menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

"Γι' αυτό είναι η Εκκλησία... να μας δίνει λεφτά..."

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι βλέπουν την Εκκλησία σαν... τράπεζα που θα πρέπει να δίνει συνεχώς λεφτά σ' όσους το ζητούν....

Καθημερινά,  μόλις τελειώσουν οι ακολουθίες, έρχονται στο γραφείο του Ναού κάποιοι συνάνθρωποί μας, διαφόρων... "ιδιοτήτων", και ζητούν-απαιτούν χρήματα  ισχυριζόμενοι χίλιους δυό λόγους:

- Μόλις βγήκα από την φυλακή και έχω ανάγκη από λεφτά.
- Δεν θέλω φαγητό. Θέλω να με βοηθήσεις οικονομικά.
- Θέλω ένα εισιτήριο για Θεσσαλονίκη, Αθήνα κ.α.
-Δος μου χρήματα να πιώ ένα καφέ κ.α.
- Δεν έχω χρήματα να πάρω τσιγάρα.
- Θέλω να αγοράσω τρόφιμα και γάλα για τα παιδιά μου.
-Χρωστώ το ρεύμα, το νερό, το ενοίκιο κ.α.
- Τα χρήματα που σας δίνει ο κόσμος τα τρώτε εσείς, οι παπάδες...
- Μόνο για την πάρτη σας ενδιαφέρεστε...
- Βρε, .... παπά, γιατί έδωσες λεφτά στον άλλο και όχι σε μένα; 
- Σιγά το φαγητό που μας δίνετε... 

Αυτά και άλλα πολλά ακούγονται από το στόμα κάποιων "απόρων"- άεργων που δεν εκτιμούν τις ευεργεσίες της Εκκλησίας. Κάποιοι δε υβρίζουν, ξεσπούν στα αυτοκίνητα των κληρικών και άλλοι χειροδικούν εναντίον ιερέων. 

Περιμένουν στο προαύλιο χώρο του Ναού αρκετές ώρες, για να λάβουν το καθημερινό τους φαγητό, αλλά δεν εισέρχονται σ' αυτόν για να εισπράξουν τη χάρη του Θεού και να πουν δυο λόγια προσευχής για τα προβλήματά τους.

Σκοπός της Εκκλησίας είναι να εισαγάγει τους ανθρώπους στον Παράδεισο, να τους οδηγεί στον δρόμο της αρετής, να συγχωρεί τις αμαρτίες των μετανοούντων, να μεταδίδει το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου Ιησού Χριστού, να εμποδίζει τον δρόμο για την Κόλαση, να παρηγορεί, να θεραπεύει  κ.α.

Βεβαίως, να φροντίζει, στο μέτρο του δυνατού και τους αναξιοπαθούντες, αλλά δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει την πρόνοια του Κράτους. Δεν είναι αυτή η διακονία της. 

Όσοι μας ζητούν χρήματα δεν είναι όλοι τους άποροι, άρρωστοι και αναξιοπαθούντες. Πολλοί είναι τεμπέληδες που θέλουν να γεμίζουν τα χέρια τους με χρήματα χωρίς κόπο και ιδρώτα, εκμεταλλευόμενοι την φιλανθρωπία του πιστού.

Από το ένα χέρι κρατούν τον καφέ ή το ακριβό κινητό τηλέφωνο ή το ραδιόφωνο και από την άλλη το ... κύπελλο εντός του οποίου ρίχνουν οι πιστοί τον οβολόν τους. 

Κάποιοι δε έχουν θράσος και υβρίζουν εκείνους που δεν ανταποκρίνονται στο αίτημά τους. Γίνονται ενοχλητικοί στους εισερχόμενους στο Ναό και έχουν κάνει στέκι τα προαύλια και τις εισόδους και εξόδους των ναών. 

Ας είμαστε προσεκτικοί. Να προσφέρουμε την καλή μας ελεημοσύνη εκεί που αποδεδειγμένα οι άνθρωποι πονούν και στερούνται όλα εκείνα που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ζει ως άνθρωπος. Επίσης, να στηρίζουμε και τις κοινωνικές δομές της περιοχής μας και μάλιστα της Εκκλησίας μας για να αντιμετωπίζει τα διάφορα περιστατικά.

Η τοπική μας Εκκλησία, δια των ενοριών της και τον "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ", ερευνά όλα τα περιστατικά και πράττει το κατά δύναμη. Δεν μπορεί να λύσει τα οικονομικά προβλήματα των ανθρώπων, αλλά στηρίζει, παρηγορεί και ενισχύει στο μέτρο του δυνατού. 

Προσφέρει καθημερινά: 
  1. Ζεστό φαγητό,
  2. ενδύματα,
  3. υποδήματα,
  4. κλινοσκεπάσματα,
  5. οικοσκευή,
  6. φάρμακα, 
  7. φιλοξενία,
  8. οικονομικά βοηθήματα (σε όσους πραγματικά το έχουν άμεση ανάγκη)
  9. υποτροφίες απόρων μαθητών και φοιτητών,
  10. συμβουλές με ειδικούς επιστήμονες και πολλά άλλα.
Κι όμως, υπάρχουν παράπονα, συκοφαντίες, κατακρίσεις, ιεροκατηγορίες και πολλά άλλα αρνητικά σχόλια και ανεπίτρεπτες πράξεις...

Να προσευχόμαστε για τους ιερείς μας που στέκονται όρθιοι μπροστά στα πελώρια κύματα της σημερινής αλλοπρόσαλλης κοινωνίας μας.  

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου