menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑ Η ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ;

Για τη συγγραφή του παρακάτω άρθρου παρακινηθήκαμε από το γεγονός, ότι πολλές φορές μας βρήκαν αρκετοί πιστοί που είχαν συζητήσει με οπαδούς από διάφορες αιρέσεις (Μάρτυρες του Ιεχωβά, Πεντηκοστιανούς, Ευαγ-γελικούς κ.λ.π.) και μας ζήτησαν βοήθεια και διευκρινίσεις, αν η τιμή που αποδίδουμε στις εικόνες, τα άγια λείψανα κ.λ.π. είναι ειδωλολατρία ή όχι...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑ;

Ξεκινώντας λοιπόν να δούμε αν όντως είμαστε ειδωλολάτρες, νομίζουμε ότι πρώτα – πρώτα πρέπει να καθορίσουμε τι είναι ειδωλολατρία. Ειδωλολατρία λοιπόν, σύμφωνα με τα λεξικά, είναι η λατρεία ως Θεού ενός αντικειμένου πραγματικού ή φανταστικού. Αυτό άλλωστε φαίνεται πεντακάθαρα και στην Αγία Γραφή. Όπως περιγράφεται σε ένα από τα βιβλία της, όταν έλειπε ο Μωυσής στο όρος Σινά, ο αδελφός του Ααρών πήρε τα χρυσαφικά από τους Ισραηλίτες και έφτιαξε ένα χρυσό μοσχάρι. Τη στιγμή που παρέδιδε στο λαό των Ισραηλιτών το χρυσό μοσχάρι ακούστε τα λόγια επακριβώς που είπαν οι Ισραηλίτες δεχόμενοι το χρυσό αυτό μοσχάρι: «Αυτός είναι ο θεός σου, Ισραήλ, που σε έβγαλε από την Αίγυπτο!» Έξοδος, κεφάλαιο 32, στίχοι 2 – 4. 
Το χρυσό μοσχάρι δηλαδή, αυτό καθαυτό σαν υλικό, ήταν για τους Ισραηλίτες Θεός.Και ερωτώ τους πάσης φύσεως αιρετικούς. Πότε ένας ορθόδοξος Χριστιανός όταν στέκεται μπροστά σε μια εικόνα, είπε ποτέ, ότι αυτή είναι ο Θεός του; Ή ποια Ορθόδοξος Σύνοδος διακήρυξε κάτι ανάλογο; Αγνοούν άραγε οι αιρετικοί ή μήπως κάνουν πως αγνοούν, ότιο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, αυτός ο μεγάλος θεολόγος της πίστης μας, που έλαμψε την περίοδο της Εικονομαχίας, στο σύγγραμμά του «Περί Εικόνων», διατύπωσε τη γνωστή σε όλους εμάς τους Ορθοδόξους θέση του, ότι τιμώντας μια εικόνα, τιμάς το πρόσωπο που απεικονίζεται και όχι το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη αυτή;


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΙΔΩΛΩΝ;

Δεν απαγορεύει όμως ο Θεός στις Δέκα Εντολές, την κατασκευή ειδώλων και ομοιωμάτων, ισχυρίζονται οι αιρετικοί; Και βέβαια την απαγορεύει, αλλά με την έννοια που διατυπώσαμε πιο πάνω, όταν δηλαδή αυτό καθαυτό το ομοίωμα λατρεύεται ως Θεός. Ότι η απαγόρευση της κατασκευής ειδώλων και ομοιωμάτων έχει σχετική έννοια και όχι απόλυτη, την αποδεικνύουν και τα εξής γεγονότα. Ο Θεός ο ίδιος δεν έδωσε εντολή στον Μωυσή όταν κατασκεύαζε τη κιβωτό της διαθήκης, να σφυρηλατήσουν στο σκέπασμά της δύο χρυσά χερουβίμ με ανθρώπινη μορφή; Έξοδος, κεφάλαιο 25, στίχοι 18 – 19. Και πάλι ο Θεός δεν ήταν αυτός ο ίδιος, που επιδοκίμασε με τη μορφή νεφέλης το Ναό του Σολομώντα όταν εγκαινιάζονταν, ένας Ναός που περιείχε στο εσωτερικό του παραστάσεις από λιοντάρια, βόδια και χερουβίμ; Α΄ Βασιλέων, κεφάλαιο 7, στίχος 29. Στο θέμα λοιπόν αυτό, που αφορά την απαγόρευση κατασκευής ειδώλων και ομοιωμάτων, έχουμε το γνωστό κόλπο των αιρετικών. Διαλέγουμε από την Αγία Γραφή ότι μας συμφέρει, και ότι δεν μας συμφέρει το «ξεχνάμε».


ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ

Εντύπωση όμως μας προκαλεί, το μίσος κατά των εικόνων που τρέφουν ιδιαίτερα, οι Χιλιαστές ή Μάρτυρες του Ιεχωβά. Γιατί είναι οι μόνοι, που όπως έλεγε παλιότερα και ο μακαρίτης ο Μένιος Κουτσόγιωργας, που δεν δικαιούνται να ομιλούν. Επειδή στα έντυπά τους υποστηρίζουν, αυτά που υποστηρίξαμε και εμείς πιο πάνω. Συγκεκριμένα στο επίσημο έντυπό τους «Σκοπιά», της 1ης Φεβρουαρίου 1981, σελίδα 28 – 29,αναφερόμενοι στην απαγόρευση ή μη από το Θεό, της κατασκευής ειδώλων και ομοιωμάτων, τονίζουν τη σχετικότητα αυτής της απαγόρευσης, παραπέμποντας στις παραστάσεις του Ναού του Σολομώντα. Λέει λοιπόν επί λέξει η «Σκοπιά» της 1ης Φεβρουαρίου 1981: « Δεν αποτελούσε ειδωλολατρία η κατασκευή χερουβίμ και άλλων σκαλιστών εικόνων για το ναό;». Και στο υποκεφάλαιο που ακολουθεί την παραπάνω ερώτηση της και το οποίο επιγράφει «Δεν είναι όλες οι εικόνες είδωλα», εξηγεί πότε μια εικόνα ή μια παράσταση είναι ή δεν είναι είδωλο.







"Σκοπιά" 1η Φεβρουαρίου 1981, σελ. 28: Δεν είναι όλες οι εικόνες είδωλα
Και καταλήγει λίγο πιο κάτω με την επισήμανση, πως ο νόμος του Θεού, δεν απέκλειε την κατασκευή εικόνων και αγαλμάτων:«Ωστόσο ο νόμος του Θεού για την απαγόρευση της κατασκευής εικόνων, δεν απέκλειε την κατασκευή κάθε αναπαραστάσεως και αγαλμάτων».







«Σκοπιά» 1η Φεβρουαρίου 1981, σελ. 28 - 29: Ο Θεός επιτρέπει την κατασκευή εικόνων


Τότε από που πηγάζει το μίσος τους κατά των εικόνων; Το μίσος τους αυτό πηγάζει, από το γεγονός, ότι σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος των Μαρτύρων του Ιεχωβά είναι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και δεν έχει ιδιαίτερη ευχέρεια στο διάβασμα και το γράψιμο και έτσι δεν έχει την δυνατότητα να διαβάζει επιμελώς τις εκδόσεις της Οργάνωσής του. Απλά, στην αρχή που μπαίνει κάποιος στη Οργάνωση, μαθαίνει απ’ έξω ένα κεφάλαιο που είναι εναντίον των εικόνων και το παπαγαλίζει για όλη του τη ζωή. (για το μορφωτικό επίπεδο των Μαρτύρων του Ιεχωβά, βλέπε και το άρθρο μας στο παρόν blogspot, που φέρει τον τίτλο «Προσπάθειες θρησκευτικού διαλόγου με τους Χιλιαστές»).
http://antiairetikos.blogspot.gr/


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου