menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

"Αυτό συνιστά μια πρωτοτυπία του «Εσταυρωμένου...» (μέρος της ομιλίας του π. Θεοδώρου Μπατάκα),

... Από συστάσεως του «Ε», το Δ. Σ. ανακήρυξε την 15η Δεκεμβρίου εκάστου έτους ως «ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ», καθώς ο Άγιος Ελευθέριος - που γιορτάζει την ημέρα εκείνη - είναι ο Προστάτης των Κρατουμένων. Αυτό συνιστά μια πρωτοτυπία του «Ε»,, γιατί αντίστοιχη ημέρα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Κάθε χρόνο, αυτές τις ημέρες, πραγματοποιούνται στο Βόλο διάφορες εκδηλώσεις, εντός και εκτός των φυλακών της περιοχής.  Το αποκορύφωμα αυτών των εκδηλώσεων είναι η μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση που πραγματοποιείται σε κεντρική αίθουσα της πόλεώς μας και του Αλμυρού, με την ανιδιοτελή συμμετοχή: σχολείων, συλλόγων, μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων, θεατρικών συνόλων κ.α. που επιθυμούν να στηρίξουν το εκκλησιαστικό έργο του «Ε». Σκοπός όλων αυτών των εκδηλώσεων είναι: Η προβολή του μηνύματος του «Ε» πως «ΚΑΙ Ο ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΑΣ» 


Η καταπολέμηση του ρατσιστικού κλίματος που θεωρεί όλους τους φυλακισμένους εγκληματίες  Η συμπαράσταση των εγκλείστων αδελφών μας και η έμπρακτη στήριξη όλων των θεάρεστων πρωτοβουλιών  των υπευθύνων υπηρεσιακών παραγόντων των χώρων κράτησης και ιδιαιτέρως των σχολείων τους. Παράλληλα, ο «Ε» αποβλέπει και στην οικονομική ενίσχυση του έργου του, αφού ποτέ δεν έχει χρηματοδοτηθεί από κανένα κρατικό ή άλλο φορέα. Στηρίζεται στην προσευχή, στην αγάπη των συμπολιτών μας και στον κόπο των συνεργατών – εθελοντών του.

Σήμερα, γιορτάζουμε την «ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ» και καλούμαστε να στρέφουμε τον νου και την καρδιά μας προς εκείνον τον συνάνθρωπο που βρίσκεται στη φυλακή ή σε κάποιο κρατητήριο, διότι  οι πράξεις του κρίθηκαν από τη δικαιοσύνη ως αξιόποινες. 
Έχει όμως μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε όλοι, πως ο εγκλεισμός, για κάθε άνθρωπο, είναι μια δύσκολη και σκληρή δοκιμασία.  Μαζί του υποφέρουν και τα μέλη της οικογενείας του που ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η δοκιμασία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν τα μέλη της οικογενείας του κρατουμένου δεν έχουν τους πόρους για να ζήσουν, να μεγαλώσουν και να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Δυστυχώς, εύκολα περιθωριοποιούνται όλοι αυτοί οι συνάνθρωποί μας και αντιμετωπίζουν την αδιαφορία και την σκληρότητα του κόσμου σ’ όλο της το «μεγαλείο».

Οι συνθήκες  κράτησης είναι σκληρές,  παρά τις φιλότιμες  προσπάθειες των υπευθύνων των τοπικών φυλακών και των συνεργατών τους. Η τοπική μας Εκκλησία δεν σταμάτησε ποτέ να εκδηλώνει την έμπρακτη ποιμαντική της φροντίδα και προς τους κρατουμένους, που κι αυτοί είναι παιδιά της. Αυτό αποδεικνύεται από την ποιμαντική δραστηριότητα των εντεταλμένων εθελοντών ιερέων και των συνεργατών του «Ε»,  οι οποίοι διακονούν αθόρυβα και διακριτικά αναπτύσσοντας μια αξιοζήλευτη δραστηριότητα, εντός και εκτός των φυλακών.

Βεβαίως, ο «Ε»  δεν διακονεί μόνο κρατουμένους. Η διακονία στις φυλακές είναι ένας τομέας της διακονίας του. Η μέριμνά του - εδώ και αρκετά χρόνια –έχει επεκταθεί και σε πολλές άλλες ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας που ζητούν την βοήθειά του. Και αυτό, διότι μας το επιτρέπουν οι μεγάλες ευλογίες του Θεού, αλλά η συμπαράσταση που έχει από κάποιους συμπολίτες μας. Ο «Ε» - ενισχύει ποικιλοτρόπως: φυλακισμένους, αποφυλακισμένους, φυγόποινους, άστεγους, πρόσφυγες, μετανάστες, τις άπορες οικογένειες όλων αυτών,  κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες – λόγω χηρείας ή εγκατάλειψης - ακραία περιστατικά ασθενών, φοιτητών και μαθητών, σχολεία που βρίσκονται σε φτωχογειτονιές της περιοχής μας, διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες (όπως, του Νοσοκομείου Βόλου, διαφόρων συλλόγων και ιδρυμάτων, ξενώνων για αστέγους), κέντρα υγείας της περιοχής μας, Ενοριακά κέντρα σίτισης, ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία κ.λ.π.

 Η δράση του Συλλόγου μας  έχει επεκταθεί σ’ ολόκληρη την Ελλάδα ενισχύοντας υλικά  φυλακές, κρατητήρια, κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ιερές Μητροπόλεις που στηρίζουν δοκιμαζόμενους αδελφούς από διάφορες θεομηνίες. Η ευεργετική του προσφορά έφθασε μέχρι τα κλιμάκια της ορθοδόξου  ιεραποστολής της μακρινής Μαδαγασκάρης, αλλά και σε τοπικές Εκκλησίες των Βαλκανίων.

Ο Σύλλογος, για να φέρει εις πέρας το ευαίσθητο και ουσιαστικό έργο που του ανέθεσε η Τοπική μας Εκκλησίας, λειτουργεί με τους καλούς του συνεργάτες:
1. ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ και άλλων ευπαθών ομάδων, στο Βόλο.  
2. ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΠΡΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ της Ι. Μ. Δημητριάδος « Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ».
3. ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, που θα ανοίξει επισήμως τις πύλες του από 1ης Ιανουαρίου 2017.
4. ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΞΕΝΩΝΕΣ για άστεγες οικογένειες και μοναχικά πρόσωπα. 
5. ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΑΣ «Η ΚΑΤΑΦΥΓΗ» στην πόλη του Αλμυρού.

Επιστρέψτε μου παρακαλώ να καταθέσω στην αγάπη εν συντομία και ολίγα απολογιστικά στοιχεία για να πληροφορηθείτε άμεσα και αληθινά  για την προσφορά του Συλλόγου μας.
Ο «Ε», από 1ης Ιανουαρίου 2016 μέχρι και σήμερα αντιμετώπισε στο Κεντρο Υποδοχής Κρατουμένων 533 περιστατικά και ενισχύει σε μηνιαία βάση 89 οικογένειες
Ο Σ.Π.Κ.Β.  «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» δέχτηκε 934 επισκέψεις απόρων οικογενειών και μοναχικών προσώπων, αλλά και κοινωνικών υπηρεσιών που είχαν την ανάγκη να παραλάβουν είδη ένδυσης, υπόδησης, κλινοσκεπάσματα και άλλα αναγκαία είδη. 
Με χρηματοδότηση του «Ε», πραγματοποιήθηκαν 79 μεγάλες ανθρωπιστικές αποστολές σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Με τους τέσσερις ξενώνες του προσέφερε 1.898 διανυκτερεύσεις. 

..................................................................................
Από την ομιλία του π. Θεοδώρου Μπατάκα, 
Προέδρου του Δ.Σ. του "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ", που εκφωνήθηκε
στην μεγάλη εκδήλωση (17/12/2016) για την "ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ"

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου