποδίσουν να σταθείς αμερόληπτα και δίκαια στην ζωή. 

Το να σταθείς δίκαιος σε ετούτο τον "πτωτικό" κόσμο δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση. Είναι δρόμος σταυρικός. Διότι ο έξω της Εδέμ κόσμος είναι ένας αναποδογυρισμένος κόσμος. Εκεί το "δίκαιο" θεωρείται "άδικο" και αντίστροφα. Οπότε… αν επιμένεις στο δίκαιο θα χαρακτηριστείς άδικος. Και θα υποστείς συνέπειες.

Αλλά εκεί ακριβώς κρίνεται και το αν θα τύχεις "Αναστάσεως"… στο αν θα αποδεχθείς την ‘Σταύρωση’....



▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου