menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Σύντομη Γνωριμία με τον «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ»


ΟΜΙΛΙΑ από τον κ. Κ. Γ. που εκφωνήθηκε στην Εκδήλωση του "Ε" 
στη Θεσσαλονίκη (24 Ιουνίου 2015). 
Ο Σύλλογος Συμπαράστασης Κρατουμένων ο "Εσταυρωμένος" είναι ένα μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα Εκκλησιαστικό Φιλανθρωπικό Σωματείο που δραστηριοποιείται κυρίως στην πόλη του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας. Πρωταρχικός ρόλος του συλλόγου, απ’ όταν ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια, ήταν η παροχή βοήθειας σε κρατουμένους και σε πρόσφατα αποφυλακισθέντες συνανθρώπους μας. Η συμπαράσταση αυτή εκφράζεται με ένα πολυδιάστατο τρόπο. Ξεκινά από την άμεση οικονομική συμπαράσταση και την παροχή βοήθειας σε βασικά αγαθά διαβίωσης όπως είναι τρόφιμα, ρουχισμός και είδη πρώτης ανάγκης - που για μας είναι τόσο δεδομένα - όπως χαρτί υγείας, οδοντόκρεμες ή ακόμη και τσιγάρα. Δρώντας όμως υπό τη στέγη της τοπικής Εκκλησίας - της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος - ο ρόλος του «Εσταυρωμένου» έχει και μία σημαντική κοινωνική αλλά και πρωτίστως πνευματική διάσταση. Πέραν λοιπόν των απαραίτητων υλικών αγαθών ο «Ε» προσφέρει στο πλήθος των κρατουμένων των 2 φυλακών της περιοχής, του ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων, των αστυνομικών τμημάτων, του λιμεναρχείου και του κέντρου κράτησης μεταναστών πνευματική, ηθική και ψυχολογική στήριξη.


Εστιάζοντας στον πνευματικό και ανθρωπιστικό του ρόλο ο «Ε» μεταφέρει στους ανθρώπους αυτούς το μήνυμα της αγάπης και της μετάνοιας. Τους προσφέρει κίνητρα και ομορφαίνει τη ζωή τους στις φυλακές και τα κρατητήρια τόσο με γιορτές και εκδηλώσεις όσο και με τακτικές ακολουθίες και κηρύγματα στους Ναούς των φυλακών. Ενισχύει το αυτοσυναίσθημα τους βραβεύοντας τους επιμελέστερους μαθητές κρατούμενους και αγοράζοντας καλλιτεχνικά έργα των κρατούμενων. Σημαντικό ρόλο επίσης παίζουν τόσο οι εβδομαδιαίες επισκέψεις του «Ε» στους χώρους των φυλακών προκειμένου να ακουστούν τα προβλήματα των κρατουμένων και να απαλυνθεί ο πόνο τους, όσο και η ραδιοφωνική εκπομπή στο ραδιόφωνο της Ι.Μ. Δημητριάδος και το ιστολόγιο του Συλλόγου μέσω των οποίων μεταφέρονται μηνύματα αγάπης αλλά και κοινοποιούνται οι δραστηριότητές του.
Με τον καιρό η αγκαλιά του «Ε» μεγάλωσε και συμπεριέλαβε και άλλες ευαίσθητες ομάδες συνανθρώπων μας. Άνθρωποι άποροι, ενδεείς, με ασθένειες, μετανάστες και πρόσφυγες, μονογονεϊκές οικογένειες ακόμη και ολόκληρες γειτονιές της πόλης του Βόλου όπως ο καταυλισμός των ρομά στο Αλιβέρι, όλοι πλέον βρίσκουν καταφύγιο στη ζεστή αγκαλιά του «Ε».
Στην κάλυψη όλων αυτών των αναγκών και στην διεύρυνση του ρόλου του «Ε» σημαντικό ρόλο έπαιξε και η διαρκείς επέκταση των χώρων διακονίας του συλλόγου. Με σημείο αναφοράς τα γραφεία του Συλλόγου στο Πνευματικό κέντρο του Βόλου ο «Ε» διαρκώς «μεγαλώνει» δημιουργώντας το παράρτημα «ΚΑΤΑΦΥΓΗ» στην πόλη του Αλυρού, λειτουργώντας 5 μικρούς ξενώνες αστέγων και απόρων, μεγάλες αποθήκες ρουχισμού και ειδών πρώτης ανάγκης και συνδράμοντας στη λειτουργία του Σταθμού Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» της Ι.Μ. Δημητριάδος.
Δεδομένης της παντελούς έλλειψης οικονομικής αλλά και υλικοτεχνικής στήριξης από την Πολιτεία ο Σύλλογος δρα και αναπτύσσεται βασιζόμενος 100% στην εθελοντική προσφορά και την ελεημοσύνη των διακονούντων Ιερέων και των συμπολιτών μας. Οι σημαντικές οικονομικές ανάγκες του Συλλόγου που προκύπτουν από τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των ημερών μας, κυρίως λόγω της διογκούμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, καλύπτονται πλήρως από δωρεές, από συνδρομές των μελών του και από τις πωλήσεις των εκδόσεων του. Οι τελευταίες περιλαμβάνουν βιβλία, ψηφιακούς δίσκους, διάφορα έντυπα αλλά και το 4μηνιαίο περιοδικό του Συλλόγου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό το έργο συγκαταλέγονται και έργα πρώην ή και νυν κρατουμένων αποτελώντας ένα σημαντικό βήμα έκφρασης για τους ανθρώπους αυτούς.
Κλείνοντας τη συνοπτική αυτή επισκόπηση των δραστηριοτήτων του «Ε» θα ήθελα να τονίσω το συμβολικό ρόλο που διαδραματίζει αυτός ο σύλλογος. Ο «Ε» δρα στην τοπική κοινωνία του Βόλου ως ένα πρότυπο κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς. Ειδικά με το να απευθύνεται στον κοινωνικά αποκλεισμένο και απαξιωμένο συνάνθρωπό αποτελεί ένα εργαστήρι καλλιέργειας ανθρωπισμού στο οποίο ο κοινώς εννοούμενος εθελοντισμός μετουσιώνεται σε όντως φιλανθρωπία. Η αντισυμβατική συναναστροφή του συλλόγου με τις «αντισυμβατικές» ομάδες των κοινωνικά αποκλεισμένων και ξεχασμένων προσφέρει μία βιωματική εμπειρία των λόγων του Ευαγγελίου και της Ζωής του ίδιου μας του Χριστού ο οποίος επίσης άνοιξε με ιδιαίτερη τρυφερότητα την αγκαλιά του σε όσους η κοινωνία της εποχής του είχε άδικα αποκλείσει.
Ας μου επιτραπεί να κλείσω με το ότι αν και ο ουσιαστικός ρόλος του «Ε» είναι η διακονία των κρατουμένων και όλων αυτών των δυστυχισμένων συνανθρώπων μας που μας έχουν ανάγκη, αν κάποιος πραγματικά ελεείται και ωφελείται είναι εκείνος που συμμετέχει με κάθε τρόπο, με τον δικό του τρόπο, στη δραστηριότητα αυτού του Συλλόγου.
Κ. Γ. 
Θεσσαλονίκη
24 – Ιουνίου -2015

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου