menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Πρακτικές συμβουλές για την παρακολούθηση των Ι. Ακολουθιών από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση

Όλοι οι χριστιανοί του κόσμου -και της πατρίδας μας- στερούμαστε την κατανυκτική και ζεστή ατμόσφαιρα του Ιερού Ναού, που δημιουργείται κατά την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών και της Θ. Λειτουργίας. Αυτό έγινε, διότι ΑΠΑΝΤΕΣ είμαστε κάτω από ένα "επιτίμιο", λόγω των τελευταίων μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση και η Εκκλησία μας, για να προστατεύσει ολόκληρη την κοινωνία. Άλλοι το δέχονται με πνεύμα υπακοής και κρατούν την ειρήνη στην ψυχή τους, κι άλλοι επαναστατούν, ιεροκατηγορούν, θυμώνουν, ειρωνεύονται και εκτοξεύουν βέλη σκανδαλιζόμενοι και σκανδαλίζοντες. 
Σ' αυτή την αλλοπρόσαλλη κατάσταση,  έχουν παγιδευτεί και κάποιοι κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί που βλέπουν γύρω τους μια ΠΡΟΔΟΣΙΑ του Χριστού και της Αλήθειας. "Δεν έχουν, όπως λένε, εμπιστοσύνη στην Εκκλησία!!!" Κάποιοι θεωρούν τους εαυτούς τους προστάτες της αλήθειας και φθάνουν στην ανυπακοή ακόμη και σ' αυτά που τους λένε οι πνευματικοί τους πατέρες. Έχουν υψώσει τον εαυτό τους πάνω από την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, πάνω από τον Επίσκοπο τους και πάνω από τον πνευματικό τους πατέρα, που καλείται να σηκώσει δυσβάστακτο σταυρό εξ αιτίας τους. Ο κύριος λόγος είναι η πνευματική... "αυτάρκεια" που νοιώθουν και, ίσως, η εξιδανίκευση κάποιων εκκλησιαστικών και μη προσώπων. Αυτή όμως η πνευματική τους κατάσταση φανερώνει εγωισμό και έπαρση. Ο άνθρωπος του Θεού παραμένει στην υπακοή, έχει ειρήνη στην ψυχή του και αξιοποιεί όλα τα δώρα του Θεού που του θυμίζουν την Θ. Πρόνοια και τον βοηθούν να παραμείνει εντός της χάριτος του Κυρίου. Ένα τέτοιο δώρο είναι και η δυνατότητα που έχουμε να συμμετέχουμε στις Ι. Ακολουθίες, μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας. 

Πρακτικές συμβουλές 
1. Όταν παρακολουθούμε τις Ι. Ακολουθίες από τους Ρ/Σ ή την τηλεόραση, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε (στο δωμάτιό μας) μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, όπως τη ζούμε μέσα στους Ι. Ναούς. Σ' αυτό θα μας βοηθήσει η παρουσία των Ι. Εικόνων, το αναμμένο καντηλάκι, το καθαρό κερί, λίγο θυμίαμα, ένα κομποσχοινάκι κι ένα βιβλίο με τις ιερές ακολουθίες (Ι. Σύνοψη, Ι. Συνέκδημος, Μ. Ωρολόγιο κ.α.).
2. Την ώρα εκείνη που έρχονται στ' αυτιά μας οι ύμνοι, οι ευχές και τα αναγνώσματα, καλόν είναι να μην εργαζόμαστε. Να καθόμαστε ειρηνικά σ' ένα κάθισμα και να προσπαθούμε να συντονίσουμε το νου και την καρδιά μας σ' όλα αυτά που ακούμε. Είναι πολύ σπουδαίο να νοιώθουμε πως καλούμαστε να συμμετάσχουμε στα τελούμενα στον Ναό και να πιστεύουμε ακράδαντα πως ο Θεός θα μας υπολογίσει ως εκκλησιαζόμενους. Θα στείλει μια φωτεινή ακτίνα του Παναγίου Πνεύματος και σε μας που με ευχαριστία στο Θεό δεχόμαστε και αυτό το επιτίμιό Του, λόγω των κακών μας επιλογών και της έπαρσής μας.
3. Δεν παρακολουθούμε τη Θ.Λ. στην τηλεόραση σαν ένα θέαμα, αλλά ως μια ευκαιρία να "εκκλησιαστούμε", έστω και μ' αυτό τον τρόπο.
4. Κατά τη διάρκεια του Όρθρου -που ο ιερέας τελεί την ακολουθία της αγίας προθέσεως και μνημονεύει ονόματα ζώντων και κεκοιμημένων- μπορούμε κι εμείς να μνημονεύσουμε όσα ονόματα επιθυμούμε. Να πιστεύετε, αγαπητοί μου, πως και αυτή η δική μας μνημόνευση των ονομάτων -ζώντων και νεκρών- θα θεωρηθεί από το Θεό ως συμμετοχή μας στην αναίμακτη θυσία του Χριστού και θα ενισχυθούν μαζί με μας και όλοι όσοι μνημονεύτηκαν
5. Όσον αφορά τη συμμετοχή μας στη Θ.Κ., ας σκεφτούμε: πως, τόσα χρόνια κοινωνούσαμε αναξίως, διότι θεωρούσαμε τον εαυτό μας καθαρό και άξιο. Τώρα ας δεχτούμε το επιτίμιο ως μια ευκαιρία να ταπεινωθούμε, να μετανοήσουμε και να αναμένουμε με υπομονή και ΧΑΡΑ το πότε θα τελειώσει ο κανόνας μας, για να ενωθούμε και πάλι με τον Κύριο και Θεό μας.
6. Στην προσωπική μας προσευχή, ας θυμηθούμε κι εκείνους τους αδελφούς που βρίσκονται σε πειρασμό, για να τους διαφυλάξει ο Θεός από την πτώση στην μεγάλη παγίδα που έστησε ο διάβολος και οι συνεργάτες του...
Ταύτα τα ολίγα με αγάπη για όλους τους αδελφούς μου
π. Υάκινθος


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου