menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Από το περιοδικό του "Ε": "ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ" που διανέμεται στους κρατουμένους

Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ!

Το να προσφέρεις γέλιο στους ανθρώπους ιδιαίτερα σε τέτοιες δύσκολες εποχές που η θλίψη τείνει να γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό στα πρόσωπα τους, είναι πάνω από όλα κοινωνικό έργο!  Ηθοποιός σημαίνει φως! Και στη σημερινή εποχή που το σκοτάδι έχει ριζώσει στις ψυχές μας, το γέλιο είναι ο γιατρός των ψυχών .Οι χαμογελαστοί λοιπόν ηθοποιοί δεν θα πρέπει να είναι από αυτούς που κρατάνε αποκλειστικά το χαμόγελο γι αυτούς, αλλά να φροντίζουν να το μεταδίδουν σε όλους με τις παραστάσεις τους.
Δε θα ξεχάσω ποτέ ένα περιστατικό που συνέβη πριν κάποιους μήνες. Μέσα στο μεγάλο κέφι της έμπνευσης, σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο με τίτλο: Το γέλιο ο γιατρός των ψυχών. Η διαφορά είναι ότι δεν ήθελα να είναι ένα απλό άρθρο αλλά σκέφτηκα να το συνδυάσω με μια συνέντευξη ενός γνωστού μου κωμικού ηθοποιού.
Με όλο το θάρρος που του είχα, του είπα την ιδέα μου και δέχθηκε αμέσως! Και εγώ στον οίστρο της έμπνευσης ξημέρωσα για μια ακόμη φορά πάνω στα λιωμένα πλέον πλήκτρα του λάπτοπ να την ετοιμάσω.
Πέρα από την αναφορά και τον εκθειασμό του ίδιου του ηθοποιού, κάποιες άλλες ερωτήσεις αφορούσαν τη γνώμη του για την κρίση της κοινωνίας, τα μελλοντικά του σχέδια και τις απόψεις του για το γέλιο που λείπει στις μέρες μας, για τη φτώχεια που υπάρχει σε περίσσευμα, για την ευαισθησία των ανθρώπων και πολλά άλλα.
Χαρακτηριστικά αναφέρω κάποια αποσπάσματα της συνέντευξης που τελικά δεν έγινε ποτέ! Πώς βλέπετε τους ανθρώπους κατά πόσο τους έχει επηρεάσει η κρίση; Έχουν αντοχές; Και τι τους προτείνετε σαν φάρμακο; Αρκεί απλά να χαμογελάμε  σκεπάζοντας ό,τι μας βαραίνει; Είστε ευχαριστημένος από την πορεία ως τώρα και, αν γυρίζατε το χρόνο πίσω, τι θα αλλάζατε;  Λένε ότι οι πιο ευαίσθητοι άνθρωποι είναι εκείνοι που γελάνε. Θεωρείτε ότι είστε ευαίσθητος; Έχετε κλάψει ποτέ;  Φτώχεια είναι μόνο στα υλικά αγαθά ή και στον πνεύμα; Φτώχεια ψυχής υπάρχει;
  Ο Έμερσον είχε πει τα εξής: Να γελάς συχνά και δυνατά,να κερδίζεις τον σεβασμό των ευφυών ανθρώπων και την αγάπη των παιδιών. Να αποκτάς την εκτίμηση ειλικρινών κριτών και να αντέχεις την προδοσία ψεύτικων φίλων. Να εκτιμάς την ομορφιά, να ανακαλύπτεις το καλύτερο στους άλλους. Να αφήνεις τον κόσμο κάπως καλύτερο με ένα κήπο ή μια θετική αλλαγή στην κοινωνία. Να ξέρεις πως έστω και μια ανθρώπινη ζωή ανέπνευσε πιο ελεύθερη. Αυτά σημαίνουν πως έχεις πετύχει.  Εσείς πού νομίζετε ότι μπορεί να οφείλετε η επιτυχία ενός ανθρώπου; Κλείνοντας θέλω να προσθέσω  ότι ηθοποιός εκτός από φως σημαίνει και χαμόγελο. Σε χαλεπούς καιρούς οι κωμικοί ηθοποιοί παίζουν τεράστιο ρόλο  στην ύπαρξη ισορροπιών. Είμαστε τυχεροί που υπάρχουν ακόμα ηθοποιοί που προσφέρουν γέλιο. Η ψυχοθεραπεία του θεάτρου αναμφισβήτητη. Ευχαριστώ από καρδιάς τον κύριο Χ που προσφέρθηκε να μου δώσει αυτή τη συνέντευξη και να του ευχηθώ να γίνει ο γιατρός των ψυχών. Αν δεν έχει ήδη γίνει!
Έτσι τελείωνε η συνέντευξη. Και ενώ την είχα στείλει και εκκρεμούσε μόνο μια συνάντηση για να βγουν και κάποιες φωτογραφίες, συνέβη κάτι το ανεπάντεχο. Ο κύριος ηθοποιός με ρώτησε πόσα θα πάρει από αυτή τη συνέντευξη! Του ξεκαθάρισα εμφανώς τρακαρισμένη  και, συγχρόνως, ενοχλημένη, ότι κανείς μας δε ωφεληθεί χρηματικά. Απλά θα γίνει μια ενημέρωση  για τα μελλοντικά του σχέδια και θα είναι μια διαφορετικού τύπου συνέντευξη, δεδομένου ότι θα έχει και κάποια σχόλια δικά μου - ως κοινωνιολόγος που είμαι-  για την σημαντικότητα της προσφοράς γέλιου σε κοινωνίες που υφίστανται κοινωνικο – οικονομική κρίση!
Γέλασε τρανταχτά! Δε με ενδιαφέρει, είπε ψυχρά. Έχω μάθει να αμείβομαι για ό,τι κάνω. Στην ολιγόλεπτη σιωπή μου έσπευσε να απαντήσει και να με συμβουλέψει να κάνω το ίδιο, γιατί αλλιώς δε θα πάω μπροστά στη ζωή μου. Κορίτσι μου γλυκό, είπε, θεατρίνος είμαι και φοράω τη μάσκα γέλιου για να πληρώνομαι και μόνο!
Εντάξει, απάντησα, και η τηλεφωνική επικοινωνία τελείωσε. Μαζί της τελείωσε και ο θαυμασμός μου στο πρόσωπο του. Τον είχα ψηλά και τον κατάπιε η γη! Τα ειρωνικά λόγια του ακόμα ηχούν στα αυτιά μου. Κορίτσι μου, δε θα πας μπροστά αν δεν αμείβεσαι για ο,τιδήποτε κάνεις. Ε όχι, κύριε Χ, το γέλιο δεν πουλιέται ούτε αγοράζεται, μόνο προσφέρεται! Μερικά επαγγέλματα βέβαια προσφέρουν γέλιο, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει πάντα να πληρώνεστε για ο,τιδήποτε!
Είμαι ευτυχισμένη που μπορώ να προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως κοινωνιολόγος και πέρα από την εργασία. Και αυτό γιατί η προσφορά δεν έχει φραγμούς  ούτε σύνορα, απλά το αισθάνεσαι και το πράττεις. Είμαι ευτυχισμένη που δίνω, γιατί γεμίζει η καρδιά μου και αυτό είναι πιο σημαντικό από το να γεμίζουν μόνο τα χέρια. Μα πιο πολύ νιώθω ευτυχία γιατί δεν έχω νεκρά – παγωμένα αισθήματα και μπορώ να μοιραστώ τη ζεστασιά της καρδιάς μου με άλλους ανθρώπους.
Χαμογέλασε να χαμογελάσουν και άλλοι μπορείς! Το γέλιο είναι γιατρός των ψυχών!

                                     (Ιωάννα Χαρμπέα είναι κοινωνιολόγος – αρθρογράφος)

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου