menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ" ΣΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ (0/7/05)

Ο Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων ο «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ» και η Ενοριακή Σχολή Γονέων του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου  Βόλου, πραγματοποίησαν ημερήσια  προσκυνηματική εκδρομή στα Μετέωρα, την 7η  Μαΐου 2018Η αναχώρηση έγινε το πρωί της Δευτέρας 7:30. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και μετά την πρωινή μας προσευχή, ο πατέρας Θεόδωρος μας έδωσε πληροφορίες για τα μοναστήρια, τα οποία θα επισκεπτόμασταν.
 Πρώτος προορισμός μας η Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή του Μεγάλου Μετεώρου. Η μόνη αυτή ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα από τον Όσιο Αθανάσιο στο μεγαλύτερο βράχο, τον Πλατύ Λίθο, όπως ονομάζεται. Ύστερα από μία δύσκολη ανάβαση καθώς τα σκαλοπάτια που οδηγούσαν στην κορυφή του βράχου ήταν αμέτρητα και οι προσκυνητές ή οι επισκέπτες πάρα πολλοί,  φτάσαμε στο καθολικό της Μονής. Εκεί προσκυνήσαμε τις εικόνες και τα ιερά λείψανα, παρατηρήσαμε τις τοιχογραφίες που παρουσίαζαν το μαρτύριο των Αγίων και ξεκουραστήκαμε θαυμάζοντας από ψηλά τους βράχους των Μετεώρων και τον καταπράσινο θεσσαλικό κάμποΕπόμενος χώρος επισκέψης η Ιερά Μονή Βαρλαάμ ή των Αγίων Πάντων. Βρίσκεται απέναντι από το Μεγάλο Μετέωρο και ιδρυτής της είναι ο ασκητής Βαρλαάμ. Είναι εξίσου εντυπωσιακή με την προηγούμενη Μονή και δέχεται πολλούς προσκυνητές.

Το τρίτο μοναστήρι που επισκεφτήκαμε ήταν του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, το οποίο είναι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα. Είναι κτισμένο σε τρία επίπεδα, πολύ μικρότερο και προσαρμοσμένο στο μικρής έκτασης πλάτωμα. Εκεί λόγω της μικρής διαθέσιμης επιφάνειας, στους τοίχους του ναού κάποιες από τις παραστάσεις των εικόνων έχουν μικρό μέγεθος. Στο χώρο αυτό, σε μια απόλυτη ησυχία, καθώς δεν υπήρχαν άλλοι προσκυνητές, ο πατέρας Θεόδωρος έκανε μία δέηση. Ξεκουραστήκαμε, ηρεμήσαμε και ακούσαμε με ενδιαφέρον τις πληροφορίες που μας έδωσε για το μοναστήρι ένας μοναχός.
Μεσημέρι πια, το λεωφορείο μάς μετέφερε στο χωριό Θεόπετρα, πολύ κοντά στην πόλη της Καλαμπάκας. Στο ναό του Αγίου Αθανασίου μάς περίμενε ο καλοσυνάτος και ευγενικός εφημέριος, πατέρας Σωτήριος, ο οποίος υποδέχτηκε τους προσκυνητές και έδωσε πολλές πληροφορίες για το ναό. Είχαμε την ευλογία και τη χαρά επίσης να προσκυνήσουμε άγια λείψανα του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη, που φιλοξενεί ο ναός. Κατόπιν όλοι μαζί γευματίσαμε και ξεκουραστήκαμε στο πνευματικό κέντρο του ναού, σε μία όμορφη αίθουσα, που πρόθυμα μας παραχώρησε η ενορία του χωριού.  
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τη Μονή των Αγίων Θεοδώρων. Εκεί ύστερα από τη δέηση που έκανε ο πατέρας Θεόδωρος, οι μοναχές μάς πρόσφεραν το κέρασμα τους και η αδελφή Χριστοφόρα  αναφέρθηκε στην ιστορία του Μοναστηριού και μας αφηγήθηκε το θαύμα της νεκρανάστασης από την Παναγία της Ηγουμένης Ταβιθάς.

Τελευταίος προορισμός μας το μοναστήρι της Παναγίας του Βυτουμά, που είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Εκεί ο πατέρας Θεόδωρος έκανε  και πάλι μία δέηση στην Παναγία, ξεκουραστήκαμε για λίγο και με γεμάτη την ψυχή μας από όμορφες εικόνες και θαυμαστά ακούσματα, ολοκληρώσαμε την προσκυνηματική μας εκδρομή.
Ακολούθησε μία ολιγόωρη στάση στην πόλη των Τρικάλων με το όμορφο ποτάμι της και κατόπιν πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς η να θαυμάσει από όσα είδαμε και ζήσαμε μέσα σε μία ημέρα!  Πόσο πιο κοντά βρεθήκαμε στο Θεό αυτές τις ώρες! Όλες μας οι στιγμές ήταν μία απέραντη δοξολογία και ευχαριστία. Ευχαριστούσαμε το Θεό που μας χάρισε αυτούς τους ευλογημένος τόπους και μας αξίωσε να βρεθούμε εκεί και να τους προσκυνήσουμε.

Ευχαριστούμε θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο του "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ" (για την χρηματοδότηση της προσκυνηματικής εκδρομής) και τον π Θεόδωρο, για τις όμορφες στιγμές που μας  χαρίσαν!
Κερασία Παπαγεωργίου - Γκαβανούδη, Φιλόλογος

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου