menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022


1922 – 2022

ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Νέα Ιωνία – Βόλος

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ

Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας

«Μαγνήτων Κιβωτός,

για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος»

 

Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας

«ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ»

Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ»

Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας

«Μνήμες Προσφύγων»

Συμμετέχουν ΟΛΟΙ

Οι Συλλογικοί προσφυγικοί φορείς της Μαγνησίας

με την στήριξη

του Δήμου Βόλου

και της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Νέα Ιωνία Βόλος, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΟΣ

Μέσα από τα βιβλία:

 

·      Αθανασίου Μπιλιανού «Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος. Από τον Μακεδονικό Αγώνα στην Μικρασιατική Καταστροφή»

&

·      Ελένης Δικαίου «O τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης»

 

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 19.00

Αίθουσα εκδηλώσεων Πολιτιστικού Κέντρου

Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19.00, στην Αίθουσα εκδηλώσεων Πολιτιστικού Κέντρου του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, και ΟΧΙ στο ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, θα παρουσιαστούν δύο πολύ ενδιαφέροντα βιβλία με την ίδια αναφορά.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΟΣ

Με τον τρόπο αυτό συνεχίζονται οι τιμητικές εκδηλώσεις για το 2022, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Η Νέα Ιωνία του Βόλου, με επίκεντρο το σύμβολό της, την Ευαγγελίστρια, με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής επετείου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, δια του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας και του φορέα της στον Πολιτισμό, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», και οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι της Νέας Ιωνίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ»,     η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» και ο Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων», συνδιοργανώνουν ένα ενιαίο συλλογικό πρόγραμμα που καλύπτει όλο το επετειακό έτος 2022 με εκδηλώσεις Μνήμης, θρησκευτικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές.

 

Η εκδήλωση - παρουσίαση δύο πολύ ενδιαφέροντα βιβλία με την ίδια αναφορά, στον

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, αφορά σε προσέγγιση στην κεντρικότερη μορφή της ιστορικής περιόδου της Μικρασιατικής Καταστροφής, τον Μητροπολίτη Σμύρνης, Άγιο ιερομάρτυρα Χρυσόστομο. Θα γίνει μέσα από την παρουσίαση δύο βιβλίων που  παρουσιάζουν με διαφορετικό τρόπο την μορφή του Χρυσοστόμου.

 

Το πρώτο είναι ένα βιβλίο που εκδόθηκε φέτος, συγγραφέας του είναι ο Αθανάσιος Μπιλιανός και φέρει τον τίτλο «Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος. Από τον Μακεδονικό Αγώνα στην Μικρασιατική Καταστροφή». Πρόκειται για ένα καλαίσθητο τόμο 788 σελίδων, από τις εκδόσεις Αρμός, ο οποίος ακολουθεί τη ζωή του Χρυσοστόμου μέσα στο πλαίσιο των ιστορικών γεγονότων, συγκροτώντας μια αναλυτική βιογραφία. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο και πληρέστατο βιβλίο που υπάρχει για τον Χρυσόστομο.

Ο Αθανάσιος Μπιλιανός γεννήθηκε στην Πάτρα το 1982, σπούδασε Παιδαγωγικά, Πολιτικές Επιστήμες και Νεότερη Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο Κολλέγιο Αθηνών. Το βιβλίο αυτό  είναι καρπός μακροχρόνιας έρευνας που έλαβε υπόψιν της όλες κατά το δυνατόν τις πηγές και όσα έχουν γραφεί μέχρι τώρα για τον Χρυσόστομο Σμύρνης.

 

Το δεύτερο βιβλίο είναι έργο της καταξιωμένης συγγραφέως παιδικών και εφηβικών βιβλίων από τις εκδόσεις Πατάκη, της συντοπίτισσάς μας Ελένης Δικαίου με τίτλο  «O τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης». Το βιβλίο αυτό χωρίς να αφίσταται ιστορικής ακρίβειας σέ ό,τι αφορά τη ζωή του Αγίου Χρυσοστόμου, τον παρουσιάζει με ένα μυθοπλαστικό τρόπο εύκολα προσπελάσιμο από μικρούς και μεγάλους.

 

Για το βιβλίο του Αθανασίου Μπιλιανού θα μιλήσει ο αναπληρωτής καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος. Ενώ για το βιβλίο της Ελένης Δικαίου η Δρ Παιδαγωγικής, συγγραφέας και εκπαιδευτικός, Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, με θέμα: «Χρυσόστομος Σμύρνης: αυθεντικό πρότυπο ζωής και αγιότητας». Σύντομη παρέμβαση θα κάνουν και οι συγγραφείς.

Η Εκδήλωση, επαναλαμβάνουμε θα γίνει στην Αίθουσα εκδηλώσεων Πολιτιστικού Κέντρου του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, και ΟΧΙ στο ΜΑΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, θα περιλαμβάνει και την προβολή ενός βίντεο αφιερωμένου στον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης, την ζωή, το έργο και τον μαρτυρικό του θάνατο, σε επιμέλεια του Θεολόγου - εκπαιδευτικού στη Λεόντειο Σχολή Παντελή Ζούρα.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής.

Και όπως πάντοτε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος θα έχει την καταληκτική τοποθέτηση και το  κλείσιμο της εκδήλωσης.

 

 

 ▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου