menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Ένας άστεγος συμπολίτης μας που κυκλοφορεί αθόρυβα κοντά μας!!!

Στην πόλη μας κυκλοφορεί -μεταξύ των άλλων- και ένας άστεγος συμπολίτης μας. Κινείται αθόρυβα και διακριτικά χωρίς να ενοχλεί κανένα. Δεν ζητά την ελεημοσύνη και ζει από τις προσφορές της τοπικής μας Εκκλησίας. Οι άνθρωποι του "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ" τον γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, διότι για μια μεγάλη χρονική περίοδο τον ενίσχυαν ποικιλοτρόπως (τρόφιμα, ενδύματα, υποδήματα, χρήματα κ.α.). Βεβαίως, η βοήθεια από τον  "Ε" και τις κοινωνικές δομές του συνεχίζεται.

Το χειμώνα, βρήκε καταφύγιο σε κάποιο μικρό διαμέρισμα ενός ... γνωστού του. Από το μικρό επίδομα που λάμβανε από την Πολιτεία έδινε και στον καλό του φίλο που του παραχώρησε έστω ένα μικρό καναπέ-κρεβάτι για το βράδυ. Κάποια στιγμή, χωρίς να το περιμένει, του λέγει ο... φίλος να φύγει από το δωμάτιο για κάποιους δικούς του λόγους. Χωρίς να πει κουβέντα, μάζεψε τα λίγα πράγματά του (που χώρεσαν σε μια πλαστική σακούλα) και βγήκε στο δρόμο. 

Τώρα κοιμάται έξω, όπου βρει κάποιο απάγκιο. Τελικά, βρήκε κάποια φιλόξενη γωνιά, κάτω από μια στοά στο κέντρο της πόλης μας. Εκεί "τη βγάζει κάθε βράδυ" και αντιμετωπίζει με υπομονή το κρύο και την υγρασία της νύκτας, αλλά πολλούς άλλους κινδύνους. Τον βλέπουμε κάθε πρωί στα παγκάκια της πλατείας του Αγίου Νικολάου να περιμένει το πότε θ' ανοίξει το "ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ", για να παραλάβει ένα πιάτο ζεστό φαγητό. 

Δυστυχώς, τέτοιοι άνθρωποι κυκλοφορούν αρκετοί μεταξύ μας. Εμείς, τους προσπερνάμε χωρίς να γνωρίζουμε τον πόνο και την ανέχειά τους. Άλλωστε, πονάνε βουβά!!! Έχουν πάνω τους μια αξιοσέβαστη αξιοπρέπεια. Δεν ζητιανεύουν. Δεν πιέζουν τους περαστικούς περαστικούς με σκοπό να τους δώσουν χρήματα, όπως κάνουν κάποιοι άλλοι. Δεν έχουν χάσει το χαμόγελό τους και δοξάζουν το Θεό για τα λίγα που έρχονται στα χέρια τους. Δεν έχουν κακία με κανένα άλλο. Ζούνε σαν τα πουλάκια που τρώνε τα... ψίχουλα που πέφτουν από τα τραπέζια των άλλων...

Μακάρι, η κοινωνία μας να γίνει ποιο ανθρώπινη 
για να αγκαλιάσει και εκείνα τα μέλη της 
που δεν έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν ως ... άνθρωποι.

π. Θεόδωρος




▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου