menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

                       
Η Ενοριακή Σχολή Γονέων του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Βόλου, με επικεφαλής τον υπεύθυνο της Σχολής Πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Θεόδωρο Μπατάκα, πραγματοποίησε την Τρίτη, 17 Μαίου 2016, ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή. 
Η αναχώρηση έγινε από το Βόλο την 6οο π.μ. με πρώτο προορισμό το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στη Σουρωτή Χαλκιδικής. Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα, μαζί με άλλους πιστούς, προσκυνήσαμε τον αγιασμένο τάφο του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου και με μεγάλη ευλάβεια τελέσαμε την παράκληση του Οσίου, πολύ κοντά στον τάφο του. Κατόπιν εισήλθαμε στο ναό της Μονής και προσκυνήσαμε τα λείψανα του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη. Μετά τις μικρές  αγορές στην έκθεση του μοναστηριού και το κέρασμα των μοναχών, αναχωρήσαμε για τη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, με την αίσθηση ότι η δύναμη ψυχική και σωματική που πήραμε από τον ‘Αγιο ήταν μεγάλη.
Στη Νέα Μηχανιώνα, το λεωφορείο μας έφερε στο Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης ή Μηχανιώτισσας. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακότατο ναό, καλαίσθητο και μεγάλο. Εκεί προσκυνήσαμε και ψάλλαμε δέηση στη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας που τη μετέφεραν πιστοί από τη Μ. Ασία.
Με τάξη και καλή οργάνωση από τον πατέρα Θεόδωρο εξελίχθηκε και το υπόλοιπο πρόγραμμα. Επειδή πλέον ήταν μεσημέρι, οδηγηθήκαμε από συγγενή του πατρός Θεοδώρου σε ένα όμορφο και παραθαλάσσιο εστιατόριο της περιοχής εκείνης. Εκεί απολαύσαμε τα νόστιμα και πλούσια εδέσματα και την εξαιρετική περιποίηση των ιδιοκτητών του καταστήματος και με τις καλύτερες εντυπώσεις αναχωρήσαμε για το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί επισκεφθήκαμε το Ναό του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου, προσκυνήσαμε το σκήνωμά του που προκαλεί δέος σε κάθε πιστό, καθώς και τις άπειρες εικόνες και τα πολλά λείψανα των αγίων που φιλοξενεί ο ναός.
Ύστερα από σύντομο διάλειμμα και με νέες ψυχικές δυνάμεις πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Τελευταίος και εξίσου σημαντικός σταθμός αυτής της όμορφης προσκυνηματικής εκδρομής μας, αποτέλεσε το μοναστήρι της Παναγίας της Γλυκοφιλούσης στη Ραψάνη. Σε ένα καταπράσινο και κατάφυτο χώρο προβάλλει το μοναστήρι που εντυπωσιάζει με την ομορφιά, την τάξη του χώρου και την ησυχία της περιοχής. Εκεί προσκυνήσαμε πρώτα το Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, όπου φυλάσσεται και η εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσης και ο πατήρ Θεόδωρος έκανε μια δέηση. Κατόπιν περάσαμε στο αρχονταρίκι και δεχθήκαμε τη φιλόξενη περιποίηση των δύο γυναικών μοναχών. Η γερόντισσα Μαρία αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης της Μονής και του νεόδμητου ναού. Μετά τις μικρές μας αγορές στην έκθεση της Μονής, με ιδιαίτερη προτίμηση σε προϊόντα που παράγονται ή κατασκευάζονται στο μοναστήρι, ευχαριστήσαμε τις δύο μοναχές και πήραμε το δρόμο για την πόλη μας.  
Η προσκυνηματική μας εκδρομή ολοκληρώθηκε με επιτυχία και κλίμα ψυχικής ευφορίας. Μετά και τη βραδινή μας προσευχή, ευχαριστήσαμε τον πατέρα Θεόδωρο για το ενδιαφέρον πρόγραμμα και την τέλεια οργάνωση, με τη σκέψη και την ευχή να επαναληφθεί και σε άλλα προσκυνήματα.
Κ.Π.

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου