menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Δεν σεβόμαστε ούτε του νεκρούς μας! (Ένα κάθε μέρα)

Υπάρχουν κάποιες στιγμές στη ζωή μας που θα πρέπει να μας διδάσκουν.

Στιγμές που η ψυχή μας πονά, αλλά ο νους γίνεται καθαρός λησμονώντας έστω για λίγο τις βιοτικές μας μέριμνες και τις κοσμικές συνήθειες.

Μια τέτοια στιγμή είναι η θέα του ανοικτού τάφου που αναμένει να δεχτεί στην αγκαλιά του το σώμα ενός αγαπημένου προσώπου...

Όσοι έχουν κάποια πνευματική σχέση με την Εκκλησία και σέβονται το Θεό και την ψυχή τους, συλλαμβάνουν όλα όσα η Εκκλησία μας διδάσκει μέσω των ευχών, αλλά και κάποιων πράξεων του ιερέως.

1. Το τελευταίο τρισάγιο, πριν τεθεί η σωρός στον τάφο, είναι μια κοινή προσευχή των πιστών που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή πέριξ του αγαπημένου προσώπου. Δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν έχουν το νου τους στα λόγια της προσευχής, συζητούν μεταξύ τους και βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου.

2. Πριν απολύσει την μικρή ακολουθία του τρισαγίου, ο ιερεύς χύνει σταυροειδώς επάνω στο σώμα του κεκκοιμημένου οίνον και έλαιον που είναι σύμβολα του θείου ελέους. Στην παράδοσή μας χύνεται ως ειδική ευλογία η ακοίμητος κανδήλα του ναού.  Δυστυχώς, και αυτή η διδακτική πράξη έχει εξαφανιστεί, διότι οι έχοντες την ευθύνη της τελετής προσφέρουν στον ιερέα ένα μπουκάλι με κόκκινο υγρό αναμεμειγμένο μ' ένα αμφιβόλου ποιότητος... λάδι που δεν έχει σχέση με το ελαιόλαδο. Θεωρώ πως και αυτό είναι ασέβεια...

3. Στη συνέχεια, ο ιερέας ρίχνει επί της σωρού χώμα και όχι λουλούδια, για να θυμίσει σ' όλους πως όλοι είμαστε πλασμένοι από ΧΩΜΑ. Αυτή η κίνηση συνοδεύεται με τα λόγια της Γραφής: "Του Κυρίου η γη και το πλήρωμα αυτής, η οικουμένη και πάντες οι κατοικούντες εν αυτή... Γη ει και εις γην απελεύσει". Μας διδάσκει η Εκκλησία μας για το πρόσκαιρο της επί γης ζωής μας. Όλοι πρέπει να λαμβάνουμε με το χέρι μας λίγο χώμα και να το ρίχνουμε στον τάφο ευχόμενοι για τον κοιμηθέντα. Βεβαίως, για εμπορικούς καθαρά λόγους συνηθίζεται από κάποιους να διανέμονται και να ρίχνονται στον τάφο λουλούδια και όχι χώμα!!! 

4. Κάποιοι εκ των οικείων -ανοήτως φερόμενοι- ρίχνουν στον νεκρό: μια μπουκάλα με κρασί, ή τσίπουρο ή τσιγάρα ή άλλα υλικά που συνήθιζε να χρησιμοποιεί στη ζωή του ο αποχωρήσας!!! Αυτές οι κινήσεις δεν είναι ευλογημένες. 

Ταύτα προς διδασκαλία όλων μας...

π. Θεόδωρος


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου