menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Τι πρέπει να κάνω για να βιώσω τα Χριστούγεννα;

Σε λίγες ημέρες, αγαπητοί μου, θα πανηγυρίσουμε –αν το θέλει ο Θεός- το μεγάλο γεγονός της ενανθρωπήσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του μεγάλου Θεού, της ελπίδος ημών.  Προεορτάζουμε και χαιρόμαστε με την αναμονή της γιορτής αυτής, διότι η αγία μας Εκκλησία ως μητέρα μάς δίνει αυτή την ευκαιρία να προετοιμαστούμε πνευματικά για να εορτάσουμε θεοπρεπώς το μεγάλο γεγονός της Γεννήσεως του Θεανθρώπου. 

Κι όμως, αγαπητοί μου, κατά κοινή ομολογία οι περισσότεροι, στεκόμαστε στην επιφάνια και τα εξωτερικά και κοσμικά στοιχεία της γιορτής των Χριστουγέννων, αφήνοντας στην άκρη τα πνευματικά και θεάρεστα. Για μας τους Ορθοδόξους χριστιανούς δεν είναι απλά ο εορτασμός μιας επετείου. Ενός μεγάλου γεγονότος. Είναι ένα πνευματικό γεγονός που καλείται ο κάθε χριστιανός να βιώσει καθημερινά στην προσωπική του ζωή.  Όχι μια φορά το χρόνο. Κάνουμε υπακοή στην Εκκλησία μας για να γινόμαστε  Θεοτόκοι και να γεννιέται καθημερινά στην ψυχή μας ο Χριστός.

Δυστυχώς,  έρχονται τα Χριστούγεννα, αλλά οι περισσότεροι θα τα γιορτάσουν χωρίς Χριστό και Εκκλησία. Τι κρίμα, να περιφρονούμε τις εντολές του Κυρίου μας, αρκούμενοι μόνο στα στολισμένα δένδρα, τα πολύχρωμα φωτάκια, τις αγορές, τα δώρα και τα φαγητά. Καλά είναι κι αυτά εν μέτρω, αλλά μόνο μ’ αυτά δεν βιώνουμε το πνεύμα και το νόημα των Χριστουγέννων. Θεωρώ, λοιπόν, πως είναι πολύ σημαντικό να πούμε δυο απλά λόγια, για το πως μπορούμε να βιώσουμε το μεγάλο γεγονός της ενανθρώπησης του Θεανθρώπου.

ΝΑ ΠΩΣ ΘΑ ΒΙΩΣΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.

1.      Ξεκινούμε με τη συμμετοχή μας στη νηστεία που προηγείται των Χριστουγέννων και αρχίζει την 15η Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται την παραμονή της εορτής.

2.      Με τη συμμετοχή μας στη Θεία Λατρεία καθ’ όλη αυτή την περίοδο της προετοι-μασίας μας. Στους ναούς τελείται καθημερινά η Θεία Λειτουργία. Το γνωστό  ως ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ. Δεν αρκεί η κατάθεση στην προσκομιδή των ονομάτων -ζώντων και κεκοιμημένων. Πρέπει να εκκλησιαστούμε μερικές φορές, να κοινωνήσουμε και να προσφέρουμε τα δώρα της Θείας Ευχαριστίας.

3.      Με τη συμμετοχή μας στο μυστήριο της Ιεράς  Εξομολογήσεως. Δεν νοείται χριστιανός χωρίς εξομολόγηση, προ της Θ. Κοινωνίας των Χριστουγέννων. Είμαστε όλοι βρώμικοι από πολλές αμαρτίες (λογισμοί, επιθυμίες, πράξεις, αμαρτωλές συνήθειες, πάθη, παραλήψεις και τόσα άλλα που τα γνωρίζει ο Θεός). Είναι περιφρόνηση του Θεούς να προσέλθουμε ακάθαρτοι.

4.      Με την ελεημοσύνη μας υπέρ των απόρων αδελφών μας. Ασφαλώς, η ελεημο-σύνη δεν έχει σχέση μόνο με την διανομή υλικών αγαθών στους έχοντες ανάγκη. Έχει σχέση με την επιείκεια, την μακροθυμία, την ανοχή, την προσευχή υπέρ των άλλων, η μετάδοση ενός πνευματικού μηνύματος και τόσα άλλα. 

5.      Με την συχωρητικότητα. Να διαλύσουμε τα δεσμά της κακίας και του μίσους με τους άλλους. Να συγχωρέσουμε και να συγχωρεθούμε. Άνθρωποι αδύναμοι είμαστε όλοι. Δεν υπάρχουν ιδανικοί άνθρωποι. Ας τολμήσουμε αυτή την σπουδαία κίνηση της αγάπης και της ταπείνωση και θα βρούμε έλεος. 

6.      Με την μελέτη των Ι. κειμένων του Ευαγγελίου και των άλλων βιβλίων της Αγίας Γραφής. Η μελέτη μας ενισχύει, μας νουθετεί, μας παρηγορεί και, τελικά, λειτουργεί ως πνευματικό εφαλτήριο για να μεταπηδήσουμε από τον λήθαργο της αμαρτίας στην εγρήγορση της πίστεως

7.      Τέλος, με την συμμετοχή μας στη Θ. Λ των Χριστουγέννων. Είναι μια πληγή αιώνων η περιφρόνηση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού την ημέρα της ενανθρωπίσεώς Του. Ήλθε να μας σώσει κι εμείς βάζουμε πάνω απ' όλα το φαγητό, το γλέντι, τη μόδα και τα ταξίδια σε χώρες  που δεν λατρεύεται ο Χριστός, ο αληθινός Θεός, η ελπίδα μας. Κι εκείνα τα κράτη μόνο για εμπορικούς και οικονομικούς λόγους στολίζουν τις πρωτεύουσές τους με χριστουγεν-νιάτικα στολίδια και λαμπιόνια, για να ελκύσουν του ... χριστιανούς. 

8.   Την παραμονή των Χριστουγέννων να μην συμμετάσχουμε σε ρεβεγιόν και άλλες δραστηριότης που μας εμποδίζουν να εκκλησιαστούμε. Σκεφτείτε τι κακό προηγούμενο δημιουργούμε στα παιδιά μας, τα οποία, όταν τα ρωτήσεις τι είναι Χριστούγεννα, θα σου απαντήσου:  Ρεβεγιόν, χριστουγεννιάτικο δέντρο, στολίδια, δώρα, επισκέψεις, τραπέζια, εκδρομές, διακοπές, αγορές κ.α. Δεν θα σου πουν: τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε τη γέννηση του Χριστού, του αληθινού Θεού. 

* * * * * 

Τα Χριστούγεννα εορτάζονται θεοπρεπώς ΜΟΝΟ μέσα στην Εκκλησία και δια της Εκκλησίας. Μόνο εκεί μπορούμε να συναντήσουμε, να κοινωνήσουμε και να ενωθούμε με τον σαρκωθέντα Κύριο. Με την μετάνοια, την εξομολόγηση, τον εκκλησιασμό, τη Θεία Κοινωνία, την ελεημοσύνη, τη μελέτη Ιερών κειμένων και την συγχωρετικότητα. Έτσι θα ζήσουμε θεάρεστα Χριστούγεννα.

Σας εύχομαι καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα, με Χριστό και Εκκλησία.



(Το κήρυγμα αυτό εκφωνήθηκε 

στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου 

από τον π. Θεόδωρο Μπατάκα την Κυριακή (8/12/2022)  προ της Χριστού Γεννήσεως) 



▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου