menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Επίσκεψη στην Παναγία Δεμερλιωτισα (ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ)

ΥΠΕΡΟΧΟΣ Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ


Η Ενοριακή Σχολή Γονέων του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, στα πλαίσια των μαθημάτων της, το απόγευμα της Παρασκευής, 16 Νοεμβρίου, πραγματοποίησε πνευματική εξόρμηση στο προσκύνημα της  Παναγίας Δεμερλιώτισσας (Φαρσάλων). Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν όσοι παρακολουθούν τα εβδομαδιαία μαθήματα στην “ΚΑΤΑΚΟΜΒΗ” του Ναού και μέρος των εθελοντών του Σ.Σ.Κ. Βόλου, ο “ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ”.
            Φτάνοντας στο Ιερό αυτό Προσκύνημα, σ’ έναν πανέμορφο χώρο, στο κέντρο του χωριού, Σταυρός Φαρσάλων, εισήλθαμε σε έναν επιβλητικό και άκρως εντυπωσιακό Ναό, όπου μας υποδέχτηκε ο πατήρ Λάμπρος, εφημέριος του Ναού. Εκεί συναντήσαμε και μια ομάδα γυναικών, που προσήλθαν από την πόλη των Φαρσάλων, για να πάρουν μέρος στις ακολουθίες και να ακούσουν παρηγορητικό λόγο, καθώς  και αρκετούς κατοίκους του χωριού. Μετά την προσκύνηση της πανέμορφης αγίας εικόνας της Παναγίας Δεμερλιώτισσας, ο πατήρ Θεόδωρος, ο διοργανωτής της επίσκεψης αυτής και Πρόεδρος του Σ.Σ.Κ. ο “ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ”, τέλεσε τις ακολουθίες του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως της Παναγίας, ενώ ο πατήρ Λάμπρος μάς μίλησε για το Προσκύνημα αυτό.
            Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, ο Ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου, ημέρα της αποδόσεως της εορτής. Το όνομα της Παναγίας προέρχεται από την παλαιά ονομασία της περιοχής  Δεμερλί. Ο ναός, που είναι τρίκλιτη βασιλική με εξωνάρθηκα, κτίστηκε το 1778 και αγιογραφήθηκε το 1786 από τους αγιογράφους Γεώργιο Γεωργίου και Γεώργιο Αναγνώστου. Το τέμπλο έχει φύλλο χρυσού με σκαλιστές παραστάσεις και σ’ αυτό σώζονται κρίκοι που τοποθέτησαν Τούρκοι στην προσπάθειά τους, στα χρόνια της σκλαβιάς, να μετατρέψουν το Ναό σε στάβλο. Όμως η Παναγία, με την πρώτη είσοδο των Τούρκων, θέλοντας να προστατέψει το Ναό της από τη βεβήλωση, θαυματουργικά χτύπησε τις καμπάνες δυνατά, με αποτέλεσμα οι ασεβείς, τρομοκρατημένοι, να εγκαταλείψουν τον ιερό αυτό χώρο. Η Υπεραγία Θεοτόκος, μέσω της αγίας εικόνας της, επιτελεί αμέτρητα θαύματα στους πιστούς που προσέρχονται στη χάρη της.
            Εντυπωσιακή και ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε στο τέλος η ομιλία του πατρός Θεοδώρου, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωντανή παρουσία του Χριστού, της Παναγίας μας και όλων των Αγίων, κάνοντας λόγο κυρίως για τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη της Δράμας, περιγράφοντας και ένα πρόσφατο θαύμα του.
            Με τις ψυχές μας γεμάτες από τη χάρη και τις ευλογίες της Παναγίας, δεχτήκαμε στη συνέχεια το φιλόξενο κέρασμα του πατρός Λάμπρου στην αίθουσα τελετών, που με χαρά ετοίμασαν και μας προσέφεραν οι κυρίες που διακονούν στο Ναό. Τους ευχαριστούμε θερμά όλους.
            Ευχαριστούμε επίσης μέσα από την καρδιά μας και εσάς, πάτερ Θεόδωρε, για τις όμορφες και κατανυκτικές στιγμές που μας χαρίζετε.
    








▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου