menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Ένα κάθε μέρα (40) - Οφειλόμενη απάντηση.

Στη διακονία των... ηττημένων του κόσμου...
Δυστυχώς, αυτή την περίοδο, δεν μας έφτανε ο κορωνoϊός, είχαμε και πολλά χριστιανικά παρατράγουδα, που έπληξαν την ενότητα των πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, ανά την Ελλάδα.

Διαιρέθηκε το ιερατικό σώμα, αλλά και οι πιστοί!

Καθημερινά οι ιερείς μας δέχονταν πολλά και μεγάλα σε έκταση γραπτά μηνύματα (στο mail, στo Messenger, στο κινητό τηλέφωνο), αλλά και πολλές προφορικές διαμαρτυρίες πιστών, κυρίως πνευματικών τους παιδιών, που ζητούσαν "ευλογία" για να συμμετάσχουν σε Θ. Λειτουργίες, που "γίνονταν... εν κρυπτώ", δια τον φόβον των ελεγκτικών υπηρεσιών!

Βεβαίως, κάποιοι ιερείς -που έμαθαν στη ζωή τους να κάνουν υπακοή στην Εκκλησία και τον Επίσκοπό τους- προτίμησαν να προτρέψουν τους πιστούς να κάνουν ΥΠΑΚΟΗ στις οδηγίες και εντολές των πνευματικών τους ταγών και να ΜΗ συμμετάσχουν σε τέτοιες λατρευτικές συναθροίσεις, που γίνονταν λάθρα της Ι. Συνόδου, του Μητροπολίτου, αλλά και των υπευθύνων αρμόδιων υπηρεσιών.

Με τηλεφωνικές επικοινωνίες και μηνύματα -κάποιοι αδελφοί-  καλούσαν τους πιο κοντινούς τους φίλους, συγγενείς, πνευματικούς αδελφούς κ.α. για να εκκλησιαστούν και να κοινωνήσουν των αχράντων μυστηρίων στον... τάδε τόπο (ναό, σπίτι κ.α.).

Γιατί αυτή η ανυπακοή στις οδηγίες του Συνοδικού Οργάνου της Εκκλησίας;

Η απάντηση ήταν εύκολη στα χείλη τους:

"Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος (Δ.Ι.Σ.) έκανε ΜΕΓΑΛΟ λάθος, διότι συμπορεύτηκε με τους άρχοντες που διώκουν την Εκκλησία. Για τον λόγο αυτό, έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε ανυπακοή, αρκεί να μη μας ανακαλύψουν οι ελεγκτικές αρχές του κράτους και ο... Επίσκοπος και φάμε κανένα πρόστιμο... Η υπακοή -των χριστιανών στους ποιμένες τους- πρέπει να γίνεται με... προϋποθέσεις..."
* * *
Αυτά και πολλά άλλα διαβάσαμε και ακούσαμε αυτόν τον καιρό.

Και επειδή ερωτήθηκα και βίωσα τον θυμό, την αγανάκτηση, τις λεκτικές επιθέσεις και τις φωνές κάποιων πνευματικών μου αδελφών, οφείλω -ως κληρικός και ορθόδοξος χριστιανός- ν' απαντήσω με απλότητα και σαφήνεια, αν όλα αυτά είναι ευλογημένα από το Θεό.

Για να μην παρεξηγηθώ, άνευ λόγου, όλα όσα σημείωσα είναι η συμπύκνωση πολλών ερωτήσεων που έλαβα, κυρίως από απλούς ανθρώπους, οι οποίοι έχουν αγανακτήσει. Κάποιος πρέπει να τους απαντήσει με ευθύτητα...

Ως ιερεύς (με 42/χρονη διακονία), οφείλω να ομολογήσω πως πόνεσα περισσότερο με τα λόγια και τις πράξεις που προανέφερα, και λιγότερο με τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση, ακόμη και για τη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας.

Ναι, θα ήθελα τους Ναούς ανοικτούς και τους ιερείς μας να λειτουργούν και να κοινωνούν τον λαό μας.

Αλλά τι σημασία έχει η δική μου άποψη;

Δεν με ρώτησε κανείς!

Ακόμη κι αν έκανε λάθος η Δ.Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος, πιστεύω πως οφείλω να κάνω ΥΠΑΚΟΗ σ' αυτήν και όχι στο ΘΕΛΩ ΜΟΥ και στην ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ...

Γιατί κάποιοι εκ των χριστιανών να έχουν τη δυνατότητα και την... εύνοια να κοινωνήσουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού -"εν κρυπτώ"- και άλλοι, οι περισσότεροι, να παραμένουν με τη θλίψη, διότι δεν είχαν κάποιον πολύ-πολύ γνωστό για να τύχουν αυτού του... προνομίου;

Γιατί να δώσω το δικαίωμα στο λαό μας να διαχωρίσει τους πνευματικούς του πατέρες σε δύο ομάδες;

Μ' αυτόν τον τρόπο δεν χάνεται η ενότητα των πιστών;

Ποιος θα χρεωθεί τ' αρνητικά αποτελέσματα του σκανδαλισμού, που θα γευτούμε ΑΥΡΙΟ ή -όπως λέγεται- την επόμενη ημέρα;

Και μη μου πείτε πως όλα αυτά είναι άγνωστα σε κάθε τοπική κοινωνία.

Ο λαός μας ΟΛΑ τα γνωρίζει, αλλά κάνει υπομονή.

Τίποτε δε μένει κρυφό.

Όλα βγαίνουν στη φόρα και, μάλιστα, με πολλούς τρόπους...

Γιατί στην Πατρίδα μας είναι δημοφιλές χόμπι η κατάκριση και οι καταγγελίες...

Το θέμα δεν σταματά εδώ...

Θα υπάρχει και συνέχεια...

Ζητώ συγγνώμη που δημοσιοποίησα κάποιες σκέψεις μου και, ίσως, "σκανδάλισα" κάποιους αδελφούς, που επιμένουν να λένε πως "όταν, κατά τη γνώμη τους, κάνει... λάθος η Εκκλησία, μπορούν να επιλέγουν την ανυπακοή.."

Προτιμώ να είμαι με την Εκκλησία, ακόμη και αν κάνει λάθος, παρά να είμαι με τον εαυτό μου, την άποψή μου, το θέλω μου, που με "πληροφορεί" το αντίθετο...

π. Θεόδωρος Β. Μπατάκας 
  Πρόεδρος του Δ.Σ. του "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ"



▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου