menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

"ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ": Αθλητικές φόρμες για όλους τους φυλακισμένους.


Την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017,  μία μικρή ομάδα εθελοντών του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Kρατουμένων  “Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ”, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Συλλόγου, πατέρα Θεόδωρο  Μπατάκα, πραγματοποίησε επίσκεψη στις ΕΑΚΚΝ. Κασσαβέτειας (αγροτικές φυλακές ).
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η προσφορά 136 αθλητικών φορμών σ' όλους τους κρατουμένους του Καταστήματος, ως  μία εκδήλωση ενδιαφέροντος προς αυτούς για την  “ Ημέρα του Φυλακισμένου” που είναι η 15η Δεκεμβρίου, ημέρα εορτής του Αγίου Ελευθερίου. Οι φόρμες αυτές αποτελούν μια ένδειξη αγάπης προς το συνάνθρωπο, μιας οικογένειας φίλων του Συλλόγου, η οποία και χρηματοδότησε την προσφορά αυτή. Τους ευχαριστούμε θερμά.
Ήδη από την προηγούμενη ημέρα, στο χώρο της ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ, είχαμε ετοιμάσει τα δέματα, τοποθετώντας τις φόρμες κατά μέγεθος, ώστε ο κάθε κρατούμενος να παίρνει το  μέγεθος που του ταιριάζει.
Φτάνοντας στις φυλακές,  μετά την εγκάρδια υποδοχή μας από τη Διευθύντρια,  τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους άλλους εργαζομένους εκεί, συνοδευόμενοι από την κοινωνική λειτουργό κ. Ε . Ποζιοπούλου,  η οποία είχε αναλάβει και την οργάνωση της προσφοράς στη φυλακή αυτή, ξεκινήσαμε πρώτα από το τμήμα νεαρών κρατουμένων.
Βρήκαμε τους περισσοτέρους από αυτούς, που είναι και μαθητές των σχολείων, τα οποία λειτουργούν στις φυλακές, να είναι στο αμφιθέατρο και να ετοιμάζουν τη χριστουγεννιάτικη γιορτή (21/12).  Τη γιορτή αυτή  θα παρακολουθήσει και ο  Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας, συνοδευόμενος από τον πατέρα Θεόδωρο και εθελοντές του «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ». Επειδή όμως δε συμμετείχαν στη γιορτή όλοι οι νεαροί κρατούμενοι,  συναντήσαμε τους υπολοίπους  στο προαύλιο του κλειστού χώρου,  όπου βρίσκονται  τα κελιά τους. Τα παιδιά χαρούμενα δέχτηκαν το δώρο τους και μας ευχαρίστησαν.
Κατόπιν οδηγηθήκαμε από την κοινωνική λειτουργό στη δυτική - κεντρική πτέρυγα της κλειστής φυλακής αλλοδαπών, περνώντας μέσα από υψηλές σιδερένιες πόρτες, που ανοίγουν και πάλι κλείνουν βιαστικά και που δημιουργούν δέος και θλίψη ιδιαίτερα σε όσους για πρώτη φορά επισκέπτονται τους χώρους αυτούς. Εισήλθαμε στο προαύλιο του τμήματος αυτού κι εκεί συναντήσαμε ορισμένους μόνο κρατουμένους, που προαυλίζονταν και οι οποίοι ανέλαβαν να καλέσουν και τους άλλους που βρίσκονταν στα κελιά τους. Τους προσφέραμε το δώρο μας,  μέσα σε ένα κλίμα ευθυμίας και καλής διάθεσης,  που ο πατήρ Θεόδωρος δεν παρέλειπε να δημιουργεί σε όλα  τα τμήματα που επισκεφτήκαμε

Επόμενος χώρος επίσκεψης η ανατολική πτέρυγα κλειστής φυλακής,  όπου και συναντήσαμε τους περισσότερους κρατουμένους.  Με χαρά έπαιρναν την αθλητική τους φόρμα και κάποιοι μάλιστα τη  φόρεσαν αμέσως και μας ευχαρίστησαν θερμά. Ο ιερεύς της συντροφιάς μα  είχε να πει σε όλους ένα λόγο πατρικό και παρηγορητικό, δείχνοντας την αγάπη του.
Μετά την απομάκρυνσή μας από το χώρο αυτό, συναντήσαμε τους εξωτερικούς κρατουμένους,  δηλαδή όλους αυτούς που προσφέρουν εργασία στο χώρο της φυλακής. Οι περισσότεροι εργάζονται στην κτηνοτροφική ομάδα και στα κτήματα, όπου καλλιεργούν όλων των ειδών τα λαχανικά,  ενώ κάποιους από αυτούς τους είδαμε να ασχολούνται και με το μάζεμα της ελιάς.
Πριν απομακρυνθούμε από το χώρο των φυλακών, ο "Ε" πρόσφερε στους δασκάλους των σχολείων αρκετούς τόμους βιβλίων,  βοηθήματα για τους μαθητές όλων των τάξεων.
Ο τελευταίος χώρος που επισκεφτήκαμε ήταν η κτηνοτροφική μονάδα - ποιμνιοστάσιο - των φυλακών, όπου εργάζονται 6 κρατούμενοι και μας υποδέχτηκαν με χαρά.
Κλείνοντας θα ήθελα να  ευχαριστήσω τα μέλη του Δ.Σ.  για την άπειρη αγάπη που δείχνουν προς τους κρατουμένους,  για τους κόπους τους και τον αγώνα που δίνουν καθημερινά για να προσφέρουν λίγη χαρά σε αυτούς τους πονεμένους αδελφούς μας. Ναι βέβαια, το δώρο που τους χαρίσαμε ήταν όμορφο και πρακτικό.  Δεν ήταν όμως μόνο αυτό που τους έκανε να χαρούν. Ήταν η επαφή που είχαν μαζί μας, το ενδιαφέρον που έβλεπαν στα πρόσωπά μας, στις κινήσεις μας, ο πατρικός λόγος και το χαμόγελο του ιερέα που θέρμανε την ψυχή τους και τους έκανε να νιώσουν,  όλους αυτούς που βιώνουν την τέλεια εγκατάλειψη, ότι δεν είναι εντελώς μόνοι και ότι υπάρχουν και για αυτούς κάποιοι άνθρωποι που τους σκέφτονται και τους αγαπούν.

Κ.Π. 

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου