menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

"Ο Άγιος Εφραίμ εμφανίστηκε..." (Για τους μικρούς μας φίλους)

-Δροσούλα, Ραφαήλ, ελάτε να σας σταυρώσω με λαδάκι από τον Άγιο Εφραίμ, τον Μεγαλομάρτυρα και θαυματουργό! Είπε η γιαγιά κρατώντας στο χέρι της ένα μικρό μπουκαλάκι με λαδάκι κι ένα κομμάτι βαμβάκι.

Τα αγαπημένα εγγονάκια της έτρεξαν αμέσως κοντά της.

-Το Σαββατοκύριακο η θεία σας, επισκέφτηκε το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη Αττικής. Είναι Νεοφανής Άγιος! Άγιος της προσευχής! Στο μοναστήρι υπάρχουν τα Ιερά Λείψανά του και καθημερινά πολλοί πιστοί το επισκέπτονται. Βρίσκουν κοντά του παρηγοριά και ίαση των ασθενειών τους. Ο Άγιος κανέναν δεν αφήνει. Όσοι προσκυνούν με πίστη και ζητούν τη βοήθειά του, τους δυναμώνει και τους στηρίζει. Είναι ταχύτατος και θαυματουργός.

-Και τι σημαίνει νεοφανής γιαγιά;

-Σημαίνει ότι φανερώθηκε τα τελευταία χρόνια. Ο Άγιος Εφραίμ εμφανίστηκε πολλές φορές και έκανε πολλά θαυμαστά γεγονότα κι έτσι βρέθηκαν τα Άγια Λείψανά του από τα οποία βγαίνει μια θεϊκή και ουράνια ευωδία.

-Κοιτάξτε η θεία μας έφερε κι ένα βιβλιαράκι με τον βίο του Αγίου Ιερομάρτυρα Εφραίμ. Ελάτε να τον διαβάσουμε.

-Γιαγιά, μπορώ να τον διαβάσω εγώ;

-Ναι, Δροσούλα μου! Να σας πω μόνο ότι για τη ζωή του, μίλησε ο ίδιος ο Άγιος στους ανθρώπους που εμφανίστηκε. Τους έδειξε τον τόπο της ταφής του και μίλησε για τον βίο του και τα μαρτύριά του.

Ο Άγιος Εφραίμ γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1384. Σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανός από πατέρα μαζί με τα άλλα έξι αδέλφια του. Την φροντίδα τους, μετά τον Θεό, ανέλαβε η ευσεβής μητέρα του.

Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών πήγε στην Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου του όρους των Αμώμων της Αττικής. Η νεανική του καρδιά ήταν γεμάτη από αγάπη και φλόγα για τον Θεό. Έθεσε τον εαυτό του θεληματικά στην μακαρία υπακοή του Χριστού και έγινε με την μοναχική και ισαγγελική ζωή του, μιμητής των μεγάλων Ασκητών και Οσίων Πατέρων της ερήμου, μιμούμενος για 27 περίπου χρόνια την αγία τους πολιτεία.

Ο Άγιος Εφραίμ ακολούθησε με ένθεο ζήλο τον Χριστό,και διέπρεψε με την λαμπρότητα της πολιτείας και τους πόνους της αθλήσεώς του στο όρος των Αμώμων Αττικής (Περιοχή Νέας Μάκρης). Με την θεία βοήθεια και τους ασκητικούς του κόπους, καθάρισε την ψυχή και το σώμα του από τα ψυχοφθόρα πάθη και αξιώθηκε να γίνει κατοικητήριο του Παναγίου Πνεύματος.

 Αξιώθηκε ακόμη να λάβει το της Ιεροσύνης μέγα Μυστήριο και χάρισμα και να υπηρετεί το άγιο Θυσιαστήριο, ως άγγελος Θεού, μετά φόβου Θεού και πολλής κατανύξεως.

Το 1424 μ.Χ., επιστρέφοντας από ένα ασκητήριό του στην Μονή, την είδε τελείως κατεστραμμένη. Οι Τούρκοι εισέβαλαν βιαίως στη Μονή και έσφαξαν όλους τους Πατέρες. Ο Άγιος απουσίαζε στην σπηλιά του πάνω στο βουνό για προσευχή και μόλις επέστρεψε αντίκρισε τα πτώματά τους. Αφού τους έθαψε, τους θρήνησε.

Τον επόμενο χρόνο, στις 14 Σεπτεμβρίου 1425, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού,   ξαναήρθαν οι βάρβαροι, συνέλαβαν τον Άγιο και άρχισαν τα μαρτύριά Του, που τελείωσαν στις 5  Μαΐου 1426, ημέρα Τρίτη και ώρα 9 το πρωί. Ο Άγιος Ιερομάρτυς Εφραίμ ετελειώθη μαρτυρικώς σε ηλικία 42 ετών.

Ο γενναίος του Χριστού αθλητής, Όσιος Εφραίμ, προσευχόμενος πέρασε φρικτά βασανιστήρια. Τον κρέμασαν ανάποδα σ’ ένα δέντρο, που σώζεται ακόμα, τον κάρφωσαν στα πόδια και το κεφάλι και τέλος διαπέρασαν με αναμμένο ξύλο το καταπληγωμένο και μαρτυρικό του σώμα. Έτσι παρέδωσε την αγία του ψυχή στον Δεσπότη Χριστό από τον οποίο έλαβε του μαρτυρίου τον στέφανο και την χάρη των θαυμάτων.

Μετά από 500 και περισσότερα χρόνια ευδόκησε ο Φιλάνθρωπος Θεός και φανερώθηκαν με τις εμφανίσεις του Οσίου Εφραίμ, τα μαρτυρικά και χαριτόβρυτα Λείψανά του στις 3 Ιανουαρίου του 1950.

Ο Άγιος Εφραίμ γιορτάζεται δύο φορές το χρόνο, στις 3 Ιανουαρίου, η εύρεση των τιμίων λειψάνων του, και στις 5 Μαΐου, το μαρτυρικό του τέλος.


-Άγιε, Ιερομάρτυρα και θαυματουργέ Εφραίμ πρέσβευε υπέρ ημών!

Μακάρι ο Θεός να μας αξιώσει να προσκυνήσουμε τα ιερά λείψανά σου! Είπε η γιαγιά καθώς ασπάζονταν την εικονίτσα του Αγίου που κρατούσε στο χέρι της.


Σταυρούλα Δημητριάδη, δασκάλα


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου